Kolejny szczęśliwiec z Err99350D + kit od 450D czyli 18-55 IS. Czy przyczyną może być obiektyw? Aparat odkupiłem, wrócił z Żytniej po czyszczeniu i sprawdzaniu przebiegu migawki (ok. 3600), więc może to (daj Boże) nie ona.
Kolejny szczęśliwiec z Err99350D + kit od 450D czyli 18-55 IS. Czy przyczyną może być obiektyw? Aparat odkupiłem, wrócił z Żytniej po czyszczeniu i sprawdzaniu przebiegu migawki (ok. 3600), więc może to (daj Boże) nie ona.
Też to miałem Error99 z 18-55IS -wymienili przesłonę na gwarancji i działa dalej. 100% obiektywy KITY mają to do siebie że wilgoć je wykańcza. Naprawa w tym przypadku może być opłacalna po gwarancji jak tylko przysłona, a nie jeszcze IS. Naprawa ok 600zeta (obiektyw ok 1200zeta).
350D mam jako rezerwa ma zrobione (bez serwisu) ok 300 tys kliknięć i mogę powiedzieć, 40D wytrzymała 5tys i migawka padła (dzięki LV)
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Aktualizacja - Wczoraj przysiadłem nad tym problemem i zdiagnozowałem (albo i nie) co następuje: krótka ogniskowa -> ok, im dłuższa tym częściej err99, a na 55mm na 5 strzałów / 5 błędów. Dodatkowo przy "długiej" wariuje AF i nie może wyostrzyć, szczególnie przy słabym świetleObiektyw do reklamacji?
Witam ponownie to samo przechodziłem- NOWY OBIEKTYW I ERROR (mokry rok)
Jak zaczynają się większe przysłony to jest większe prawdopodobieństwo, że przysłona musi wykonać większy ruch to powoduje częstsze zatarcie i zablokowanie przysłony. Sprubój powciskać tak ze 100 razy przycisk w korpusie przy obiektywie (lewa strona pod przyciskiem blokady obiektywu) a problem na jakiś czas ustanie- trochę się rozrusza.
Co do ostrości to zacięta przysłona utrudia złapanie ostrości (za ciemno)
Jak masz Gwarancję to się nie zastanawiaj wyślij do SERWISU -(najwyżej zapłacisz za odsyłkę)
Spróbuj inny obiektyw (pożycz) wtedy się upewnisz, że to nie KORPUS
Ostatnio edytowane przez andy965 ; 26-09-2008 o 10:37