Strona 48 z 315 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    Piszecie jaki to eos3 był super hiper fajny, tylko zapominacie, że Canon wypuścił go na chwilę przed zmianą kierunku rozwoju i wejściem ery cyfrowej .....

Pewnie, że mogli by w końcu odkurzyć projekt eos3, wbić do niego matrycę z 5d mkI i byłby aparat marzenie i sprzedawał by się jak świeże bułeczki, tylko pytanie co by zrobili za kilka lat ???????
    Czy ktokolwiek piszący o super jakości AF'a z EOS'a 3 kiedykolwiek miał go w rękach i używał go? Gwarantuję, że dzisiejsi ślubniacy narzekali by na niego! AF w tym aparacie niestety nie należał do najszybszych, a wybieranie okiem punktu AF, niestety jeszcze bardziej proces ustawienia ostrości spowalniało. Oczywiście można było na szczęście wybrać pkt. AF ręcznie i wtedy było szybciej. Poza tym, nie jestem pewien, czy te brzegowe punkty były krzyżowe?? Nie wnikałem. Na pewno AF z EOS'a 3 był sam w sobie troszkę wolniejszy i gorzej działał przy ciemniejszych scenach - których wykonywało się bardzo mało, bo zazwyczaj korzystało się w takich warunkach z lampy, która puszczała wspomaganie AF'a. O precyzji AF'a z EOS 3 nie będę się wypowiadał, bo rzadko kiedy można było sobie obejrzeć każde zdjęcie w takiej rozdzielczości jak teraz... Powiem, że nie wszystkie zdjęcia wychodzące z tego aparatu były super ostre... Ale wtedy zwalało się na lab itp, w żadnym wypadku na wypasiony AF z ECF'em....
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 19-09-2008 o 12:26

Bywalec Awatar marbo
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Możesz to rozwinąć, bo kompletnie nie rozumiem. Mam kamerkę Sony nagrywającą w Full HD ale żeby miała jakiś super AF to nie mogę powiedzieć.
    Oczywiście że mogę.W pełnej rozdzielczości lepiej widać wszelkie nieostrości , oraz błądzenie autofocusa.Każdy szanujący się producent kamer poprawia istniejący AF ( nie zawsze informując o tym klienta), ale nie może sobie pozwolić na to by obraz na ekranie TV drażnił.Rozumiem również że w najniższym segmencie nie muszą (i nie zastosują ze względów ekonomicznych)najlepszych rozwiązań, ale to naprawdę wymóg który biorą pod uwagę i zawsze co nieco poprawią ten AF.
    Tak wygląda to na rynku kamer, myślę więc że jeśli już dali nagrywanie filmików w aparatach to też nie pozwolą sobie na to by ostrość sp.....ała do przodu lub do tyłu przez połowę ujęcia, bo by ich zjechali w prasie że gadżecik do niczego się nie nadaje....chyba że w ogóle zakładają iż będziemy cały czas kręcić pierścieniem na obiektywie i jak będzie nieostro to możemy mieć pretensje tylko do siebie :-D.
    Duże otwory przysłony w jasnych obiektywach nie dadzą nam zbyt dużej tolerancji na błędy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    "Podobno", "możliwie", "prawdopodobnie", "prawie", "chyba"... Tego typu określenia są najczęściej używane w "opisach" dotyczących Canona 5D MarkII.

Warto poczekać na RZECZYWISTE POTWIERDZENIA sprawdzone w PRACY tą nowością.
    I właśnie o to cała moja wojenka była. Większość pieniaczy wypowiada się z pewnością conajmniej sugerującą dobre stanowisko w radzie nadzorczej firmy Canon gdzie prawda jest taka, że oprócz przeczytania kilku faktów przedstawiocych w tabelkach (w dodatku w kilku miejscach różniących się detalami - i kto tu ma rację) nie mieli ŻADNYCH doświadczeń z nową puszką. Walczę o zachowaniue umiaru i powstrzymanie się z krytyką do czasu oficjalych testów produkcyjnej puszki. A najchętniej to testy bym olał a bazowałbym na opiniach normalnych użytkowników, którzy zapewne niebawem po premierze rynkowej się pojawią.

Bo nie ma co ukrywać. Pucha jest dobra, bardzo dobra. Dla osób, którym AF w serii20D/30D czy 5D nie przeszkadza (a takich jest sporo, może nawet więcej niż tych niezadowolonych) jest to pucha, którą napewno chcieliby mieć (np. ja, choć pewnie dopiero za półtora lub dwa lata). Oczywiście ci, którym AF w 5D bardzo przeszkadza powinni poczekać. Spokojnie poczekać. Bo nie ma pewności, że nowa piątka ma TAK SAMO DZIAŁAJĄCY układ AF jak stary 5D. Podobno pentaks nie zmienia układu AFa w swoich puszkach a z modelu na model działa on coraz lepiej - cuda panie, cuda na kiju (zaznaczam, że tu bazuję na opini jednego z pentaksiarzy a nie na własnym doświadczeniu).
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbo Zobacz posta
    Oczywiście że mogę.W pełnej rozdzielczości lepiej widać wszelkie nieostrości , oraz błądzenie autofocusa.Każdy szanujący się producent kamer poprawia istniejący AF ( nie zawsze informując o tym klienta), ale nie może sobie pozwolić na to by obraz na ekranie TV drażnił.Rozumiem również że w najniższym segmencie nie muszą (i nie zastosują ze względów ekonomicznych)najlepszych rozwiązań, ale to naprawdę wymóg który biorą pod uwagę i zawsze co nieco poprawią ten AF.
    Tak wygląda to na rynku kamer, myślę więc że jeśli już dali nagrywanie filmików w aparatach to też nie pozwolą sobie na to by ostrość sp.....ała do przodu lub do tyłu przez połowę ujęcia, bo by ich zjechali w prasie że gadżecik do niczego się nie nadaje....chyba że w ogóle zakładają iż będziemy cały czas kręcić pierścieniem na obiektywie i jak będzie nieostro to możemy mieć pretensje tylko do siebie :-D.
    Duże otwory przysłony w jasnych obiektywach nie dadzą nam zbyt dużej tolerancji na błędy.
    Przyjmij do wiadomości, że aparat podczas kręcenia filmu będzie do AF-a korzystał z detekcji kontrastu, podczas gdy cała pyskówka toczy się wokół mechanizmu detekcji fazy. To kompletnie dwa różne, nie współpracujące ze sobą systemy.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    A tam, na zachodzie. Moje ogłoszenie z ceną 7900 zł i rachunkiem oraz gwarancją wisi już trochę tutaj...

Ja się trochę łamałem, ale chyba jednak sprzedam Ds'a i kupię to mkII. Filmy mnie kręcą ;-)
    KvM - przymierzałem się do tego Twojego marka, bo myślę o zmianie mojej 40-tki na coś większego a dajesz rachunek itp., ale mnie te 160 tys. zdjęć trochę wystarszyło Pewnie innych też

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    pojawienie się nowej puszki w takiej a nie innej formie jest właśnie przykładem jak się segmentuje rynek i nie dopuszcza do konkurencji wewnątrz własnej oferty (np. 5DmkII z super-duper-hiper AF'em, który zabija sprzedaż jedynki...).
    Ale jakim super-hiper? 9 punktów krzyżowych, szeroko rozstawionych po klatce to już jest super-hiper?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    (np. 5DmkII z super-duper-hiper AF'em, który zabija sprzedaż jedynki...)
    Rany boskie, ile razy trzeba powtarzać? Tutaj chyba nikt nikogo nie czyta. NIKT NIE CHCIAŁ super-duper-hiper AF-a! Spodziewaliśmy się 9 krzyżowych punktów rozmieszczonych proporcjonalnie tak samo, jak w 2-cyfrowych puszkach.

Niech się ujawni choć jedna osoba, która spodziewała się, że nowy 5D będzie miał AF gorszy od tego, który jest w 40D - puszce dostępnej za 2000zł. To jest zaskoczenie nawet dla najwierniejszych wyznawców Canona. A patrząc na zmieniające się specyfikacje na Canon USA, to chyba sam Canon się tym zaskoczył.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 19-09-2008 o 12:54
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    KvM - przymierzałem się do tego Twojego marka, bo myślę o zmianie mojej 40-tki na coś większego a dajesz rachunek itp., ale mnie te 160 tys. zdjęć trochę wystarszyło Pewnie innych też
    E tam, migawka jest na 300 tys przewidziana.

No ale wracając do rzeczy. Po co nad tym AFem tak się rozwodzić? Ja wiem że to lipa. No ale nie szkoda wątku? To miał być wątek o 5D mkII, a nie tylko o jego AFie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    Większość pieniaczy wypowiada się z pewnością conajmniej sugerującą dobre stanowisko w radzie nadzorczej firmy Canon gdzie prawda jest taka, że [...] nie mieli ŻADNYCH doświadczeń z nową puszką.

[...]

Bo nie ma co ukrywać. Pucha jest dobra, bardzo dobra.
    A Ci pieniacze, co twierdzą że "pucha jest dobra, bardzo dobra" to już nie potrzebują żadnych doświadczeń z nową puszką? ;-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Niech się ujawni choć jedna osoba, która spodziewała się, że nowy 5D będzie miał AF gorszy od tego, który jest w 40D - puszce dostępnej za 2000zł.
    ujawniam sie

To jest zaskoczenie nawet dla najwierniejszych wyznawców Canona.
    moze chodzi wlasnie o to, ze nie jestem "wyznawca"
    www albo tez flickr

Strona 48 z 315 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898148 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów