Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Mieszany widok

Zablokowany

Domyślnie

Skipper - oceniasz oceniających. Będę mówił o sobie. Mam prawo ocenić specyfikacje puszki co wielokrotnie wspominałem. I oceniam. Po szumnych - bo takie były - zapowiedziach Canona wjazd nowej 5d ze starym AF-em to dla mnie duży minus. Przecież nikt logicznie myślący nie czekał na Af z jedynki, ale 19 polowy z szerokim rozstawieniem punktów były bardzo ciekawą propozycją. Nie liczyłem na 8 -10 fps, ale 5-6 owszem. Nie liczyłem na 21 mpx (bo mi zaraz powiedzą, że duża matryca,wolna pucha). 12 milionów było optymalne. To tyle moich jęków zawodu. Poza tym puszka fajna - nowa to i ma ficzery, a jak do diabła miało być? Mieli się cofnąć?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Przecież nikt logicznie myślący nie czekał na Af z jedynki, ale 19 polowy z szerokim rozstawieniem punktów były bardzo ciekawą propozycją. Nie liczyłem na 8 -10 fps, ale 5-6 owszem. Nie liczyłem na 21 mpx (bo mi zaraz powiedzą, że duża matryca,wolna pucha). 12 milionów było optymalne.
    Dokładnie. Matryca 12.8mpix jak w 5D ale może z lepszym ISO czy DR, normalny AF, szeroko rozstawione punkty, 5fps, to byłoby najlepsze rozwiązanie. Od studyjnego 1Ds aparat różniłby się najbardziej ilością megapikseli więc lepszy AF czy fps nie byłyby konkurencją.
    Czemu tak nie zrobili? Bo zaszkodziła konkurencja. Chcieli mieć coś co na papierze wygląda lepiej niż w D700 i dlatego dali więcej mpix. Stąd takie kuriozum w postaci lamerskich ficzerów typu detekcja twarzy czy filmy w aparacie z bardzo dużą rozdzielczością matrycy.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Dokładnie. Matryca 12.8mpix jak w 5D ale może z lepszym ISO czy DR, normalny AF, szeroko rozstawione punkty, 5fps, to byłoby najlepsze rozwiązanie. Od studyjnego 1Ds aparat różniłby się najbardziej ilością megapikseli więc lepszy AF czy fps nie byłyby konkurencją.
    Czemu tak nie zrobili? Bo zaszkodziła konkurencja. Chcieli mieć coś co na papierze wygląda lepiej niż w D700 i dlatego dali więcej mpix. Stąd takie kuriozum w postaci lamerskich ficzerów typu detekcja twarzy czy filmy w aparacie z bardzo dużą rozdzielczością matrycy.
    Mam wrażenie, że studyjnym aparatem jest właśnie 5DII, a nie 1Ds. Po co komu do studia pancerny korpus, skoro za sporo mniej może mieć wszystko co mu potrzeba w 5DII? A z Ds-a to do studia najbardziej potrzebna jest właśnie matryca.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jedyna jego wada to taka że nie ma bagnetu EF :-)
    No nie, wad jest więcej. Ni ma krzyżaków na krańcach, wizjer nie 100% (przy stałkach, w nocy to mus) i największa wada: filtr AA, wyjęcie 550 Ojro... resist

Początki nałogu

Domyślnie

the 5DII AF is NOT the same as the 5D at all. All x-type
    A to skad zrodlo ? Wlasna interpretacja kogos z forum na dpreview ? Rob Galbraith musial strasznie zostac wrobiony przez Canona. A moze jeszcze zdaza zmienic :-) Canon mial swoj powod zeby tak zrobic i zrobil, na pewno go poda ;-). 50D moze miec lepszy AF i tak nie zagrozi 5D, co wiecej - beda tacy co kupia i to i to.
    I tak jeszcze mysl co do centalnego AF - jak sa kiepskie boczne to konczy sie na centralnym. W 600 trzeba bylo szukac linii pionowych. Wszystko mozna przezyc, tylko 5d zasluguje na cos lepszego.

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Tak się przyglądam temu "brazylijskiemu serialowi" w tym wątku i przypomina on bardzo dyskusje prowadzone na różnych forach na temat iPhone'a. Tam też były całe dzikie hordy krytyków, którzy nie trzymali go w rękach, ale mieli "gruntowną" wiedzę na temat jego wad. Niestety tutaj jest podobnie, a nawet bardziej hardcorowo, bo tutaj zupełnie NIKT nie trzymał nowej puszki w łapie, a wszyscy mają już dobrze wyrobione zdanie. Rozminęły się u niektórych oczekiwania ze stanem faktycznym? No cóż, tak bywa w życiu. Myślenie w kategorii pobożnych życzeń to kiepski sposób działania, bo prowadzi do niepotrzebnych frustracji. Lichy AF, słabe fsp'y? A czy nowa "piątka" to jedyny na świecie aparat bez alternatywy? Są puszki dla fetyszystów (lub faktycznie potrzebujących) AF i karabinowych fps'ów. Produktów na rynku jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. A czytając niektóre posty można mieć wrażenie, że 5DMkII miało być aparatem idealnym dla wszystkich. Sorry, ale tak dobrze, to chyba nawet w Erze nikomu nie zrobią...
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów