Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Robert_Ploch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mam od roku 40D z LV i nawet raz nie wlaczylem, zeby zobaczyc jak to dziala... po co to komu w lustrze?
    | 5D | 50/1.4 | 24-70L | 70-200/4L IS + TC 1.4x | 430EX II | MacBook + Cinema Display 20" |
    http://robertploch.com
    http://robgoesaroundtheglobe.blogspot.com/

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert_Ploch Zobacz posta
    mam od roku 40D z LV i nawet raz nie wlaczylem, zeby zobaczyc jak to dziala... po co to komu w lustrze?
    Jezeli to co masz w stopce wystarczy Ci do Twoich celow, to pewnie mozesz sie obyc bez LV.

Jednak wiele osob ma sklonnosci ku tzw. "jasnym stalkom" a tych AF Canona po prostu nie jest w stanie precyzyjnie ostrzyc. To jest fakt. Ja juz nawet nie wspomne roznych Sigm i Tamronow. Oczywiscie mozna cyknac tuzin zdjec i wybrac najostrzejsze. Mozna tez cykac zdjecia az histogram bedzie jak trzeba. Jak sie ma czas. W koncu migawka jest dobra na setki tysiecy cykniec wiec nie trzeba sobie zalowac. :wink: Ja jednak czasem lubie cyknac raz a dobrze.

A ze statywu to juz w ogole nie ma sensu bez LV.

Natomiast do niektorych rzeczy LV sie rzadko przydaje jak np. zdjecia akcji np. reporterskie, niektore slubne, bo trzymanie lustrzanki jescze z lampa jak kompakta jest na dluzsza mete bardzo niewygodne. W dodatku jest to anty-IS bo czas sie wydluza o pare EV nawet po dwoch setach. Ale moze kiedys bedzie EVF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Jednak wiele osob ma sklonnosci ku tzw. "jasnym stalkom" a tych AF Canona po prostu nie jest w stanie precyzyjnie ostrzyc. To jest fakt.
    No popatrz... czyli cała masa zdjęć sprzed ery LV u Canona jest zupełnie nie trafiona? A może po prostu ludzie noszą tylko Canona na pasku a pstrykają konkurencją, która sobie radzi z jaznymi stałkami? :-)
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    No popatrz... czyli cała masa zdjęć sprzed ery LV u Canona jest zupełnie nie trafiona? A może po prostu ludzie noszą tylko Canona na pasku a pstrykają konkurencją, która sobie radzi z jaznymi stałkami? :-)
    No pewnie, ze cala masa zdjec jest zupelnie nie trafiona.

Tylko nikt sie tymi nietrafionymi nie chwali. Wyrzuca sie i probuje jeszcze raz.

A co moze inaczej jest? Ta cala afera z micro-adjustment to tylko taka szopka? A te historie z wiecznym kalibrowaniem to tylko idioci wypisuja? A przeciez miec FF/BF to fart, czesto po prostu chybia w te i wewte.

A nie chodzi tu tylko o Canona, konkurencja ma tak samo, bo taki jest limit tej technologii.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    W dodatku jest to anty-IS bo czas sie wydluza o pare EV nawet po dwoch setach. Ale moze kiedys bedzie EVF.
    - "bo trafiać trzeba umić!"

Co do EVF - to ja mam - przy całym entuzjazmie - mieszane uczucia - moim ideałem byłby wizjer optyczny w którym wyświetlałyby się dodatkowe informacje (jak teraz ale np. z nałożonym obrazem z matrycy - coś jak Terminatorom )
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Pierwszy raz słyszę, żeby to było komukolwiek potrzebne :]
    Cytat Zamieszczone przez Robert_Ploch Zobacz posta
    Trochę odgrzeję i dodam od siebie...
    Na pewno to "moja wada wzroku", ale na matówce przy f/1.2 (mam póki co tylko zwykłą) nie widzę prawidłowo głębi, którą później mam na zdjęciu (a wcześniej na LV). A ponieważ mam też ciemne szkło f/4, to zmienianie matówki nie jest najwygodniejszym z rozwiązań.

PS
    A wracając do tematu: strona Canon USA coś się kićka - uzupełniają zawartość?
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 11-09-2008 o 11:16
    EOS - conditio sine Kwanon...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów