Strona 156 z 1000 PierwszyPierwszy ... 56106146154155156157158166206256656 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 551 do 1 560 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canonfun Zobacz posta
    Czytałem o tym 24-105 i opinie są różne stąd moja niepewnosc co do tego szkła - ogólnie lubię używać stałki jednak myślisz,ze te dwa obiektywy 35 1.4 i 85 1.8 wystarczą do reportażu ślubnego? Przedtem miałem obiektyw Canona 16-35 2.8 który został sprzedany w myśl zakupu nowych jasniejszych stałek.
    Twoja sugestia również wydaję się dobra - dodatkowe body np. 40D to tez jest jakies rozwiazanie jednak nie jestem do końca przekonany czy przy takim rozwiązaniu nie zabraknie szerokiego kąta i ,ze te dwa szkielka to jednak troche ta za malo?
    Moim zdaniem tymi dwoma stałkami można spokojnie cały ślub obrobić - na cropie tez tyle że czasem może wąsko trochę być ale coś za coś, na 24 też super szeroko nie jest.. 24-105 to świetny obiektyw podstawowy, spacerzoom itp. ale konkretnie do ślubów w porównaniu z tym co masz będzie się słabiej spisywać (ale do ogólnych zastosować jst jak najbardziej ok). Do ślubów kupiłbym jednak drugie body - właśnie 40D będzie ok - ewentualnie za te pieniądze (może troszkę większe) kupić 50/1.4 i 400/450D jako backup (ale po jedynce w rekach będziesz się bardzo frustrował dlatego 40ka bedzie lepsza).. jakbyś był z moich okolic to użycze to oblookania.. ewentualnie na zlot w krakowie wpadnij to sobie przymierzysz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

to moze lepiej 5D (tylko musisz z 1K dozbierac na uzywane) i bedziesz mial ciut szerzej czyli 35, pytanie czy robiles juz tym zestawem na slubach i czy czegos brakowalo, ewentualnie 35L na 24L zamienic.

Domyślnie

tak robilem juz sluby z 35 1.4 i 85 1.8 jednak jako uzupelnienie mialem rowniez 16-35 2.8 o ktorym wspomnialem wczesniej i byl to obiektyw dosc czesto przeze mnie uzywany. Jesli chodzi o 5d to raczej odpada moj budzet to 2600zl i nie chcialbym go przekraczac.
    Na chwile obecną zastanawiam nad dodatkowym obiektywem lub dodatkowe body - jednak z wiekszym naciskiem na dodatkowy obiektyw.
    Niestety mieszkam w Bydgoszczy więc do Kielc za daleko - jednak dziękuje za oferowaną możliwość przetestowania 40D.
    Jakiej decyzje podjelibyście w mojej sytuacji?

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja bym ZDECYDOWANIE postawił na drugie body. Wiem że Mark jest sprzętem profi, ale uszkodzona karta np. spaliła by go bez trudu(mówię z autopsji) . Ja na śluby biorę 3 korpusy (z czego jeden czeka w samochodzie) żeby nie zostać bez sprzęta w ważnym momencie. W sumie wożę zoomy tylko po to, że jakbym został z jednym body, to stałką było by nieco niewygodnie. Pamiętaj, że ślub w kościele, to dla Młodych zwykle jedyne takie wydarzenie w życiu, i nazwałbym 'lekką niefrasobliwością' uzależnianie dokumentacji tej uroczystości od kondycji jednego body... No ale każdy ma prawo do własnego ryzyka
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    (....) No ale każdy ma prawo do własnego ryzyka
    Pytanie czy to ryzyko jest aby na pewno własne?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja mimo ze mam 3 body to w kosciele zdjecia robie tylko jednym i nie wyobrazam sobie aby bylo inaczej, w kosciele na wszystko jest full czasu, jedynie przysiega i obraczki wymagaja szybkiej reakcji (szeroki plan a zaraz zblizenie na dlonie) -dlatego warto miec te 24-70 w plecaku na takie chwile.

otwarty plecak ze sprzetem mam zawsze gdzies z boku i tylko podchodze i zmieniam obiektyw

zgadzam sie, ze zarabiajac na zdjeciach konieczna jest rezerwowa puszka, jednak ja autorowi watku radzil bym na chwile obecna wstrzymac sie od jakiegokolwiek zakupu, uzbierac i kupic porzadne szerokie szkielko, o ile w kosciele czy plenerze szeroki kat nie jest az tak potrzebny to na przyjeciu weselnym nie wyobrazam sobie robienia zdjec na wiekszosci ciasnych sal bez 16-35

jesli jednak juz cos "musisz" kupic to w tej cenie (+pare zlotych) mozesz znalesc 135L - swietne szklo, oczywiscie sam sobie musisz odpowiedziec czy go potrzebujesz, w zasadzie glownie przydaje sie w plenerze

24-105 bym sobie odposcil... wiem ze zakres ogniskowych kusi (ohh, dal bym duzo za 24-105 2.8 ) jednak swiatlo nie te... wiem ze tym obiektywem mozna robic zdjecia slubne ale nie chodzi o to aby robic ale oto by robic jak najlepiej...

jako rezerwowe body lepiej nadaje sie cos uzywanego, np. 350D, tani, mało będzie uzywany ale zawsze jest ta swiadomosc ze w razie czego jest czym robic zdjecia
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 08-09-2008 o 01:29
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cześć
    Ja bym jednak zastanowił się nad tym czy nie zabraknie Ci szerokiego kątu. 35 to bedzie jak standard na 1d a co jak trafisz na maleńki kościół jak np św Wojciech w Krakowie albo przygotowania/błogosławieństwo w ciasnym mieszkaniu ???
    pozdrawiam
    Piotrek Wolak "trampek"
    EOS 20D + BG-E2 + EOS 50E + BP-50 + 17-40 4,0 L + 70-200 4,0 L + 50 1,4 + 85 1,8 + 550EX

Domyślnie

Tak jak wspomniałem wcześniej - byłem w posiadaniu 16-35 Canona jednak sprzedałem ten obiektyw sugerując się tym ze zakupię stałki jednak wciąż nie jestem przekonany czy dobrze zrobiłem. Stąd moje pytanie co byście polecili abym zrobił w takiej sytuacji - jaka wy byscie postapili?
    Pzodrawiam

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja bym chyba zrobił tak:
    1. kupił EOS 300 (analog) lub coś innego za pare złotych
    2. dozbierał i kupił 5D + 24L. fotografuje takim tandemem i poza efekciarskimi fotami, które chciałbym spobie czasem zrobić (fisheye po sezonie pewnie :P ), jest to w 100% wystarczający szeroki kąt.
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Pozwólcie że zadam pytanie nieco z innej beczki nie mniej dotyczące sprzętu do ślubów. Mianowicie chodzi mi o to jest lepsze a może estetyczniejsze torba czy plecak? Wiem jest tego typu wątek ale kieruję się tu głównie ślubami i dla tego to pytanie. Oczywiście torba/plecak ma pomieścić 2x5D + grip, 2xlampa 580EX II, ze 2-3 stałki + 2-3 zoomy w tym 70-200 f2.8 IS.

Strona 156 z 1000 PierwszyPierwszy ... 56106146154155156157158166206256656 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów