Strona 44 z 224 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Coś już napisał Awatar sj_sj
    Miasto
    Mazowsze

Domyślnie

Drodzy forumowicze, zgadzam się, że nie powinno się robić zdjęć podczas homilii, choć to bardzo dobry moment, by uwiecznić młodą parę unieruchomioną, która niemalże zapozowałaby tak jakby się chciała zaprezentować. Ale homilia to nie sesja fotograficzna, to słowo kierowane do nich, na którym muszą oni skupić uwagę. Podniesienie również nie wskazane, chociaż pięknie wychodzi para w chwili zadumy z lekko spuszczonymi głowami.

Źródło: Kurs liturgiczny

Ps. ostatnie zapomniałem pójść przed ślubem do księdza powiedzieć, ze foce, a mnie nie znał. Spytał się podczas mszy u uprawnienia. Ughh róbta uprawnienia

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sj_sj Zobacz posta
    Drodzy forumowicze, zgadzam się, że nie powinno się robić zdjęć podczas homilii, choć to bardzo dobry moment, by uwiecznić młodą parę unieruchomioną, która niemalże zapozowałaby tak jakby się chciała zaprezentować. Ale homilia to nie sesja fotograficzna, to słowo kierowane do nich, na którym muszą oni skupić uwagę. Podniesienie również nie wskazane, chociaż pięknie wychodzi para w chwili zadumy z lekko spuszczonymi głowami.
    takie sprawy się uzgadnia z księdzem. jak dotąd zawsze udało mi sie go przekonać, że fotografowanie w trakcie kazania długim obiektywem to nie zbrodnia. inna sprawa, że na kazaniu ja zwykle gnam na balkon/chór.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    inna sprawa, że na kazaniu ja zwykle gnam na balkon/chór.
    Przewietrzyć się i pośpiewać? ;-)

Miasto
    Ostróda

Domyślnie

Nie wiem czy pisał już ktoś o kursach w Warmińsko-Mazurskim. Kuria nie organizuje żadnych kursów, ponieważ jest za mało chętnych. W zamian wymyślili, że udostępnią skrypt takich kursów i wykładów i zrobią egzamin. Żeby dostać zaświadczenie trzeba wysłać podanie ze zdjęciem (adres można znaleźć go na stronie kurii - http://archidiecezjawarminska.pl). Jak znajdzie się kilka chętnych osób poinformują o dacie egzaminu. Na egzaminie wystarczy odpowiedzieć na kilka pytań i zapłacić 100 zł za wydanie legitymacji

Domyślnie

Jeśli chodzi o Poznań i kurie wielkopolską to kursy odbywają się raz do roku w grudniu. Aby zapisać się na taki kurs trzeba mieć jakieś skierowanie ze swojej parafii wydane przez proboszcza. Niewiem o co chodzi z tym skierowaniem ale info na temat kursów jest pewne, gdyż pochodzi od pracownika kurii. Miałem "marną przyjemność" odbyć w tym tygodniu rozmowę telefoniczną właśnie w tym tygodniu, gdyż też potrzebuje taki odbyć kurs, a kuria nie infomuje o nim na sowjej stronie www. A i co najciekawsze to aktualnie na terenie Polski wszystkie kurie nie dogadały się jeszcze co do jednolitych warunków wydawania "legitymacji fotografa liturgicznego" i np. legitymacja wydana przez kurie w Poznaniu może ale prawdopodobnie nie będzie respektowana przez księdza z innej kurii. Śmieszne i dziwne? No cóż Polska :> A jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii?

Domyślnie

W fotografowanie ślubów się nie bawię (bo ani nie mam portfolio ani zbyt dużej szklarni, poza tym rodzina skutecznie wychowała mnie na ateistę i nie lubię kościołów)
    - zostałem jednak zapytany przez znajomego o to czy bym nie zrobił zdjęć
    podczas jego ślubu, na co zgodziłem się (usiłowałem się bronić).

Tutaj zaczynają się schody bo ni w ząb nie wiem jak wygląda ceremonia ani
    nawet jak zwracać się do duchownego i jak z nim rozmawiać - najgorsze jest
    to, że chyba mi kurs liturgiczny w niczym tu by ni pomógł bo (i tu mi się nieco
    włosy na głowie zjeżyły) ślub odbędzie się w cerkwi czyli w obrządku prawosławnym...

(pół biedy gdyby to był ślub katolicki - kiedyś byłem ministrantem to nieco wiem o liturgii ale tu...)

stąd też moje pytanie - co robić? gdzie się dowiadywać?

//edit:
    Jedyne czego się do tej pory dowiedziałem od znajomego, to to, że nie wolno przechodzić pomiędzy parą młodą a ołtarzem
    Ostatnio edytowane przez Patryk_mirek ; 05-08-2008 o 23:41

wslawek
    Guest

Domyślnie

Dla zainteresowanych:
    Najprawdopodobniej 5 września 2008 odbędzie się kurs w Lublinie.
    http://kuria.lublin.pl/www/Informacj...3w_kamer_video
    Dzwoniłem do nich ale nic więcej nie potrafili mi jeszcze powiedzieć (tzn ile jest już osób i czy na pewno sie odbędzie)
    Czy ktoś wie ile w Lublinie taki kurs kosztował?

Domyślnie

A wie ktoś może czy bedzie jakiś kurs w Rzeszowie?
    Z kurii mnie przekierowali do Instytutu JP II, ale tam sie nie moge dodzwonić
    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Awatar blaaz
    Miasto
    Rumia, pomorskie

Domyślnie

W trójmieście (Gdynia) prawdopodobnie kurs odbędzie się w okolicy października. Ksiądz, który będzie go prowadzić obiecał szczegóły po 15tym września. Trochę się termin przeciąga, podobno z powodu braku pełnej grupy, także może warto podzwonić i popytać (058 620 05 52).

Dopiero zaczyna Awatar marta69
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blaaz Zobacz posta
    W trójmieście (Gdynia) prawdopodobnie kurs odbędzie się w okolicy października. Ksiądz, który będzie go prowadzić obiecał szczegóły po 15tym września. Trochę się termin przeciąga, podobno z powodu braku pełnej grupy, także może warto podzwonić i popytać (058 620 05 52).
    Wiadomo coś na temat kosztów? Miejsca kursu? Chętnie bym się zapisała; nie chcę tam póki co dzwonić bo nie jestem na 100% pewna czy będę akurat w Trójmieście, ale Blaaz gdybyś wiedział coś więcej - daj znać (jeśli to nie problem).

Pozdrawiam.
    There is no calm before the storm. There is only tempest.
    http://69photo.wordpress.com/

Strona 44 z 224 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów