Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: "Lustrzanki" bez luster od Samsunga

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Tyle że do puszek EF-S pasowały też szkła EF
    A do puszek m4/3 będą pasować 4/3.

Tak, wiem, ekraniki są rewelacyjne, zwłaszcza w nocy lub pod słońce ;-)
    Kwestia technologii. Z czasem jakoś to rozwiążą. Wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest ideologicznie przyszłościowe - przynajmniej w jakimś segmencie. Może teraz jeszcze technologia jest za kiepska, nie wiem.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    A do puszek m4/3 będą pasować 4/3.
    Ale my tu piszemy o Samsungu, który póki co dopiero zapowiada że zrobi system.

Kwestia technologii. Z czasem jakoś to rozwiążą. Wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest ideologicznie przyszłościowe - przynajmniej w jakimś segmencie. Może teraz jeszcze technologia jest za kiepska, nie wiem.
    Kluczowe sformułowania: "kwestia czasu" i "jakoś". W przeciągu ostatnich kilku lat jakość matryc poszła do przodu w sposób niesamowicie wręcz szybki a ekraniki jak były tak i dalej są do niczego we wspomnianych przeze mnie warunkach ("trochę mniej do niczego" to nie znaczy nawet "prawie dobrze").
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Z ilu on się będzie składał szkieł, z dwóch czy może z trzech ?
    Hmm... 35 mm, 50 mm, 85 mm lub 135 mm. Wystarczy. System nie musi być 'do wszystkiego'. Może nie mieć macro na robaki, może nie mieć tele na ptaki... Do szybkiej i dyskretnej reporterki ww. szkła wystarczą.

Tak, wiem, marketingowo nieciekawie...
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ale my tu piszemy o Samsungu, który póki co dopiero zapowiada że zrobi system.
    Samsung przecież obecnie ma system. Pasują do niego szkła Pentaxa, których trochę jest.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Samsung przecież obecnie ma system. Pasują do niego szkła Pentaxa, których trochę jest.
    Samsung używa obecnie pentaxowskiego bagnetu K i kopi szkieł tego producenta, firmowanych przez Schneider-Kreuznach. Jeśli zachowają bagnet K (lub modyfikację dająca zgodność starych szkieł, na zasadzie EF - EF-S) to całe to przedsięwzięcie nabierze w moich oczach większego sensu. Problem polega jednak na tym że już w obecnych lustrzankach Samsunga (czyli: Pentaxo-Samusungach, ze znaczkiem Samsung na obudowie) występuje niekompatybilność ze starszymi szkłami AF Pentaxa (Seria F i FA), tzn aparaty buntują się po podpięciu takiego szkiełka (nie opieram się na przeczytanych gdziestam opiniach, widziałem na własne oczy na giełdzie foto we Wrocławiu).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

^^^^
    Sens takich dalmierzowców polega min. na tym, że po całkowitej rezygnacji z lustra można znacząco przybliżyć obiektyw do matrycy. Co daje zupełnie inne możliwości projektowania obiektywów szerokokątnych. Myślę że dlatego Samsung zapowiada zupełnie inne mocowanie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Kurde, wszędzie piszą o elektronicznym wizjerze czyli "hybrydzie". Nikt poza jednym dyskutantem, który wypalił z "dalmierzowcami" o tym nie wspomina. Elektroniczny wizjer i live view to bliżej kompaktów niż lustrzanek niestety. Do jakiej kategorii zaliczyć Sony DSC-H9? Ma wizjer elektroniczny i LCD (uchylny) - dla mnie to kompakt udający hybrydę bo wizjer jest "totaly useless".

Przybliżenie obiektywu do matrycy - tak jak najbardziej, tylko GO będzie jak w kompaktach . Obiektyw blisko matrycy już jest w kompaktach

Dodatkowe lunetki, pryzmaty albo lustra i manualny focus? Hmmmmm... wątpię czy ktoś to kupi. Dalmierz optyczny ma sporo wad. Główna to konieczność długiej bazy (dalmierz na pancerniku Bismarck miał coś ok 6 metrów).

Innymi słowy dochodzimy do wymiennej optyki w kompakcie. Śmiem wątpić w sensowność bo obecne zoomy x 18 pstrykaczowi "załatwiają" sprawę a bardziej wyrafinowanym amatorom i tak nie wystarczą - chyba, że ktoś wstawi CMOSa z 5D do kompaktu i owinie to elektroniką z hybrydy. Tyle, że GO będzie nie to

Z pewnością postęp prędzej czy później zredukuje albo prawie całkowicie zniweluje wady hybrydy. Tylko nie jestem pewien czy to nastąpi tak szybko. Mroczek w swojej "starej" książce (O fotografowaniu - wyd. II 1990) pozwolił sobie na spekulacje na temat aparatu przyszłości. Przewidywał m.in. elektroniczną migawkę, która miała zastąpić mechaniczną. Mechaniczna dalej jest a tej elektronicznej ni widu ni słychu. W każdym razie nie taka jak sobie wyobrażał - coś w rodzaju LCD który robi się przeźroczysty na krótko.

To wszystko trochę jak wróżenie jaki będzie następca 5D - nikt nic nie wie ale wszyscy mają coś do powiedzenia

PS. Aha, wystarczy wyciąć z puszki po konserwach dwie ramki i przymocować na górze kompaktu - będzie prosty dalmierzowiec Chyba do T&T się nadaje
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-09-2008 o 13:10

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cała "nadzieja" w OLED-ach - jeśli tylko matryca wydoli, to one też - mając czas przełączania rzędu dziesiątek mikrosekund...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Cała "nadzieja" w OLED-ach - jeśli tylko matryca wydoli, to one też - mając czas przełączania rzędu dziesiątek mikrosekund...
    Maybe yes,
    maybe no,
    maybe rain,
    maybe snow,
    maybe... baby,
    I don't know...

Światło musiało by przechodzić przez kawałek krzemu albo czegoś innego "plastikowego" Przy obecnych technologiach to niestesty pogorszenie obrazu. Niby przed matrycą jest tego badziewia sporo ale... pożywiom uwidim

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Do jakiej kategorii zaliczyć Sony DSC-H9? Ma wizjer elektroniczny i LCD (uchylny) - dla mnie to kompakt udający hybrydę bo wizjer jest "totaly useless".
    Wizjerka optycznego pewnie nie będzie. A EVF można dopracować. Coś, co pięknie nazwałeś powłóczeniem, jest coraz mniej dokuczliwe, więc pewnie da się działać.

Przybliżenie obiektywu do matrycy - tak jak najbardziej, tylko GO będzie jak w kompaktach . Obiektyw blisko matrycy już jest w kompaktach
    Nie będzie, pod warunkiem zachowania wielkości matrycy, co ma mieć miejsce.

Patrz jaki jest entuzjazm dla samego pomysłu konstrukcji Sigmy DP1. Jest szansa na coś takiego ale z dodatkowo wymienną optyką. Moim zdaniem bombowy pomysł.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów