Strona 12 z 65 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Propi Zobacz posta
    U mnie było tak:

- na pierwszą działalność zniżka w ZUSie, przez dwa lata 300zł zamiast 800zł (miesięcznie)
    - zarejestrowałem się jako płatnik VAT
    - zarejestrowałem firmę, w GUSie, Urzędzie Miasta i chyba starostwie
    - przy wpisie do ewidencji zaznaczyć opcję "Działalność fotograficzna"
    - no i potem z każdego zarobionego tysiąca oddawać 220zł Państwu

Nie wiem, czy czegoś nie kręcę, nie jestem za dobry w podatkach ani księgowości i korzystam z pomocy kolegi... Ale ogólnie wszystko jest na pełnym legalu, księguję zaliczki, dopłaty i inne sruty. I nie jest aż tak źle. Choć znam takich, co już trzeci sezon robią bez działalności - ale jak im się dobiorą do tyłka, to współczuję, bo kary są zajebiaszczo wysokie i obliczane z chorych wzorów... innymi słowy polecam legalizację i spokój ducha
    a może karta podatkowa ? płacisz miesięcznie stałą kwotę, niezależnie od tego ile zarobisz, jeśli masz mieć spore dochody, to być może karta podatkowa będzie OK.

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

Rozliczam się na zasadach ogólnych... sezonowość pracy póki co nie skłania mnie ku karcie podatkowej

Domyślnie

Rozliczam się na zasadach ogólnych... sezonowość pracy póki co nie skłania mnie ku karcie podatkowej
    racja, ale kwestia zależy od tego, ile zarabiasz na tym rocznie...
    bo jak zarabiasz rocznie np. 20 000 zł, to od tego w skali roku płacisz na karcie podatkowej 12 x 230 zł czyli 2700 zł.

Podatek rocznie 2700 z 20 000 zł to jest mniej niż ten ryczałtowy przy takim zarobku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    a może karta podatkowa ? płacisz miesięcznie stałą kwotę, niezależnie od tego ile zarobisz, jeśli masz mieć spore dochody, to być może karta podatkowa będzie OK.
    Nie jestem specem , ale czy aby droga w płatnika VAT nie jest drogą w jedną stronę?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

W ogóle to pierwsze zlecenia lub wykonywane sporadycznie najlepiej robić na "umowę o dzieło" a nie na działalność.. działalność jest opłacalna jak już mamy co wrzucić w koszty i najlepiej pracujemy na etacie żeby zuz mieć zapłacony (mówię o początkach kariery a nie o tych którzy tylko z tego żyją i mają się dobrze) tu umowa o dzieło będzie dobrym rozwiązaniem..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

A czy w umowie o dzieło nie płaci się podatku od zysków/przychodu/wzbogacenia*?

*niepotrzebne skreślić

Miasto
    Kielce

Domyślnie

A czy w umowie o dzieło nie płaci się podatku od zysków/przychodu/wzbogacenia*?

*niepotrzebne skreślić
    Płaci się, ale o ile pamiętam to w wysokości 10% (bo 50% dochodu to koszty uzyskania przychodu więc podatak płaci się od pozostałych 50% czyli 10% od całości), nie masz też VATu oczywiście i nie musisz płacić ZUSu od takiej umowy.. (chyba że będziesz to tydzień robił przez rok to już US może się przyczepić ale też idzie się wybronić)..

Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

Ale w takim wypadku można umową o dzieło rozwiązać tylko kilka pierwszych umów, potem i tak trzeba założyć działalność... Jednorazowa umowa o dzieło może i przejdzie, ale jak ktoś ujedzie cały sezon na tym, no to raczej US go znajdzie

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ale w takim wypadku można umową o dzieło rozwiązać tylko kilka pierwszych umów, potem i tak trzeba założyć działalność... Jednorazowa umowa o dzieło może i przejdzie, ale jak ktoś ujedzie cały sezon na tym, no to raczej US go znajdzie
    No tak, ale jak na początek to całkiem niezłe rozwiązanie, nawet nie jednorazowa - przejdzie nawet kilkanaście byle nie za jednym ciągiem - ale jak miałbyś śluby co tydzień przez pół raku to na ZUS wyrobisz bez problemu

Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

... chyba że znajdzie się jakaś niezadowolona Para Młoda, która "uprzejmie doniesie" o niecnych praktykach fotografa

Strona 12 z 65 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów