zanim bedzie co tydzien robil sluby to uplynie jeszczes sporooo czasu , wiec niech sprobuje to sam zobaczy ile to zajmuje i jak wyglada
no comment...
No widzisz, sa tacy co za 500 zł dadzą Ci 1000 zdjęć zgranych z karty, a są tacy co za 100 zdjęć po wielodniowej obróbce wezmą 5k. Do której ligi chcesz docelowo należeć?
Pamiętam ze 3 lata temu, spotkałem na ślubie w Piszu kamerzystę, który się chwalił, że potrafi jednocześnie kręcić film i robić zdjęcia
Właśnie, a wtedy musi mieć warsztat (foto i graficzny), poparty praktyką, aby łapać klientów za 3k i by byli zadowoleni, a do tego trzeba kilka sezonów, ciężkiej pracy i zmysłu fotograficznego :wink:
Ostatnio edytowane przez lamerok ; 26-12-2009 o 01:04 Powód: Automerged Doublepost
Wiecie co chłopaki ja na poczatek myślałem dogadać się z jakąś para młodą żebym poprostu na początek robił zdjęcia jako drugi fotograf oczywiście za free jedynie za co bym kasę wzioł to za wywołanie odbitek itp. Mówicie, że tyle czasu potrzeba ja wiem ile go trzeba bo czesto bawię się w obróbkę zdjęć także żadna to dla mnie nowość. Od godziny 18 do pólnocy mam codziennie czas także myślę że jakoś bym wyrobił. Poza tym z własnego doświadczenia wiem że niektórzy fotografowie aż tak specjalnie dużo czasu nie poświęcają obróbce zdjęć. W 2007 r jak się żeniłem teściowa załatwiła właśnie takiego fotografa co nie tylko robił zdjęcia ale również film nagrywał poprostu wszechstronny za całość wzioł około 1500. Jak teraz patrzę na te zdjęcia to rewelacji nie ma od poprostu są i tyle. Dorzucił kilka zmontowanych fotek że to niby na statku jesteśmy czy też w jakimś zbożu. Jak patrzę na te zdjęcia to śmiać mi się chce. Ja tam w photoshopie mistrzem nie jestem ale myślę że przez dzień zrobiłbym o wiele lepsze zdjęcia zresztą szkoda gadać. Gość w sumie nie bierze dużo robi zdjęcia i jednocześnie film nagrywa no i cieszy się dużym powodzeniem i nie narzeka na brak zamówień a moim zdaniem na obróbkę zdjęć wcale tak dużo czasu nie poświęca. Zresztą jak dla mnie takie wszechstronne typy to wielka pomyłka i tyle.
Mam jeszcze jedno pytanie do kolegów przymierzam sie do kupna aparatu który bardziej polecilibyście Nikona D300s czy Canona 7D? a może cos innego polecacie? i jakie obiektywy według was będą najlepsze do wykonywania zdjęć ślubnych?
Ja już się śmieję czytając to...
Tak właśnie się psuje rynek, byle kto kupi sobie lustro i myśli, że pozjadał wszystkie rozumy.
Widziałem takie fotki ostatnio. Niektóre ciągle były "w poziomie" jakby wprost z karty zgrane... O super efektach rozmycia czy innych statków na morzu nie wspomnę
Najgorsze jest to, ze ludzie to kupują![]()
2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania
W dalszym ciągu, wielu klientów interesuje tylko to aby zdjęcia były w miarę ostre, przede wszystkim "ładne i kolorowe" (często przesycone do bólu), no i żeby była na nich widoczna cała rodzina, a przede wszystkim "ciocia Zosia i wujek Stefan". Jeśli do tego są jakieś collage, montaże i inne duperszwance to dla wielu jest wtedy super profesjonalnie
. Tacy klienci też są na rynku. Życie...
Pzdr - hazy
... i nie mam czasu robić zdjęć
Jest nawet i tak gdzie klientów interesuje nie tylko to aby było kolorowo i ostro ale nawet tak jak to było kiedyś po staremu zdjęcia tak bardzo pozowane że aż laik by to zauważył z rodzinką itp a jak chcesz wprowadzić coś swojego gdzie wyglądało by to naturalnie i ciekawie to kręcą nosem. No ale cóż ludzie to ludzie a o gustach się nie mowi ale czasem jak się widzi jak ktoś coś ewidentnie spapra to aż boli...
Ostatnio miałem przypadek gdzie kamerzysta się do mnie zgłosił z pytaniem czy bym mu kilku zdjęć z kościoła nie podesłał bo zapomniał kamery włczyć jak młodzi do kościoła wchozili![]()
jeżeli zamierzasz tyle wydać na aparat to kup 5d mk I i do tego ze trzy stałki np 28 1.8 50 1.4 i 85 1.8 i masz zestaw na cały ślub, poza tym: http://canon-board.info/showthread.php?t=5085
5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt