Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Nowe Pentaksy: K20D, K200D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Ależ skąd. Kłapie, kłapie. I właśnie wówczas zamieniając się w wiatraczek jest przy okazji jednym z elementów czyszczenia matrycy.
    To musi być niezły czad .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie chciałem zakładać nowego tematu więc dopisuję to w tym wątku.
    Na dpreview'ie link jest dyskusja o dość marnych wynikach finansowych firmy Hoya (obecny właściciel Pentaxa).

Digital camera business to be downsized

Concerning the digital camera business operated by Pentax, Hoya said it will aim to secure its profit by reducing the business scale from now on. Amid the market environment, where the price competition intensified and sales growth of SLR products slowed, financial results of Pentax also plunged with unit sales decreasing and unit price lowering in the April-June quarter.

A sales decline of about 20% is anticipated to continue in the July-September quarter, as the business unit is building up inventory, lagging behind its rivals and market demand when releasing products, according to Hoya. The company is planning to cut costs by streamlining its bases in Japan by shifting production overseas and outsourcing, as well as reducing production to an appropriate level from now, it said.
    Link do całego artykułu.

Wygląda na to że mimo wprowadzenia tych nowych dość ciekawych modeli nie jest za różowo. Walka na rynku coraz mocniejsza. Ceny lecą ostro w dół. Robi się dość ciasno.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Na dpreview'ie link jest dyskusja o dość marnych wynikach finansowych firmy Hoya (obecny właściciel Pentaxa).
    No to tylko martwiące. Życzyłbym Pentaxowi jak najlepiej bo im więcej graczy na rynku tym większa konkurencja i niższe ceny - teraz jest taki że C i N są głównymi rozdającymi, Sonolta się stara dobić do czołówki, Oly trochę w ogonie (bo i matryce gorsze) a Pentax to w ogóle zdaje się być niszowy... A tymczasem jak spojrzeć na puszki (nie na cały system rzecz jasna) to aż dziw bierze że tak jest - Pentaxy (z mojego marnego bądź co bądź doświadczenia, bazującego na małym przelotnym romansie z K20D) wcale jakością bardzo nie odstępują a mają kilka takich rozwiązań za które bym po rekach Canona całował:
    - rewelacyjne tryby półautomatyczne z ograniczeniami definiowanymi przez użytkownika,
    - kółko programów pozbawione automatycznych programów rodem z kompaktów, zamiast tego bardzo przydatne tryby poważnie traktujące ISO jako trzecią zmienną obok czasu/przesłony,
    - sterowanie bezprzewodowe lampami za pomocą kukułki,
    - duża kontrola nad WB w trybie JPG, możliwość zapisu DNG
    - ogólnie duża możliwość ustawień w zależności od własnych preferencji a nie widzimisię projektanta

Przydatność powyższego oczywiście zależna od rodzaju wykonywanych zdjęć ale chyba każdy kto robi od czasu do czasu jakiś rodzaj reporterki zgodzi się że dobrze by było gdyby tak C się zapatrzył trochę w rozwiązania Pentaxa... ech marzenia
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zapomniałeś o stabilizacji w korpusie.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzdyll Zobacz posta
    No to tylko martwiące. Życzyłbym Pentaxowi jak najlepiej bo im więcej graczy na rynku tym większa konkurencja i niższe ceny - teraz jest taki że C i N są głównymi rozdającymi, Sonolta się stara dobić do czołówki, Oly trochę w ogonie (bo i matryce gorsze) a Pentax to w ogóle zdaje się być niszowy... A tymczasem jak spojrzeć na puszki (nie na cały system rzecz jasna) to aż dziw bierze że tak jest - Pentaxy (z mojego marnego bądź co bądź doświadczenia, bazującego na małym przelotnym romansie z K20D) wcale jakością bardzo nie odstępują
    Pentax przez dlugie lata mial gleboko w * marketing i tzw. klienta masowego. robil sobie sprzet dla klientow niszowych, nie spieszac sie ani z wypuszczaniem nowych produktow ani z zachecaniem przecietnego Kowalskiego, na ktorym mozna najwiecej zarobic. w dodatku mocno przespal fakt, ze zmiana medium na cyfrowe wymaga zmiany myslenia o cyklu produktu i ze jest to fantastyczna okazja do zdobycia nowego grona klientow. zaklinajac niejako twarda ekonomiczna rzeczywistosc.

sek w tym, ze swiat foto ruszyl do przodu i inni producenci zauwazyli mozliwosci. a Pentax obudzil sie z reka w nocniku kiedy bylo za pozno. fajnie, ze pomysleli o malzenstwie z Samsungiem, fajnie ze chcieli walczyc z Hoya. co z tego, jak to sie stalo o kilka lat za pozno, kiedy inne firmy podzielily miedzy siebie tort

czy mi zal... zal, bo w Pentaksie robili fotografowie i te korpusy byly uzyteczne, a nie tylko generujace ladne piksele. ale tez trudno mi miec zal o firme, ktora ewidentnie sama sie prosila o taka kolej losu...
    www albo tez flickr

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Myślę że problemem jest to, że Pentax nie umiał i nadal nie umie wypozycjonować produktów. Ich produkty są w dużym stopniu konkurencyjne z bardzo podobnymi produktami potentatów przy równoczesnych (nie ma co ukrywać) brakach systemowych. Brak jasnego przesłania w czym jesteśmy dobrzy i co mamy my, a nie reszta to największy grzech (nawet jeśli w tym nie ma krztyny prawdy 8)).
    Druga sprawa to nie do końca jasny układ z Samsungiem, który z jednej strony daje im teraz matryce, a z drugiej robi wewnętrzną konkurencję wypuszczając niemal identyczne produkty pod własną nazwą.
    Kolejna rzecz to wycofywanie się z premier (chodzi o średni format cyfrowy) - takie coś jest bardzo źle odbierane przez rynek. Myślę że to jedna z kilku przyczyn dla których wielcy (Canon, Nikon) bardzo rzadko albo najczęściej nigdy nie zapowiadają co wypuszczą.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 29-08-2008 o 15:04
    Kapitan Wagner

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów