Strona 25 z 109 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Rozumieją tylko pewne rzeczy zawsze będą wkurzać i ma każdy do tego prawo.
    Wiadomo że świata nie zmeinimy ale ponarzekać zawsze można)

Mam takie pytanie jesio "Czy fotopolis.pl jest zaręczony z Nikonem bo non stop jakies specjalne dodatki dotyczące nikona d300 potem d700 a teraz d90 a gdzie dla Canona 50D chocby?? czyzby jednostronność??" )

relax
    Może po prostu Nikon potrafi współpracować z redakcjami?
    Choćby takimi jak Fotopolis. Jeśli redakcja dostaje nowy aparat do obejrzenia to chyba dobrze że dzieli się wrażeniami z czytelnikami.
    Myślę ze gdyby dostali nowego Canona zrobiliby to samo, tylko nie dostają bo z Canonem się gorzej współpracuje.
    Pomysł z testami D700 przez wybranych czytelników był moim zdaniem marketingowym strzałem w 10. Wszystkie opinie przeczytałem z dużym zainteresowaniem Czemu Canon tak nie zrobi?
    Bo jest za tępy?

Uzależniony

Domyślnie

Żeście się uparli na to MLU... Wpisać, jak kolega radził do C2 albo do ulubionych i po problemie. Nie wydaje mi się, żeby MLU było powszechnie używane. Akustyk ma zboczenie na tym punkcie, ale jemu podobnych wygodnickich dewiantów to na palcach jednej ręki można policzyć
    Parę miesięcy temu były uszczelnienia (dodali gąbkę i się skończyło) i... już cholera nie pamiętam co, ale przy okazji każdej premiery zaczyna się narzekanie że jeśli nowa puszka będzie bez czegoś tam, to będzie żenua, porażka i pakowanie walizek easy boys, easy...

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    a ja od filmików, nawet pełnometrażowych, wolałbym stanowczo ISO100 i czas 1/8000. i tu widzę największy brak/ból w nowym nikonie.
    Strzał w dziesiątkę. W gruncie rzeczy to pozycjonuje te aparaty względem fotografii amatorskie/półprofesjonalnej.
    W nikonie nie widzę też 35mm f/1,4 i 85 f/1,4/f1,2 (na poziomie jakości wartym zakupu)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Pamiętasz ile _lat_ wszyscy (a szczególnie dpreview) marudzili na otwieranie klapki karty w czasie zapisu zdjęć na kartę...?
    W końcu, łaskawie naprawili :-)
    strzelam, szacujac z gory: 4 lata.

a teraz zestawmy to z faktem, ze narzekanie uzytkownikow Canona na * rozwiazany MLU zaczelo sie gleboko w latach 80-tych wraz z premiera systemu EOS. to wiecej niz 4 lata a Canon jak mial tak ma i bedzie to mial gleboko w swojej azjatyckiej *ie

az boje sie wspomniec o czyms takim jak kurtynka w celowniku do dlugich ekspozycji. to gumowe g* na pasku aparatu to sobie zolci moga do zucia wykorzystac, bo do niczego innego sie realnie nie nadaje

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Żeście się uparli na to MLU... Wpisać, jak kolega radził do C2 albo do ulubionych i po problemie. Nie wydaje mi się, żeby MLU było powszechnie używane. Akustyk ma zboczenie na tym punkcie, ale jemu podobnych wygodnickich dewiantów to na palcach jednej ręki można policzyć
    no powiedzmy... jakbys tak przecalkowal przez 25 lat to by sie troche tych ludzi nazbieralo 8) choc to, najwyrazniej, nadal zbyt malo, zeby dorownac gronu fanow drukowania prosto z aparatu
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 28-08-2008 o 09:55
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Czytam ten watek i wnioski narazie o 50D mam takie:
    - jest do bani, szumi przy ISO 400, mydli, nie ma MLU, nie nadaje sie do robienia zdjec, na testy nie czekamy bo nie ma to sensu

Czytam trzy fora i opinie o 50D na nich sa takie:
    - forum olympusa, jest do bani gdy z to nie olympus, akurat tam to normalne
    - forum canona, jest do bani gdyz to nie 5DmkII a przy okazji to nie nikon, w dodatku bez filmow HD aparat nie funkcjonuje a tak przy okazji to nie FF, prosby blagalne z przed miesiaca o LCD, kalibracji AF itp nie zostaly zauwazone
    - forum nikona, chyba najbardziej pozytywne opinie i najmniej narzekania

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jestem sobie na wakacjach odcięty od świata już trzeci tydzień i było tak przyjemnie. No i się wybrałem na nasze forum i muszę ze smutkiem przyznać, że to był błąd. Takiej erupcji głupoty jak w tym wątku niektórzy rozdają nie ma chyba nigdzie indziej w sieci.

Co do aparatu: 50D to wyjątkowo ciekawa propozycja. Jedyne co mi się nie podoba, to że nie ukazał się rok temu. To co w 40D było bardzo dobre zostało jeszcze poprawione: rozdzielczość, szumy, LV, ekran, regulacja AF i kilka innych. W tej sytuacji Canon ma zapewnione wyprzedzenie D300, który poza AFem nie oferuje nic więcej tylko mniej i za wyższą cenę. Jeśli Canon swoim zwyczajem zagwarantuje wysoką jakość obrazu (lepszą od Nikona - co przy porównywalnych szumach stanowi podstawę do udanych wysokich zakładów) 50D stanie się kolejnym hitem sprzedaży - sam miałbym ochotę go kupić już dzisiaj. Porównywanie tego aparatu do D90, który według mnie okazał się kiepskim odgrzewanym kotletem ze starej bajki, świadczy o braku rozumu. I nawet 5 minutowe filmiki 720p bez AF tego nie zmienią. D300 właśnie stał się marketingowym starcem (po raz drugi po D700).

Szkoda, że tak późno Canon został zmuszony do tego ruchu.

P.S> chłopaki od MLU - od roku macie to pod jednym przyciskiem, a konkretnie pod pokrętłem w trybach Custom. Dlaczego Wam to nie pasuje nie mam pojęcia. Bo zacznę myśleć,że jak się ten przycisk kiedyś nie daj boże pojawi tak jak chcecie, to zaczną sie narzekania na czcionkę użytą w jego opisie ..
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

...boooosz... ale placzecie... dajcie troche na wstrzymanie -> trafia puszki do testerow, przetestuja, bedziemy lamentowac/wiwatowac Trafia puszki w rece uzyszkodnikow -> beda kolejne opinie Poki co to bicie piany i burza w lyzeczce wody :/

Co do 6.3 klatki/s - hehe - byc moze w koncu przestali czarowac z cyferkami - 40D ma, ekhm... 6,5 klatki na sekunde, ale w testach wyszlo mniej - 6,3 klatki na sekunde Byc moze C choc raz podal wartosc rzeczywista -> POZYJEMY - ZOBACZYMY

MLU - jak ktos ma zdolnosci jezykowe - w czym problem, aby napisac do C do dzialu R&D i sprobowac chlopakow przekonac, do wypuszczenia nieoficjalnej wersji beta softu, w ktorym MLU podpieto pod jeden z przyciskow (Direct Print?)? Albo inna droga - do innych puszek pojawial sie sofcik napisany przez domoroslych programistow (o ile mnie pamiec nie myli) - byc moze sa na tyle zdolni, by przeprogramowac jeden z przyciskow aby MLU bylo domyslna funkcja tego przycisku (bez mozliwosci zmiany przez menu)?...
    No i jak? jest ktos taki? Znacie?

/edit/
    Ano wlasnie - koledzy Kubaman i Dzik mnie ubiegli
    50D zostalo poprawione w stosunku do 40D i bardzo dobrze
    Moje 40D przez to nie stracilo nic - fotki robi dokladnie tak samo jak robilo
    Jesli macie jakies powazne zarzuty/propozycje/prosby -> piszcie emaile do Customer Service Canona -> najlepiej tego w Japonii
    Ostatnio edytowane przez Max78 ; 28-08-2008 o 10:14
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    W tej sytuacji Canon ma zapewnione wyprzedzenie D300, który poza AFem nie oferuje nic więcej tylko mniej
    Juz sam AF wystarczy, zeby dolozyc pare zlotych. Nie mowiac o solidnym body na kazde warunki, o funkcjach wyciagnietych na body (jak chociazby slawetne MLU), o 100% (wow!) pieknym wizjerze.

Sa to rzeczy nie do przecenienia, warte swoich pieniedzy.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max78 Zobacz posta
    MLU - jak ktos ma zdolnosci jezykowe - w czym problem, aby napisac do C do dzialu R&D i sprobowac chlopakow przekonac, do wypuszczenia nieoficjalnej wersji beta softu, w ktorym MLU podpieto pod jeden z przyciskow (Direct Print?)? Albo inna droga - do innych puszek pojawial sie sofcik napisany przez domoroslych programistow (o ile mnie pamiec nie myli) - byc moze sa na tyle zdolni, by przeprogramowac jeden z przyciskow aby MLU bylo domyslna funkcja tego przycisku (bez mozliwosci zmiany przez menu)?...
    No i jak? jest ktos taki? Znacie?
    powtarzam to po raz setny chyba: na ten problem uzytkownicy narzekaja od wielu lat. to nie jest rzecz, ktora urodzila sie wczoraj, tylko z okladem 20 lat temu a to, ze Canon tego sensownie nie rozwiazal to nie jest kwestia tego, ze nie zna tematu tylko, za przeproszeniem, wdupiemania tej grupy uzytkownikow

proponowane przez Bahrda rozwiazanie z LV czy tez znany pomysl z zaprogramowaniem C1/C2 czesciowo rozwiazuje sprawe, aczkolwiek jest rozwiazaniem w stylu krojenia chleba lyzka - dasz rade, ale za cholere nie jest to wygodne i sensowne chociaz to, ze sie da, jest i tak wielkim postepem patrzac na Canona.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc24 Zobacz posta
    Juz sam AF wystarczy, zeby dolozyc pare zlotych.
    a korzystałeś kiedyś z obu aparatów? Spróbuj i zastanów się czy widzisz różnice wartą dopłacania. Ja się swoich zdjęć nie wstydzę, na pewno wymagają świetnie działającego Afa i do tej pory 40D mnie nie zwiódł w zasadzie ani razu. Polecam moje zdjęcia

Nie mowiac o solidnym body na kazde warunki
    moje 40D przetrwało wiele deszczów, w zasadzie ulew oraz zostało totalnie wytytłane błotem. Znamy za to sławną wodoszczelność testowaną przez kolegów posiadających D3. A 50D wedle specyfikacji ma być lepiej uszczelniony od 40D.

Uciekam na ponton. Za nic nie chcę przekonywać teoretyków sieciowych, że czarne jest czarne. Bardzo bym się ucieszył gdybym po powrocie dowiedział się, że masy trollujące kupiły sobie D90 i są tak zajęte kręceniem filmików, że nie mają czasu na pisanie na CB.

Całuję :razz:
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 25 z 109 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów