Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 266 z 393 PierwszyPierwszy ... 166216256264265266267268276316366 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 651 do 2 660 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Domyślnie

Mi AF w 350D wystarcza, a jak jest lepszy niż w 30d to 5D prawopodobnie bedzie moim nastepnym body
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    ale ja widzę statystycznie miażdżącą przewagę w ilości ostrych fot z 40D vs 5d.
    Ale gdzie to widzisz? Mój 5D daje 99% idealnie w punkt w normalnych warunkach ze wszystkimi szkłami które posiadam. Zaczyna być niedokładny dopiero gdy robi się bardzo ciemno np. ostatnio fociłem wewnątrz starego pieca cegielni i 135L w warunkach ISO3200, f/2, 1/125s działało trochę wolniej a na kompie widać że nie celuje idealnie w punkt.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kocham moją piąteczkę - obrazki z niej powstające - wreszcie mam aparat na miarę zwykłej manualnej praktici. Wreszcie praca jak na tradycyjnym małym obrazku - poprzednia cyfra - chyba 1sza lustrzanka cyfrowa Olek 2500L - (jak nowa) większość żywota przeleżała w szafie. Czasem fociłem jakieś techn.-medyczne rzeczy do ppointa. Długo nie moglem przekonać się do fot cyfrowej. Mimo że 5d mam krótko - "i to staroć przecież, techniczny trup" - szybko się jej nie pozbędę

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ale gdzie to widzisz? Mój 5D daje 99% idealnie w punkt w normalnych warunkach
    Widzisz, kwestia tego, że chyba nie doczytałeś: Napisałem że chodzi o obiekty w ruchu, a ja jakoś nie widzę, żeby Twoja modelka biegła w którąś stronę, jechała sprintem na łyżwach, czy też kręciła młyńce...
    Warunki ISO 1600, f1.4, 1/200s , ale ludzie szybko się przemieszczający : to właśnie wtedy widzę przewagę 40stki (i 1Ds, którym raz zdażyło mi się robić reportaż).
    W statycznych scenach AF 5d pomęczy się i w końcu trafi... Niestrości biorą się najczęściej z tego że punkty AF są większe niż wyświetlane ich znaczniki.
    Zupełnie inna bajka jest w czasie ruchu.
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axiomax Zobacz posta
    Moj problem z AF 5d polega na tym , ze bardzo czesto fotografuje na b malych przyslonach 1,2-do 4. Aparat ma praktycznie niezawodny środek (punkt AF).
    Celując środkiem i potem przekadrowując - w punkty mocne, złote itp - często - gubie ostrość - nie z powodu AF - tylko ruchu przekadrowującego. DLATEGO DLA MNIE AF MOGLBY MIEC 5 punktow krzyzowych - w PUNKTACH MOCNYCH OBRAZU i środku - rozlożenie prawie jak 5 na kostce do gry - i te punkty gdyby były na tyle niezawodne jak w obecnej 5ce - p. środkowy.
    Nie potepiam obecnej 5 i jej AF. Nie jestem fot. ślubnym, ale mam problemy z AF w nagłych szybkich sytuacjach, sport (oprócz środkowego punktu AF) - zdjecia przedmiotow w ruchu itp. Przy tak malych GO - ja wole ciemna matowke ee-s do jasnych szkieł i manual AF - bez przekadrowywania sceny - nawyki z PRAKTIC-i
    ale generalnie mało która lustrzanka ma punkty af w mocnych punktach kadru, nawet jak jest ich 150 to są mniej więcej zbliżone do centrum, szczerze mówiąc nie wiem czemu tak jest, tak jak Ty wolałbym 5 sensownie rozmieszczonych punktów i tyle;

a z drugiej strony jak to było w analogowych eos-ach ? przecież one miały raczej mało punktów AF i to też centralnie - jak ktoś używał jasnych szkieł to też musiał przekadrowywać i miał ten sam problem, nieprawdaż ?

najlepiej w takich sytuacjach to chyba wydać tę parę złotych na jaśniejszą matówkę do 5d + AF OFF i jazda z manualem
    lepsze jutro było wczoraj

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

myst - moze masz racje, osobiscie fotografujue raczej statyczne sprawy i jestem ogromnie zachwycony tym co piatka daje, dolaczam sie do klubu zakochanych w tej puszce jesli chodzi o wynik obrazka.
    Pomimo tego AF tak "zepsutego" w tej puszce jest ona i tak dla mnie lepsza niz takie 40D i 50D razem wziete Oczywiscie ciagle mowie o wyniku obrazu jaki daje. Zwazywszy na to ile 5D teraz kosztuje to nie ma nic lepszego w canonie za te pieniadze, z tą legendą
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

te najdalsze w D3 już są całkiem blisko ideału...
    Niestety nie wiem jak skutecznie działają, ale N jest raczej chwalony za AF, to może działąją tak jak trzeba

Maciek Toliński

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    No i doszliśmy w końcu do prawdziwego dylematu. AF czy FF? Za rozsądne pieniądze oczywiście Ciągle mam 350D i chyba jeszcze go trochę "pomam". Zebrałem szkiełka, w zasadzie pod FF, 17-40, 50/1,8, 85/1,8 i 200/2,8. Pora na zmianę korpusu. Ideał? 40D z FF . No ale Canon jest mądrzejszy i postawił mnie przed wyborem 50D vs 5D. Wygląda na to, że powiększę szklarnię o 35/1,4, a z wyborem puszki poczekam do wiosny. (....)
    A czemu aż do wiosny. Cierpliwości to jeszcze nie koniec 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    myst - moze masz racje, osobiscie fotografujue raczej statyczne sprawy i jestem ogromnie zachwycony tym co piatka daje, dolaczam sie do klubu zakochanych w tej puszce jesli chodzi o wynik obrazka.
    Pomimo tego AF tak "zepsutego" w tej puszce jest ona i tak dla mnie lepsza niz takie 40D i 50D razem wziete Oczywiscie ciagle mowie o wyniku obrazu jaki daje. Zwazywszy na to ile 5D teraz kosztuje to nie ma nic lepszego w canonie za te pieniadze, z tą legendą
    Ależ ja się z Tobą w 200% zgadzam - obrazek mnie też powala a DR zaskakuje w zasadzie z dnia na dzień od pół roku non stop
    I tu jest największy ból - idziesz na koncert, stajesz pod sceną i tutaj dylemat : 5d robi ładniejsze fotki, ale 40D ma większą szansę trafić...
    Nienawidzę tego dylematu, który spotyka mnie co chwilę...

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Allensteiner Zobacz posta
    a z drugiej strony jak to było w analogowych eos-ach ? przecież one miały raczej mało punktów AF i to też centralnie - jak ktoś używał jasnych szkieł to też musiał przekadrowywać i miał ten sam problem, nieprawdaż ?
    Niestety, to nie jest prawdaż. Nie miał problemu, bo nie oglądał zdjęć na kompie w powiększeniu 100%. A jak zeskanował i pooglądał na kompie, to prędzej zobaczył ziarno niż nieostrość.

Strona 266 z 393 PierwszyPierwszy ... 166216256264265266267268276316366 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów