60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
Na skorze tez??mysle ,ze to dosc oczywiste, ze tonacja zdjecia zamierzona ;-)
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
czegos mi brakuje w tych zdjeciach...
5dm2
Ano... a ja opiszę czego mi brakuje.
Kadry mocno takie sobie. Ani ciasne, ani szerokie, brak zupełnie kompozycji, a gdy brak pomysłu na kadr to niech chociaż zdecydowanie centralny będzie a nie tak... w pół drogi do nikąd.
Światło dobrze znalezione ale trzeba dociągnąć do końca.
Modelka na obu cały czas kieruje głowę do góry, a powina raczej na wprost czy lekko w dół, popróbować z przechyłem, z usmiechem i bez uśmiechu. Oprócz tego odrobina pudru i korektora pod oczy jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
Karola ma bardzo ładne usta - niech spróbuje odpuścić malowanie oczu (co najwyżej raz jakimś delikatnym, nie kontrastującym ze skóra cieniem głasnąć i delikatnie tusz do rzęs) a podkreślić usta. Przy miękkim i ładnym świetle jak tu, z dopracowanym kadrem (nic w tle, żadnych napisów czy łańcuszków po rogach zdjęcia odciągających uwagę) - powinno być lepiej.
A tłumaczenie "bo to takie spontaniczne, nieprzygotowane ujęcia" już tyle razy było w tym wątku że spływa po mnie jak woda po kaczce - nie tłumaczyć się tak, bo albo oczekujesz krytyki albo pstrykasz ot tak sobie spontaniczne fotki i nikomu nie musisz ich pokazywać.
Ale jeśli w 11 zgodnie z tym co jest napisane dziewczyna powinna tryskać homorem i wyglądać na szczęśliwą lub pewną siebie. Zmień w photoshopie napis zamiast happy to sad , będzie ok ...
Stanowczo za ciemne i w dodatku coś z kolorami nie bangla. Do tego niestety ale jak dla mnie kadr mało zdecydowany (bardzo nie podoba mi się lewe cięcie) i chyba trochę za ciasny. Jak na portret światło mi też nie do końca pasuje.
Mam nadzieję, że nie zniechęciłem Cię - czekam na dalsze próby.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=