Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Wątek: jak się pozbyć "mgły" na zdjęciach z aparatu canon a 560??

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Zblizasz sie tu do sedna.
    ...Ale mnie na prawdę chodziło tylko o brakujące w mej łepetynie słówko (o ile takie w ogóle istnieje i jeśli faktycznie słówko "prześwietlony" rozumiemiemy wyłącznie "przepałowo") - Nieważne, sorry za głupi offtop.
    Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    O matko! Faktycznie! Właśnie obejrzałem tę fotkę na skalibrowanym, domowym monitorze. W pracy wygląda to zupełnie inaczej.
    Przyznam, że trochę mnie uspokoiłeś. ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    ...Ale mnie na prawdę chodziło tylko o brakujące w mej łepetynie słówko (o ile takie w ogóle istnieje i jeśli faktycznie słówko "prześwietlony" rozumiemiemy wyłącznie "przepałowo") ...
    Ale to tak jest. Prześwietlony, historycznie z kliszy, to wypalony bez szczegółów. Tak samo w cyfrze, brak szczegółów, wyjarany , clipping (nawet częściowy w jednym lub dwóch kanałach) i prześwietlony to praktycznie synonimy.

Za jasne to może być w odbiorze. Często gęsto cały histogram jest wąziutki bo rozpiętość tonalna sceny była mała i wszystko zmieściło się np. w zkresie 2EV. Takie zdjęcie wyda się nam płaskie, bez kontrastu. "Rozciągając" histogram (z umiarem, z umiarem...) poprawimy kontrast i zdjęcie nabierze plastyki.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów