BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Zgoda co do wizerunku.
Ale podczas ślubu i wesela robi się także inne zdjęcia.
Kościoła, sali weselnej, detali...
Jeżeli mam przekazać im prawa majątkowe do moich zdjęć (np. na cele publikacji w gazecie / książce - bo skąd mam wiedzieć co oni z tymi zdjęciami zrobią?) to miło byłoby dostać z tego tytułu jakies wynagrodzenie...
Sylwia, bez zbędnego owijania w bawełnę (możesz się obrazić, nie będziesz pierwsza): sali weselnej byłoby miło dostać jakieś wynagrodzenie, za to, że wykorzystujesz ich pracę, ich dekoratora, ich światło do uzyskania swojego celu zarobkowego. Tak samo w kościele itp...
Właścicielowi sali weselnej byłoby miło dostać wynagrodzenie za to, że nie umiesz pokazać ich sali w najlepszym świetle, czyli psujesz ich wizerunek i jeszcze chcesz to puszczać w świat...
Odrobinę pokory proponuję.
Kilka podpowiedzi:
- nikt bez Twojej wiedzy nie może niczego publikować w celach zarobkowych, a każda taka publikacja, o której piszesz spełnia te kryteria.
- zadowolony klient zawsze pozwoli Ci pokazać swoje zdjęcia bez najmniejszych dyskusji.
- chcesz więcej kasy? naucz się lepiej fotografować, będziesz miała więcej zleceń za większe pieniądze.
Jarek
Przecież nie ma się o co obrażać ;-)
Napisałam tutaj jakie mam wątpliwości, bo chciałam uzyskać podpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów / koleżanek - i bardzo się cieszę że poświęciliście swój cenny czas na moją edukację :-)
Pierwszy raz spotkałam się z taką propozycją do zmian w umowie, i byłam ciekawa czy to powszechna praktyka i jak do tego podejść.
Po prostu wydaje mi się dziwne żądanie przekazania wszelkich praw. Skoro zgadzam się na nie publikowanie ich wizerunku, i skoro w umowie jest mowa o przekazaniu zdjęć na płycie w jakości umożliwiającej przygotowywanie odbitek (czyli zgadzam się na to, żeby sami sobie przygotowywali te odbitki czy książki czy co tam jeszcze) - to po co jeszcze zapis o przekazaniu wszelkich praw do dzieła Zamawiającemu?
Ale może faktycznie jestem przewrażliwiona ;-)
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi!
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
Przepraszam, ale chciałem dołączyć do wątku mój problem.
mój problem jest w zamkniętym wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=39213.
Człowiek zgodnie z oczekiwaniami odwołał aukcję pisząc "Zdecydowałem się opóźnić sprzedaż, ponieważ transakcja zakupu nowego aparatu nie doszła do skutku. Przepraszam i powodzenia na innych aukcjach". W momencie kończenia aukcji moja oferta była najwyższa, ale ten sposób odwołania aukcji umożliwił sprzedającemu uniknięcie wydania sprzętu.
Moja pytanie brzmi , czy allegro może zmienić formę zakończenia aukcji (= uznać mnie za zwyciezcę) przy tak jawnym łamaniu zasad. Maila wysłałem do allegro jeżeli o to chodzi, ale wciąż brak odpowiedzi.
A pytanie do prawnika to czy w przypadku powództwa cywilnego można wystąpić o zabezpieczenie sprzętu do momentu wyjaśnienia.
Pozdrawiam