Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: [Raus]Spacery, natura. Amator

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

1- zdecydowanie nie pasują mi te ucięte płetwy...
    2 - inaczej bym skadrowała ( kaczka w prawy górny róg, a studnia by była cala przynajmniej)... ciekawa jestem jak wyglądała cała sceneria
    3- inaczej skadrować, ta klaczka w prawym dolnym rogu jest niepotrzebna... moze coś typu panorama?
    4 - żal tej kaczki na dole, znowu kadrowanie
    5- ostrość na mleczaku, szkoda...
    reszta taka nijaka...

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gunia1990 Zobacz posta
    5- ostrość na mleczaku, szkoda...
    a moze mleczaka chcial (i to udalo mu sie) pokazac autor?
    CANON EOS 40D z dodatkami

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekgd Zobacz posta
    a moze mleczaka chcial (i to udalo mu sie) pokazac autor?
    Oczywiście że ostrość miała być na mleczaku ponieważ tak jak pisałem motyl latał w tak szaleńczym tempie, że ustawienie ostrości na nim graniczyło z cudem. Jego przystanki na kwiatkach trwały pół sekundy. Stąd ostrość na mleczaku i oczekiwanie aż wyląduje

Cytat Zamieszczone przez gunia1990
    reszta taka nijaka...
    No szczególnie księżyc pewnie da się dużo lepiej skadrować;-)

ponawiam pytanie dotyczące jakości fotek wypluwanych przez tego Tamrona

Pozdrawiam
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raus Zobacz posta
    ja przegladajac Twoje zdjecia widze dzialanie mocnej kompresji (chyba ), ale skoro AF trafia tam gdzie chcesz, ostrosc fotek jest niezla to skad to pytanie?
    CANON EOS 40D z dodatkami

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekgd Zobacz posta
    ja przegladajac Twoje zdjecia widze dzialanie mocnej kompresji (chyba ), ale skoro AF trafia tam gdzie chcesz, ostrosc fotek jest niezla to skad to pytanie?
    Jeśli chodzi o kompresje to ustawiam w PS CS2 roździelczość 800x533 i po wciśnięciu przycisku zapisz ustawiam jakość - 8 (High). Kurde lub 10 (maximum) Już sam nie pamiętam

A pytam z ciekawości co inny użytkownicy sadzą o jakości fotek z tego Tamrona ponieważ na forum jest bardzo mało opini o tym szkle - tu raczej rządzi Sigma 70-300 APO która jednak w teście Cichego wypadła w sumie minimalnie gorzej (a już na pewno cenowo)
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Domyślnie

przybije do kaczuszki, kadrując zdjęcia to tak jakbyś prowadził wzrok oglądającego po pewnych liniach - w pierwszym zdjęciu z modelką poprowadziłeś mój wzrok od pustej ławki wzdłuż niej (tworząc ładna przestrzeń ) do modelki - i jest ok - tylko na tym wzrok się nie zatrzymał (a powinien) tylko poleciał dalej na zabudowania, na zdjęciu 4. na początku rzucają sie w oczy jasne buty i wzrok leci po nogach do góry - obiektyw skręcony na 24 mm z dołu to jednak dla modelki obelga - żadne biodra wtedy nie wyglądają tak jak powinny, wystający brzuszek i jasne dłonie i wzrok stoi - twarz w cieniu - zdjęcie ogólnie bez wyrazu - chyba że chciałbyś pokazac ręce ;] i to samo z kaczuszką studnia pięknie prowadzi do niej wzrok - tyle że za nią pozostaje za dużo miejsca - kaczke prawko góra poza środek - okrąg wypełnia cały kadr i byłoby znacznie lepiej; układanie kadru to wybieganie myślami w przód ... powodzenia
    EOS 40D, 17-85 IS USM, SIGMA APO 70-300 M, 50 1,8, 580 EX II, Manfrotto 804RC2

ZEBRA FOTO TEAM

Coś już napisał Awatar majcz
    Miasto
    zaścianek na Mazurach

Domyślnie

natomiast numer 2 wydawał mi się dobrze skadrowany - obiekt nie w centrum, bałaganu nie ma na zdjęciu - ale to tylko moje zdanie;-)
    Ilu komentujących tyle opinii na temat tego kadrowania, więc dołożę też swoją; mi po prostu wydaje się: gdy kaczka patrzy w lewą stronę to z tej strony zdjęcia powinno być więcej przestrzeni, na Twoim zdjęciu jest odwrotnie.
    Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
    ---------------------------------------------
    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Pozdrawiam
    Pokaz 100% cropa z okolic dzioba ptaka z fotki nr 1 to powiem czy masz mniejsze aberracje niz ja czy nie bo to co niekiedy ujrze u siebie doprowadza mnie do rozpaczy ale faktem jest to ze w sprzyjajacych mu warunkach robi dosyc dobre zdjecia.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    Pokaz 100% cropa z okolic dzioba ptaka z fotki nr 1 to powiem czy masz mniejsze aberracje niz ja czy nie bo to co niekiedy ujrze u siebie doprowadza mnie do rozpaczy ale faktem jest to ze w sprzyjajacych mu warunkach robi dosyc dobre zdjecia.

Proszę bardzo

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Mam wrazenie ze trafiles w te lepsze warunki dla obiektywu (f8 i 192mm) oraz na ciut lepszy obiektyw - moj raczej by bardziej pokolorowal krawedzie przy tych parametrach
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów