Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: [Raus]Spacery, natura. Amator

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez firley Zobacz posta
    Im bliżej ostrość ustawiasz tym mniejsza GO ;P
    Przepraszam, a możesz rozwinąć wypowiedź?
    "im bliżej ostrość" ...?

Coś już napisał Awatar dobert
    Miasto
    NL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aleks Zobacz posta
    Przepraszam, a możesz rozwinąć wypowiedź?
    "im bliżej ostrość" ...?
    przykład za: http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Canon 400, ogniskowa 55mm, przesłona 5, odległość punktu na który ustawiona jest ostrość 10m -> głębia ostrości 6,99 metra.

Canon 400, ogniskowa 55mm, przesłona 5, odległość punktu na który ustawiona jest ostrość 2m -> głębia ostrości 0,25 metra.

Pzdr.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Czyli.. im bliżej obiekt

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Witam.

Wstawiam kolejną porcję moich zdjęć. Tym razem trochę bardzie z gatunku "natura";-)

Tak jak poprzednio czekam na komentarze, krytykę, wskazówki co poprawić...

Wszystkie robione Canonem 400D plus moje nowe szkło - Tamron 70-300 Di Ld Macro. Wszystkie RAWy wywołane w Lightroom`ie

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

I na koniec taki oto łysy:smile:

Motyl na numerze 5 i 6 był bardzo szybki i trudno było mi go ustrzelić stąd troche jest nie ostry. A jeśli chodzi o 7 to zdaje sobie sprawę że "model" wyszedł za ciemny.

Jestem zadowolony z tego szkła. Dużo ludzi narzeka na niego, a nawet nie trzymali go w ręku i wychodzą z założenia że taki tani to musi być do bani.

ps. mojego tamiego kupiłem w sklepie w Niemczech za 129 euro (około 400zł) więc ceny tym bardzie bardzo dobra
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

motyl i wazka jest super

na zdjeciu 1 i 2 brakuje mi kadrowania, kaczka prawie odplynela..
    na 3 i 4 (wg. mnie) panuje spory balagan, duzo obiektow: nie za bardzo wiem na co mam zwrocic uwage? "lot" kaczki jest tez bardzo nienaturalny..
    CANON EOS 40D z dodatkami

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekgd Zobacz posta
    motyl i wazka jest super

na zdjeciu 1 i 2 brakuje mi kadrowania, kaczka prawie odplynela..
    na 3 i 4 (wg. mnie) panuje spory balagan, duzo obiektow: nie za bardzo wiem na co mam zwrocic uwage? "lot" kaczki jest tez bardzo nienaturalny..
    Dzięki szymekgd za odpowiedź. Może podpowiesz jak według Ciebie powinien wyglądać kadr na numerze 1 i 2? Z numerem jeden to się zgodze, natomiast numer 2 wydawał mi się dobrze skadrowany - obiekt nie w centrum, bałaganu nie ma na zdjęciu - ale to tylko moje zdanie;-) Jeśli chodzi o 3 i 4 to po prostu kiedy zobaczyłem że kaczki "szykują się do skoku" to szybko zrobiłem zdjęcie i ich lotem niestety nie mogłem sterować
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

caly czas zastanawiam sie na czym stoi kaczka w fotce nr 2, zatopiona opona, konar drzewa? przy innej kompozycji moim zdaniem byloby duzo lepiej, ale ja sie nie znam
    CANON EOS 40D z dodatkami

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekgd Zobacz posta
    caly czas zastanawiam sie na czym stoi kaczka w fotce nr 2, zatopiona opona, konar drzewa? przy innej kompozycji moim zdaniem byloby duzo lepiej, ale ja sie nie znam

Dwójka to betonowe jakby resztki studni. Ja też się nie znam:wink:

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

jesli chodzi o 2 to na pierwszy rzut oka niby ok, ale przyjrzec sie to fakt z kadrem cos nie tak, niby w silnym punkcie, ale patrzy sie w lewo, a z prawej przestrzen, mozna bylo jeszcze skorzystac z ksztaltu studni zeby bardziej wypelniala kadr i dodala jakiejs rownowagi do zdjecia bo teraz tak jakby wali sie w lewa strone (nie ze krzywo)
    Ostatnio edytowane przez tom517 ; 19-08-2008 o 15:25

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    jesli chodzi o 2 to na pierwszy rzut oka niby ok, ale przyjrzec sie to fakt z kadrem cos nie tak, niby w silnym punkcie, ale patrzy sie w lewo, a z prawej przestrzen, mozna bylo jeszcze skorzystac z ksztaltu studni zeby bardziej wypelniala kadr i dodala jakiejs rownowagi do zdjecia bo teraz tak jakby wali sie w lewa strone (nie ze krzywo)

Dzięki tom517 za kolejna wskazówke. A mam jeszcze pytanie dotyczące jakości zdjęć z mojego egzęplarza Tamrona?

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów