Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar merciful
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Softproof profilu labu zawsze będzie bandingował, chyba że wyczochrasz z niego TRC i skalibrujesz do niej monitor. CG241W ma przestrzeń najbardziej zbliżoną do AdobeRGB, która w dodatku oparta jest na zwyczajnej TRC odpowiadającej gamma 2,2 - dlatego optymalnie jest pracować właśnie w tej przestrzeni, korekta dokonywana przez CM będzie relatywnie najmniejsza. ProPhoto ma sens w przypadku, gdy często reprodukujemy zdjęcia na urządzeniach szerokogamutowych, takich jak wielokanałowe drukarki pigmentowe, tylko wypadałoby wtedy skalibrować monitor do gamma 1,8.
    ok. czyli wobec tego cały workflow, poczynajac od body aparatu, przez konwerter raw a na PS koncząc - Adobe RGB?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merciful Zobacz posta
    ok. czyli wobec tego cały workflow, poczynajac od body aparatu, przez konwerter raw a na PS koncząc - Adobe RGB?
    Powinno być najwygodniej.

Coś już napisał Awatar merciful
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Powinno być najwygodniej.
    jeszcze raz dzięki

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merciful Zobacz posta
    Wydaje mi się, że o ile robisz w RAW-ach, to ustawienie przestrzeni w aparacie jest bez znaczenia. Dopiero w ACR czy innej wywoływarce określa się, do jakiej przestrzeni wołać. Dobrze mi się wydaje?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Wydaje mi się, że o ile robisz w RAW-ach, to ustawienie przestrzeni w aparacie jest bez znaczenia. Dopiero w ACR czy innej wywoływarce określa się, do jakiej przestrzeni wołać. Dobrze mi się wydaje?
    O ile nie robi się jpegów, to tak - przyjmuje się, że RAW "nie ma przestrzeni".

Uprawnienia umieszczania postów