Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: 30 tysięcy na długą optykę

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Terenowiec
    A jak wiesz, optykę mam bardzo dobrą.
    Wiem. Ale tak sobie myślę, że lepszej nie znajdziesz... Powtórzę, że gonisz w piętkę...

Andrzeju! To nie jest kwestia sprzętu ( masz najwyższy wskaźnik ) To sprawa pomysłu - a takowych, jak Cię znam, to Ci nie brakuje... Kiedyś mnie zabierzesz na te bagna...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Napisałeś, że nie będziesz się pozbywał systemu swojej Sonolty czyli rozumiem, że ma to być uzupełnienie ? Napisz coś więcej o preferencji ogniskowych itp.
    pozdrawiam Krzysiek

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Interesują mnie 3 ogniskowe: 400/2.8 + TC 1.4 (TC 2), 500/4 + TC 1.4 i 600/4. Najbardziej uniwersalny, a zarazem najbardziej nowoczesny wydaje mi się 400/2.8, ale na szkłach Canona to biegły ja raczej nie jestem. Czy efekty będą lepsze niż przy 500 i 600? Poza tym słyszałem, że 400/2.8 jest ponoć kilka typów, czy to prawda?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To Canon nie ma swojej strony? Kiedyś miał taką, na której pisał, że nowe szkła zastepują wersje bez IS (500 bez było chyba 4,5) Efekty z pewnością bedą lepsze bez TC.

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pamiętaj że im dłużesze tele tym cięższe... i to robi różnicę.
    Temat "EF 600mm f/4L IS USM czy EF 500mm f/4L IS USM?" http://canon-board.info/showthread.php?t=26766 . Cośtam ciekawego jest m.in. na stronie 8 i 9.
    system EOS

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja bym kupił 40D i do tego 400/2.8 i do tego TCx1,4 i TCx2 (to da 560/f4 i 800mm/f5.6) czyli AF będzie jeszcze chodził bez problemu - wiadomo że 1nka to to nie jest ale bardzo dobrze się sprawdza (szybka, cicha) - do tego jeszcze crop x1.6 i jest porządna lufa do przyrody..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Właśnie taka kombinacja o jakiej arturs mówisz wydaje mi się najbardziej odpowiednia. Nie wiem natomiast, czy 40D ma sprawny AF, jak on sobie będzie z tym 400/2.8 radził?

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Używałem 1dmk3 + 400/2.8. Do sportu, a nie do przyrody... ale wieczorem, więc na iso 100 - 1250 - więc było ciemno. Fakt faktem, że bez TC.
    Jeśli 400mm to nie za mało, to naprawdę jest to świetny zestaw. W zasadzie autofocus się nie myli.

Jeśli nie jest CI potrzebna lepsza jakość niż z 1dmk3 - to ja bym się nie zastanawial
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez terenowiec Zobacz posta
    Właśnie taka kombinacja o jakiej arturs mówisz wydaje mi się najbardziej odpowiednia. Nie wiem natomiast, czy 40D ma sprawny AF, jak on sobie będzie z tym 400/2.8 radził?
    Jeśli masa 400/2.8 Tobie niestraszna to też bym proponował ten zestaw . Co do AF na tym szkle w połączeniu z 40D to szybkość jest bardzo dobra nawet w połączeniu z TC 1.4. Z TC 2.0 nie wiem.
    pozdrawiam Krzysiek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

może niepopularna propozycja
    ale może tak Olympus E3 + Zuiko Digital 90-250 f/2.8

Do przyrody jak znalazł. Wszystko uszczelniane, można myć pod prysznicem albo siedzieć w ulewie, AF szybki, a szkło to ekwiwalent 180-500mm f/2.8
    Może nie ta głębia ostrości (a raczej jej płytkość, bo głęboka GO jest w prezencie) co w FF, ale przy tych ogniskowych to raczej jest za płytko niż za głęboko. Za to czasy będą takie jak zgodnie z przesłoną, f/2.8 to f.2.8.
    Do tego telekonwentery TC14 (x1,4, otrzymasz ekwiwalent 700mm f/4) lub TC20 (ekwiwalent 1000mm f/5.6), i to w zoomie który daje jakość praktycznie jak stałka.

I znacznie mniej do dźwigania niż u Canona. Na bagnach czy lasach ma znaczenie.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów