Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: 430EX vs 550EX vs zamienniki

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna Awatar ci-nek

Domyślnie

dzięki. najbardziej interesuje mnie porównanie mocy przy szerokim kącie, do reporterki. Metz 48 jak piszesz ma 26, a canon z tego co wyczytałem w sieci 27, wiec w sytuacji której będę go używał jest nawet mocniejszy (28mm). Wiedząc ze LiczbaPrzewodnia=f/Liczba*DystansDoPrzedmiotu można śmiało wyliczyć ze przy interesujacej mnie przysłonie 8 Metzem dobrze oświetle przedmiot znajdujacy się 3,25metra od lampy a Canonem 3,375. Różnica na niekorzyść Canona wyłazi dopiero przy 50mm i wzrasta (dla 105mm) do 3/4metra na korzyść Metza. Jak to mój profesor zwykł mawiać - nie można powiedzieć czy coś jest dobre, czy coś jest złe - zależy do czego będziesz to używał. Jednak w najbliżyszm czasie zrobię rundkę po sklepach i przyjżę sie dokładnie obydwu modelom (z nastawieniem na 430). Może faktycznie Metz okaże sie bardziej funkcjonalny, chociaż zniecheca mnie fakt potrzeby przyciskania 2 guzików na raz w celu wprowadzenia jakiejs zmiany. I to słabe mocowanie palnika nie nadające sie do pracy z większymi dyfuzorami. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc wszystkim. Pozdrawiam. EOT
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jeszcze tylko jedna sprawa, bo dopiero mnei olśniło. Mam canona 10D, czyli matryca niepełnoklatkowa. TTL w lampie Canona obsługuje zakres od 24 (z dyfuzorem 17). Jak więc sie lampa zachowa kiedy założę obiektyw 18mm z zoomem? czy dla ustawienia 18mm (w rzeczywistosci dla tej matrycy 28.8mm) lampa wykryje to co poda elektronika obiektywu (18mm) czy sobei przetworzy na swoje i ustawi ogniskową palnika na 28mm?
    Ostatnio edytowane przez ci-nek ; 14-08-2008 o 11:25 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów