Uff, przebrnąłem przez wątek. Chciałem go przeczytać, bo przyszła pora na wymianę wysłużonego CRT 17' CTXa. I juz miałem kupować któryś z Eizo za 2,5 tys zł gdy dałem sobie na wstrzymanie i postanowiłem wybrać coś z seri wędlin za 4,99 :wink:
Dzięki informacjom i opini Cichego (dzięki!!) oraz na bazie własnych poszukiwań w necie - wybrałem firmę BELINEA model 2080 S2 z matrycą Premium MVA. I musze przyznać że jestem bardzo zadowolony - nagle się okazało że mam sporo zdjęć nie ostrych, nie wspominając o kolorach (np ciemnogranatowe tło w domowym studiu na CRT wyglądało na czarne , teraz jest takie jak w rzeczywistości). Do zdjeć jak dla mnie jest super.
Odpaliłem sobie jedną z gier - i tutaj niestety do czerni z CRT do daleko temu panelowi, ale co tam, gram tak sporadycznie że nie ma o czym mówić.
Co mnie wkurza - brak przycisku który pamiętał by ustawienia noc/dzień. Na razie jestem w szoku na tak olbrzymią rozpiętością kontrastu i jasności. W nocy do internetu ustawiam oba parametry na 30% , a w dzień zwiekszam je nawet do 70% - i za każdym razem trzeba wchodzić do menu. To chyba największy minus tego monitora
Do plusów z pewnością zalicza się cena - 1099 pln za 20' z taką matrycą to obecnie jedyna taka oferta na rynku (przynajmniej w 3 największych sklepach komputerowych w trójmieście). Ja kupiłem tutaj:
GRAL
Wsród innych 'marketowych' producentów bardzo rzadko występuje taka (zbliżona) matryca, a jesli nawet to za blisko 2000 zł.
To tyle, może komuś się przyda :smile:
Pzdr
p.s. mam nadzieję że ten panel nie jest awaryjny bo z tego co słyszałem serwis z BELINeą nie jest najlepszy i w ogóle trójmiejskie sklepy niechętnie handlują tą marką