NDx8 to jakie czasy pozwoli uzyskac?
NDx8 to jakie czasy pozwoli uzyskac?
[SIGPIC][/SIGPIC]
Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX
koles napisal ze 2sec mozna uzyskac jamis x64, a ja nie znam sie na tych oznaczeniach wiec pytam czy NDx8 to jest 8 razy jasniejszy?
[SIGPIC][/SIGPIC]
Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX
Mam pytanie (pomysl) czy ktos moze wie co sie stanie jak sie zalozy 2 filtry polaryzacyjne... wydaje mi sie (tylko wydaje, prosze nie bic jak sie myle) ze to powinno dac mozliwosc plynnego odciecia 50% swiatla do 100%...
Z powazaniem
Ser
40D + 350D+grip + EF 16-35 F2.8L + EF 24-105 F4L IS USM + EF 70-200 F4L IS USM + EF 75-300 F4-5.6 III USM + 580EX + Buffalo DirectStation Pocket + 3xLens Protector Marumi + PLC Marumi
byloby fajnie, ale tak to sie nie da. polary nie maja rownego tlumienia spektrum barw i przepuszczaja co nieco okolic ultrafioletu i podczerwieni. jak sie zlozy dwa do kupy to bedzie owszem, mocne tlumienie, ale za cholere to nie bedzie neutralne. moje proby konczyly sie zawsze paskudnie granatowymi zdjeciami
Generalnie ktoś już pomyślał o czymś podobnym - http://www.singh-ray.com/varind.html - filtr ND o płynnie zmiennej przepuszczalności...
Tyle ze u nas w zasadzie niedostępny...
Filtr polaryzacyjny pochłania około 2/3 światła więc niemożliwe jest odcięcie 100%. Zawsze likwidujesz 2/3 tego co pozostało i zawsze trochę zostanie. Problem jest w tym, że w pewnym momencie są to ilości niezauważalne dla ludzkiego oka.
no chyba nie...
polaryzacja polega na likwidowaniu jednego z kierunkow padania swiatla, a pozostawianiu drugiego. wiec czysto teoretycznie, jak sie i ten drugi kierunek zlikwiduje, to juz nie ma co zostac
i tak by bylo, gdyby filtr polaryzacyjny tlumil dokladnie okreslony kierunek. ale nie jest.
de facto ww. efekt wymaga, by jednym z uzytych polarow, ten zewnetrzny byl liniowy. bo kolowy repolaryzuje swiatlo
W takim razie musiałyby być 2 kierunki światła. A jeżeli jest więcej?