Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Filtr szary

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

NDx8 to jakie czasy pozwoli uzyskac?
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi Zobacz posta
    NDx8 to jakie czasy pozwoli uzyskac?
    Pomyślałeś nad tym pytaniem ? Przecież to zależy od tego ile światła będzie - inne w pochmurny, inne w słoneczny dzień...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

koles napisal ze 2sec mozna uzyskac jamis x64, a ja nie znam sie na tych oznaczeniach wiec pytam czy NDx8 to jest 8 razy jasniejszy?
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi Zobacz posta
    koles napisal ze 2sec mozna uzyskac jamis x64, a ja nie znam sie na tych oznaczeniach wiec pytam czy NDx8 to jest 8 razy jasniejszy?
    Przyciemni o 3 działki - pomierz sobie przez okno światło dla maksymalnie przymkniętej przysłony i wydłuż go 3 razy i to będzie maks co dasz radę zdziałać z ND8...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna Awatar ser
    Miasto
    Tokio, Japonia

Domyślnie

Mam pytanie (pomysl) czy ktos moze wie co sie stanie jak sie zalozy 2 filtry polaryzacyjne... wydaje mi sie (tylko wydaje, prosze nie bic jak sie myle ) ze to powinno dac mozliwosc plynnego odciecia 50% swiatla do 100%...

Z powazaniem
    Ser

40D + 350D+grip + EF 16-35 F2.8L + EF 24-105 F4L IS USM + EF 70-200 F4L IS USM + EF 75-300 F4-5.6 III USM + 580EX + Buffalo DirectStation Pocket + 3xLens Protector Marumi + PLC Marumi

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ser Zobacz posta
    Mam pytanie (pomysl) czy ktos moze wie co sie stanie jak sie zalozy 2 filtry polaryzacyjne... wydaje mi sie (tylko wydaje, prosze nie bic jak sie myle ) ze to powinno dac mozliwosc plynnego odciecia 50% swiatla do 100%...
    byloby fajnie, ale tak to sie nie da. polary nie maja rownego tlumienia spektrum barw i przepuszczaja co nieco okolic ultrafioletu i podczerwieni. jak sie zlozy dwa do kupy to bedzie owszem, mocne tlumienie, ale za cholere to nie bedzie neutralne. moje proby konczyly sie zawsze paskudnie granatowymi zdjeciami
    www albo tez flickr

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ser Zobacz posta
    Generalnie ktoś już pomyślał o czymś podobnym - http://www.singh-ray.com/varind.html - filtr ND o płynnie zmiennej przepuszczalności...
    Tyle ze u nas w zasadzie niedostępny...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zablokowany

Domyślnie

Filtr polaryzacyjny pochłania około 2/3 światła więc niemożliwe jest odcięcie 100%. Zawsze likwidujesz 2/3 tego co pozostało i zawsze trochę zostanie. Problem jest w tym, że w pewnym momencie są to ilości niezauważalne dla ludzkiego oka.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    Filtr polaryzacyjny pochłania około 2/3 światła więc niemożliwe jest odcięcie 100%. Zawsze likwidujesz 2/3 tego co pozostało i zawsze trochę zostanie. Problem jest w tym, że w pewnym momencie są to ilości niezauważalne dla ludzkiego oka.
    no chyba nie...

polaryzacja polega na likwidowaniu jednego z kierunkow padania swiatla, a pozostawianiu drugiego. wiec czysto teoretycznie, jak sie i ten drugi kierunek zlikwiduje, to juz nie ma co zostac

i tak by bylo, gdyby filtr polaryzacyjny tlumil dokladnie okreslony kierunek. ale nie jest.

de facto ww. efekt wymaga, by jednym z uzytych polarow, ten zewnetrzny byl liniowy. bo kolowy repolaryzuje swiatlo
    www albo tez flickr

Zablokowany

Domyślnie

W takim razie musiałyby być 2 kierunki światła. A jeżeli jest więcej?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów