Strona 32 z 51 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 507

Wątek: Kupował ktoś z Hong Kongu??

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez Artur Es. Zobacz posta
    Tak, przyszło DHL-em. Obiektyw był kupiony tydzień wcześniej . Body w dacie którą podałem. Co do listu z podatkiem, to się wkrótce okaże. O ile w DHL-u zdąża przed wyprowadzką znajomego na inny adres. Jeśli przyjdzie dopłacić podatek, zakup będzie mniej atrakcyjny niż u innych dostawców z Hong Kongu, którzy gwarantują "Tax Free".
    To niech znajomy zostawi jakis namiar do kontaktu na siebie jesli nosi sie z przeprowadzka. Jesli nawet przyjdzie wieksza kwota - niech zaplaci, lub stara sie dogadac z DHL'em co do terminu. Z wlasnego doswiadczenia wiem ze sie nie cackaja.

Przyklad: odkladalem termin platnosci 76 funtow chyba miesiac (przynam sie, ze zapomnialem) az przyslali pisemko ze mam tydzien. No i zaplacilem, a w liscie wyjasnili dodatkowo, ze po tygodniu kieruja sprawe do windykacji. Maja sprawna infolinie - wiec wszystkiego mozna sie dowiedziec i potwierdzic 'online'. Rowniez o platnosci i to czy wplata jest juz zaksiegowania czy jeszcze nie. Moze i beda elastyczni co do terminu gdy zajdzie taka potrzeba.

Moj 'podatek' byl obliczony na podstawie rachunku na kwote 180 GBP. Faktyczna wartosc towaru to 400 GBP. Czyli zaplacilem 476 GBP. Ten sam towar moglem miec za 445 GBP z wszelkimi oplatami z innego zrodla - bez podatku.

Pozdro i powodzenia.

Uzależniony

Domyślnie

kupowalem jak narazie cos wiekszego tylko u dwoch sprzedawcow z HK, byli to buybuyeasy oraz kea_photo, u buybuy easy byly to tanie lampki blyskowe do studia, zamawiane okolo czwartku piatku dochodzily na nastepny tydzien na wtorek, u kea-photo kupilem st-e2 zamowione we wtorek, w czwartek wylecialo z HK, w sobote rano przyniosl mi listonosz, co ciekawe wartosc na deklaracji celnej byla podana jako 100 ale zamiast funtow to $HK, oczywiscie zadnego cla nie bylo, ale paczki byly wysylane do edynburga w szkocji. Jesli ktos chce jakas alternatywe dla wysylki z HK to moge polecic sprzedawce z fife w szkocji, nick na ebay to kerso, tylko trzeba sie u niego dowiedziec czy wysylalby do polski, jesli tak to zadnego cla oczywiscie nie ma bo to juz UE, a ceny ma na wielu obiektywach mocno konkurencyjne w stosunku do allegro
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

klamot14
    Guest

Domyślnie

Mam krótkie pytanie - czy oprócz Alberta macie jeszcze jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę który "właściwie" opisuje deklaracje celne (gift do 30USD)??
    Albert jest super ale nie zawsze ma ten towar który jest mi potrzebny.
    Pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

mysle ze jak zapytasz na priv czego szukasz to polowa tych sprzedajacych z HK jest ci to w stanie zalatwic na zamowienie, dogadac sie co do ceny i jazda, skoro handluja takim szerokim asortymentem to znaczy ze kontakty maja i zalatwic pewnie nie jedno moga, sprobuj niczym nie ryzykujesz
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    mysle ze jak zapytasz na priv czego szukasz to polowa tych sprzedajacych z HK jest ci to w stanie zalatwic na zamowienie
    To jest nie do końca prawdą.
    Np. nikt Ci teraz nie zagwarantuje sprzedaży 35L w określonym czasie (typu "wyślę w ciągu tygodnia"), bo go zwyczajnie nie ma.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

kristo
    Guest

Domyślnie

Witam,

Chciałby zadać pytanie związane z przesyłką od KEA PHOTO. Zakupiłem od niego obiektyw, jest to mój pierwszy zakup zarówno przez ebay jak i pierwsza płatność paypal i jak to nowy użytkownik dałem ciała, gdyż przy wpisywaniu swojego adresu nie wiem jakim cudem ale ucieło mi nr mieszkania (mieszkam w bloku). Zanim się zorientowałem paczka została już wysłana. Co prawda nie jest to na szczęście jakiś bardzo drogi obiektyw... ale marne szanse że dojdzie...
    Chciałbym się zapytać kto obsługuje w Polsce przesyłki HK POST (nie dopłacałem do przesyłki FedEx). Może uda mi się skontakować z tą firmą i uściślić adres. Nie mogę nigdzie znaleźć takiej informacji w internecie.

Pozdrawiam,
    Kristo

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kristo Zobacz posta
    Chciałbym się zapytać kto obsługuje w Polsce przesyłki HK POST (nie dopłacałem do przesyłki FedEx). Może uda mi się skontakować z tą firmą i uściślić adres. Nie mogę nigdzie znaleźć takiej informacji w internecie.
    Poczta Polska. Awizo na przesyłki zagraniczne przychodzi zazwyczaj opisane 'pakiet' i do odbioru jest tam gdzie listy awizowane, nawet jak jest to paczka.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam wszystkich

czytajac caly dlugi watek nasuwa mi sie pytanie z nieco innej beczki:

Wiekszosc z Was na forum kombinuje jak sprowadzic jak najtaniej
    sprzet droga szarej strefy wlaczajac nawet wysylke poczta zeby
    bylo jeszcze taniej o kilka $

chcialem zapytac o kilka rzeczy:

1. czy ktos sprowadza(ł) taki sprzet z Hong Kongu oficjalnie na
    fakture (VAT) pod wlasna firme bez kombinacji z clem itp ??
    2. Jak sie to oplaca... (o ile )
    3. Czy jesli juz Ktos sprowadza(ł) lepiej jest sprowadzic w tym
    przypadku do Polski czy rowniez lepiej jest najpierw do ktoregos
    z krajow UE, a potem do polski ?

pytam teoretycznie bo sam nie mam firmy

mam jeszcze inne pytania, mysle ze Wasze odpowiedzi na nie
    pomoga nam zebrac do kupy wszystkie informacje o imporcie...

Zalozmy, ze chcemy kupic od chwalonego przez Was KEA-PHOTO

4. wszyscy z Was licytowali przez Ebay ?? czy poza nim ?? (o ile)
    5. czy Albert wysle nam cos poza EBAYEM jesli wczesniej nic od
    niego nie kupilismy ??
    6. Jak dlugo ksiegowane sa przelewy miedzynarodowe ?? (no chyba
    ze placimy paypal)
    7. Jakie sa Wasze doswiadczenia jesli sprzedawca nie mial Waszego
    wymarzonego sprzetu wystawionego akurat na ebay ??
    8. Jakie sa mozliwe (albo preferowane) formy zaplaty (paypal czy
    wplata na konto) i czy wogole mozna wplacic przez zwykle konto
    bankowe

Sprawe cla/vat pomijam bo jak piszecie to loteria

PS. tylko prosze nie pluc na mnie probuje tylko zebrac to do kupy

Pozdrawiam
    A ja mam canona...

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

dopisze sie do zadowolonych klientów ebay.hk
    coprawda to tylko wężyki i tylko 2 sztuki
    ale całkowity koszt ciut przeszło 50% mniej niz na allegro
    zapłata w czw. via paypal w poniedziałek (4 dni z niedzialą i olimpiadą ) u mnie w południe w zielonej górze (szczena opada, ostatnio do kraka paczka priorytet odemnie czyli z zg 15 dni żenada)
    bez cła opisane jako gift wartość zadeklarowana 10USD

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

kristo
    Guest

Domyślnie

Witam,

@Vitez
    Dzięki za odpowiedź, paczki przychodzą oczywiście pocztą polską.
    Szkoda że nasza poczta jest jeszcze 100 lat za murzynami... status przesyłki w hong kongu można sobie oglądać na stronie internetowej, u nas przepada jak kamień w wodę, aż do momentu gdy listonosz jej nie przyniesie (oczywiście piszę o zwykłych paczkach, EMS to już inna sprawa tam można na www status sprawdzać).

Zacząłem od sprawdzenia statusu na stronie w HK, gdy pokazała się informacja iż przesyłka opuściła HK do Polski za dwa dni wykonałem telefon do Poczty polskiej (tam gdzie trafiają przesyłki zagraniczne - 0-22 548-11-99), gościu mi sprawdził po numerze listu iż przesyłka dotarła do Polski i została już przesłana do mojego miasteczka. Na końcu skoczyłem na pocztę u siebie i uprzedziłem Panią w okienku, iż nie będzie kompletnego adresu na mojej przesyłce. Pani odnotowała w swoim systemie komputerowym (czyt. wpięła krateczkę do teczki w której trzyma rejestr przesyłek zagranicznych) i na następny dzień miałem awizo w skrzynce

Przy okazji napiszę, iż kupiłem szkiełko we wtorek i po 7 dniach do mnie dotarło. Także duży plusik dla Alberta. Paczka ładnie zapakowana chińskie gazetki i znaczki są ciekawą darmową atrakcją

Moim zakupem było taniutkie (jestem raczej fotoamatorem z naciskiem na amatorem ) szkiełko: NIKON Zoom 70-300 mm f/4.0-5.6 G-AF do mojego D70s.
    Paczka opisana jako "gift" a dodatkowo "used lens" - 16$

Koszty:
    obiektyw - 165 zeta
    przesyłka - 115 zeta
    cło - 0
    vat - 0
    RAZEM: 280 zeta

Na allegro są powyżej 360 zeta (z tego samego źródła, czyli USA lub HK).

Wydaje mi się że cło i vat mnie chyba ominęło i już nic więcej do płacenia mi nie przyślą (przy takich kosztach to i tak były by grosze), pozatym jest mały niuansik... musieli by mi wysłać na adres który był na przesyłce... czyli bez numeru mieszkania w moim bloku... (nie jestem tutaj zameldowany...) więc chyba raczej nie doszło by do mnie takie pisemko... może to jest jakiś sposób na ominięcie cła... chociaż w przypadku poczty to chyba cło i vat płaci się od razu... przy odbiorze...

Pozdrawiam,
    Kristo
    Ostatnio edytowane przez kristo ; 19-08-2008 o 20:31

Strona 32 z 51 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów