Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 189

Wątek: Gdzie się uczyć?

Dopiero zaczyna Awatar tmk
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 100dool Zobacz posta
    ...nie warto jest (przynajmniej w moim przypadku) wiązać swojej pasji z jakimikolwiek obowiązkowymi zajęciami.
    Moim zdaniem studia pomogą w opanowaniu techniki i warsztatu ale zapał, chęci i radość z fotografowania mogą troszkę ostudzić.
    Lepiej bym tego nie ujął.
    ASP to wytwórnia zmanierowanych ludzi, którzy chcą wejść i zaistnieć w środowisku artystycznym a to, jak każde specjalistyczne, jest szczelnie zamknięte i bez rekomendacji uznanych nazwisk, profesorów sztuki jest prawie nie możliwe do sforsowania

Jesli ktoś pragnie się przyuczyć w danym temacie (np fotografia) radziłbym poszukać i skorzystać z kursów prowadzonych przez specjalistów z danej branży. Szybciej, skuteczniej, bez wałkowania zbędnych treści a zdobytą wiedzę w realizację pasji obrócić.
    Kwanon

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmk Zobacz posta
    Jesli ktoś pragnie się przyuczyć w danym temacie (np fotografia) radziłbym poszukać i skorzystać z kursów prowadzonych przez specjalistów z danej branży. Szybciej, skuteczniej, bez wałkowania zbędnych treści a zdobytą wiedzę w realizację pasji obrócić.
    Przyuczyć to nie to samo co wykształcić. Różnica jest kolosalna, a nigdy nie wiesz kiedy "wałkowane zbędne treści" będą na wagę złota. Popatrz na aktorów po "szkole" i na takich choćby przyuczonych Mroczków. Czy jest jakaś różnica. Jeśli nie widzisz, to nie ma sensu przepłacać! Moim zdaniem kształcić się trzeba solidnie, nie po łebkach. Przyuczenie dobre jest w zawodach budowlanych.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    ...Przyuczenie dobre jest w zawodach budowlanych.
    Oj..... zbytnio uogólniasz :-) Do tynkowania, owszem, można się tylko "przyuczyć", do projektowania mostów kolejowych raczej to nie wystarczy.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec

Domyślnie

Ale wiesz o co idzie. Projektant mostów kolejowych też może być przyuczony i robić je tylko zgodnie z literą prawa budowlanego, a może pięknie... Są na to dowody w historii.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Coś już napisał Awatar MIC_a
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jakie zbedne tresci macie na mysli ktore moga sie przydac?
    nie kontratakuje tylko pytam z ciekawosci, poneiwaz nigdy sie nad tym nie zastanawialem...
    nie trzeba przeciez konczyc zadnej szkoly zeby zostac niezlym fotografem a nawet mistrzem...
    Canon 40D + 17-40L + C50/1.4 + 430EX + HOYA HMC
    Canon G5 + jakies filtry + duży plastikowy statyw
    HAMA DEFENDER 200

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Projektant mostów kolejowych też może być przyuczony i robić je tylko zgodnie z literą prawa budowlanego, a może pięknie... Są na to dowody w historii.
    Mógł, bo już nie może, zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym do tegoż prawa budowlanego (które, tak na marginesie, w żaden sposób nie określa dopuszczalnych zasad konstrukcji :-))

Koniec OT, zostańmy przy tynkarzu ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Ja się pouczyłem w takiej szkole fotograficznej we wro i potwierdziło się to co mówili znajomi:
    -po szkole fotograficznej bedziesz strasznie zmanierowany [teraz jak widzę zdjęcie zle ucięte to mnie aż skręca, ze swoich to prawie w ogole nie jestem zadowolony, opieprzam ludzi za kadrowanie]
    -za wiedzę liczą ZDECYDOWANIE zbyt dużo
    -w zasadzie to wszyscy ktorzy wyjda z takiej szkoly robia zdjecia artystyczne na jedno kopyto...

Jeśli chcesz sie nauczyć to znajdź jakiegoś fotografa starej daty, najlepiej na emeryturze(bo takiemu nie zalezy i sie podzieli wiedzą) i sie od niego ucz

Jeśli bardzo potrzebujesz papierka to idz do takiej szkoły
    (nie powiem ze szkoła fotograficzna to zły wybór [a dla osoby ktora pierwszy raz w rece ma aparat to jest wybór znakomity!] - robie lepsze kadry, nauczylem sie "ciemni" i częściej dłużej myślę przed naciśnięciem spustu migawki)

Domyślnie

Ja potwierdzę to co napisał jeden z przedmówców-odkąd zaczełem uczyć się w szkole foto, prawie całkowicie przeszła mi ochota na robienie zdjęć. Natomist nie zgodzę się z tym, że taka szkoła niczego nie nauczy. Ilu z was, bardziej zaawansowanych fotografów miał okazję pracować na wielkim formacie (Globica) czy nawet na średnim? A ilu zas samemu wywoływało film, a potem robiło z nich odbitki? Co do wyboru szkoły, ja wybrałbym SKF. Byłem tam na kursie i wiem, że ich program oraz sposób nauczania jest ciekawsz. Np: zaliczenie wygląda tak, że musisz sam sobie zorganizować wernisaż w jakieś galeri.

Zablokowany
    Miasto
    białystok

Domyślnie

A może ktoś poleci jakąś szkołę na Podlasiu, bo do Warszawki dojeżdżać to średnio mi się uśmiecha

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez efish Zobacz posta
    A może ktoś poleci jakąś szkołę na Podlasiu, bo do Warszawki dojeżdżać to średnio mi się uśmiecha
    To w Warszawce są jakieś szkoły fotograficzne?

http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=&...=&sId=&x=0&y=0

(woj. kujawsko-pomorskie, powiat rypiński)

A czepiam sie bo Ty chyba też wolisz mieszkać w Białymstoku niż w Białymstoczku?
    ( http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=&...sId=&x=42&y=19 )

Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów