Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Front Focus ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoRo3 Zobacz posta
    Witam

Po przeczytaniu całego postu jestem zdumiony...no może poprostu kopara mi opadła. Wydaje mi się ,że niemożna spodziewać się od takiego sprzętu precyzji na miare obiektywów "L" i body EOS 1 mkIII. To tak jak by autor wśiadł do "malucha" i narzekał na to że źle się prowadzi, jest za ciasny i niewygodnie się siedzi. Jeżeli jakośc zdjęć jakie produkuje ten zestaw nie zadowala to proponuje wziąść kredyt (najlepiej chipoteczny) i kupić sprzęt typu high-end. Inną stroną medalu jest sens robienia testów jakości ostrzenia dla obiektywów kitowskich. Ja wiele razy się zawiodłem na 18-55 i wyciągnołem z tego dwa wnioski. Po pierwsze ostrze ręcznie a po drugie robie zdjęcia w RAW'ie. Jeśli niezadowalają cię efekty AF to proponuje przejść na ten system.

Pozdrawiam!!!
    Tylko kupując malucha wiesz dokładnie co kupujesz bo znasz jego parametry (przyspieszenie, prędkość, wymiary itp). Kupując obiektyw nie masz takich możliwości i nie zdajesz sobie sprawy z tego, że kupujesz badziewie.

Początki nałogu

Domyślnie

No ja obecnie się szykuję do kupna 100 macro i wiem że ma ogniskową 100mm światło 2.8, ostrzy od ok 30cm daje świetną jakość obrazu od pełnej dziury , ma usm który działa sprawnie, wineta i dystorsje na niskim poziomie i kosztuje ok 1600zł.

Wg. Ciebie nie znam parametrów? Od tego jest forum i internet aby takie rzeczy wiedzieć (chodź to co wypisałem to i tak tylko mała część)

Z drugiej strony kupując malucha czy inny samochód robisz jazdę próbną, prawda? Ktoś Ci każe brać w ciemno? Nie! Idź do sklepu podepnij szkiełko, spisz numer seryjny pobaw się, postrzelaj zdjęcia. W domu obejrzysz zdjęcia i wybierzesz ten który bardziej Ci odpowiada. Jeżeli szkiełka nie ma w sklepie, kup u zaufanego TIPa z forum (Towersivy, Nowart, Cichy...). W razie problemów oni też nie będą robić Ci problemów.

Niestety wydałeś ponad 2000 i masz problemy z aparatem (nie ważne już czy słuszne czy nie). Tak to jest jak się kupuje dolną półkę wśród najlepszego sprzętu. Canon jest firmą która dobitnie pokazuje, że amatorski sprzęt ma wady i jak chcesz mieć git to Lki są. Drogie... Taka polityka firmy, a w nikonie wcale taniej i lepiej nie jest. To tak jak byś kupił 40" LCD za 1500zł i narzekał, że obraz jest nie ostry. 450D to dobra puszka, natomiast KITem tylko DA się robić zdjęcia. Nikt nigdy nie powiedział, że to bardzo dobry obiektyw i to samo o 50 1.8. Mam dla Ciebie rade: Idź do sklepu, podepnij sobie Lke np 70-200 i sprawdź czy aparat Ci dobrze ostrzy. Jeżeli tak to już wiesz, że musisz zbierać na lepszy obiektyw bo z kita cudów nie wyciągniesz. Tamron 17-50 czy Sigma 17-70 będzie dobrym wyborem, chodź biorąc pod uwagę twoje perypetie z AF, lepiej weź sigme. Jak coś to Ci skorygują za darmo AF do puszki i będziesz miał lux.

PS. Możesz nam pokazać jakieś zdjęcia z życia wzięte? Nie jakieś schody, poczty czy przypadkowe duperele aby zobaczyć czy działa. Chciałbym zobaczyć normalne zdjęcia, po obróbce w PS lub bez - jak wolisz, chodź ja bym wolał lekko doostrzone, które ma 800 px po dłuższym boku.

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie może jeszcze 3-grosze ....

Mam też obiektyw 70-200 L4 IS i wyżej wspomniany KIT 18-55 IS ...
    zdjęć z obu obiektywów nie ma co nawet porównywać to jest kosmos ...
    Mój kit nie ma żadnej wady i robi zdjęcia poprawnie .... i są dostatecznie ostre (prawie zawsze przymykam jeszcze dodatkowo od 7.1 do 9 i ostrzę zawsze na punkt - i mam zawsze 5-10m GO)
    ale tych fotek nie ma co nawet porównywać do tych z 70-200 L
    To jest inna liga ...
    Poczytaj troszkę o konstrukcji obiektywów ... poza ostrością są jeszcze inne parametry - niemierzalne - kontrast, plastyka, jakość kolorów itp ....
    Ktoś tu na forum pisał że w 70-200 są kryształowe soczewki .... - już wiem po co
    Mi szczena opada na ziemię cały czas jak oglądam niektóre fotki z 70-200
    a tez KIT'a uważam za poprawne

Dopiero zaczyna Awatar GoRo3
    Miasto
    In the neverland

Domyślnie

Drogi kolego xGrzesx, Z tego co piszesz na początku postu to jest to enty model 450 z obiektywem kitowskim ,którego kupiłeś. W takim razie powinieneś znać jego właściwości, pozatym jak napisali koledzy wyżej zanim kupi się dany sprzęt należy poczytać o nim zbadać czy spełnia nasze potrzeby, a z twojej wypowiedzi wnioskuje, że podchodzisz do półki sklepowej i bierzesz to co w oko wpadnie. Naprawde nierozumiem tego....

Pozdrawiam!
    R.I.P. Canon EOS400D + Sigma 24-60 f:2,8 EX DG + ef 50mm f1:1,8 MKII + Tamron 55-200mm f1:4-5.6 Di II MACRO+ Grip JENIS C400DP + plecak Lowepro R.I.P

Początki nałogu

Domyślnie

XGrzesx, a probowales czegos innego - D60 albo E-520 ?
    Niektorzy twierdza ze zestawy kitowe sa lepsze niz 450D.
    Mam wrazenie, ze uwziales sie na kit Canona i chcesz aby robil zdjecia
    jak L-ki. Niestety metoda wsiadania i wysiadania Malucha w BMW nie zmienisz :-)
    Poza tym okreslanie kita z 450D badziewiem to przesada. Przecza temu wszelkie testy. To jest po prostu kit proporcjonalny to ceny.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

No właśnie biedny Grzesiu ! Pokaż jakieś normalne z życia wzięte, bo jak ja widzę Ty się zajmujesz jakimiś pierdołami zamiast robieniem zdjęć. Nie wiem ja jakoś robię rok czasu zdjęcia i nigdy się nie zastanawiałem nad takim czymś jak Ty. Kit czasem ostrzył lepiej czasem wcale.
    Weź zamiast jakiejś bzdury zrób normalnie zdjęcie, w dobrym świetle z dobrym kadrem jak i kompozycją. W innym wypadku kup sobie 1dmarkIII z zestawem elek, połóż na szfce i codziennie go przecieraj z kurzu.

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoRo3 Zobacz posta
    Witam

to proponuje wziąść kredyt (najlepiej chipoteczny) i kupić sprzęt typu high-end.
    Pierdoły gadasz, a hipoteka pisze się przez "H"
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

plucko84
    Guest

Domyślnie

Po pierwsze, to chcialem sie przywitac, gdyz to moj pierwszy post na CB.
    A nawiazujac do watku (i kilku innych laczacych sie z 450 + kit)
    Miesiac temu tez kupilem C-450D + kit EF-S 18-55 IS.
    Mialem przez pewien czas stracha, ze cos nie tak z AF, ale zrobilem test, ktory rozwial moje watpliwosci (wszyskto robione na RAW).
    Ustawilem jedna wartosc ogniskowej, akurat byl to maks - 55. Ustawilem wartosc przyslony na 7.1 i strzelilem 3 foty (warunki - wieczor, pokoj, lampa zalaczona):
    1) stabilizator wlaczony
    2) stabilizator wylaczony
    3) stabilizator wlaczony, tryb life view
    Foty wrzucilem do dpp dodawanego przez canona do zestawu. Wszystkie mialy dokladnie te sama ostrosc (robione dokladnie z tego samego miejsca). Moze przy powiekszeniu 200 nie byla to zyleta, ale ostrosc na 15'' monitorze przy 1:1 byla rozmydlona, ale co najmniej zadowalajaca, a 50% bylo po prostu bardzo dobre (brak wyostrzania). Nie wspomne nawet o dopasowaniu do ekranu, ktore bylo super ostre.
    Mysle, ze dylematy XGrzesx biora swoje zrodlo z braku obycia z posiadanym sprzetem i fotografia lustrem. Tak bylo, jest i mysle, ze jeszcze dluzszy czas bedzie ze mna.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Fajnie, że jesteś zadowolony z 450d. Tylko, ze na takiej przysłonie to nie sprawdzisz czy występuje front lub back focus. Jak Ci się chce to możesz wrzucić linki do Twoich zdjęć testowych. Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    Fajnie, że jesteś zadowolony z 450d. Tylko, ze na takiej przysłonie to nie sprawdzisz czy występuje front lub back focus. Jak Ci się chce to możesz wrzucić linki do Twoich zdjęć testowych. Pozdrawiam
    Na kicie w ogóle nie sprawdzisz. Z maksymalną dziurą ~10mm to wiele nie zawojujesz 8)
    EN57D DIGITAL.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów