Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: dlaczego lampa błyskowa oświetla mi tylko pierwszy plan?

Domyślnie dlaczego lampa błyskowa oświetla mi tylko pierwszy plan?

Witam,
    chciałem zrobić zdjęcie parze młodej, która stała za tortem weselnym. Użyłem zewnętrznej lampy błyskowej skierowanej pod lekkim kontem na sufit aby odbić światło w kierunku pary młodej. W efekcie chciałem uzyskać zdjęcie, gdzie na pierwszym planie będzie lekko rozmyty tort weselny, a w tle będzie para młoda (ostrość ustawiłem na parę młodą). Jeśli chodzi o ostrość i głębie ostrości wyszło jak chciałem, gorzej z naświetleniem - tort jasny natomiast para młoda w cieniu. Czyżby za krótki czas naświetlania? (ale wtedy chyba tort bym przepalił).
    Robiąc zdjęcie z tego samego miejsca, tej samej parze młodej, tyle że bez torta - para młoda pięknie naświetlona.
    Bez użycia lampy, przy świetle zastanym nigdy nie miałem z tym problemu. Proszę o radę i wytłumaczenie działania tego zjawiska.
    Do zdjęć użyłem: canon eos 400d + sigma 70-300 + 430ex (ISO 800, 1/80s, f/7,1, ogniskowa 70mm)

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

pokaz zdjecie
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Poszukaj na forum o technice robienia zdjęć z lampą w przyklejonych. Osobiście radzę robić na Manualu, wtedy aparat bierzę przy dopaleniu ilość światła zastanego. Ja osobiście używam w tym trybie dodatkowej lampy jako kontry na radiu
    Pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Wydaje sie że problem leży w rodzaju pomiaru światła. Chcąc odpowiednio naswielić parę, w kadrze gdzie duzą jego część zajmuje biały tort nalezałoby uzyć pomiaru punktowego, albo zblizonego ustawionego na parę. Ewentualnie odpowiednio korygować - doświetlić. Poza tym jeśli lampę odchyliłeś to dużo zalezy od odległości od sufitu i jego koloru. Mozna tez kombinowac inaczej (jeśli ich odległość od tortu była dość duża): wymusić na lampie zweżenie błysku - doświetliłaby tylko młodych.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkrzeszu Zobacz posta
    Witam,
    chciałem zrobić zdjęcie parze młodej, która stała za tortem weselnym. Użyłem zewnętrznej lampy błyskowej skierowanej pod lekkim kontem na sufit aby odbić światło w kierunku pary młodej....
    http://foto.jasiu.pl/
    http://web.canon.jp/imaging/flashwork/index.html
    http://photonotes.org/articles/eos-flash/
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Zapraszam do przeczytania Light Position: Distance Masz tam dokładnie opisane jak stosunek odległości lampy do pierwszego i drugiego planu a stosunek odległości pierwszego i drugiego planu do siebie wpływa na oswietlanie. Czysta fizyka ale jakrze przydatna.

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

IMO - za duża przysłona
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Domyślnie

A możesz jeszcze podać w jakiej odległości była para młoda od tortu i Ty od tortu ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    A możesz jeszcze podać w jakiej odległości była para młoda od tortu i Ty od tortu ??
    Zarówno ja, jak i para młoda byliśmy w odległości ok. 2 m od tortu - oczywiście ja przed zaś para młoda za :smile:

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pomiar ETTL oprócz pomiaru jasności otoczenia mierzy również odległość do najbliższego obiektu i do niego dostosowuje błysk, więc tło wychodzi ciemniej. Myślę, że w tym tkwi problem. Jak z tym walczyć ....jest wiele sposobów, np. odbicie od sufitu na manualu.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów