Tak to czytam, co napisałem i w sumie można to odebrać jako atak (jakim nie jest) więc z góry uprzedzam: to że prześledziłem Twoje foty i siędo nich ustosunkowuję to nie przejaw techniki 'seek and destroy', tylko próba zrozumienia o co Tobie i mnie chodzi. Fotki masz fajne, jedna nawet mi się bardzo podoba i na prawdę mają prawo się podobać. Są inne niż moje - bardziej 'poprawne'![]()
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
reszta jak dla mnie jak najbardziej ok![]()
[QUOTE=kucza21;505718]Witam. W tym zdjęciu brak kontrastów, dziewczyna pozuje tak jakby nie chciała.[QUOTE]
Faktycznie jakoś ciężko namówić się dała, może po kliku próbach się przełamie. Brak kontrastu wynika z roślinności poza kadrem po lewej, tak strasznie odbijało zieleń że twarz była zielona. A poza kontrastem i obronną miną jakieś sugestie? Dzięki.
Ostatnio edytowane przez AmatorKrak ; 31-07-2008 o 18:58
[QUOTE=AmatorKrak;506013][QUOTE=kucza21;505718]Witam. W tym zdjęciu brak kontrastów, dziewczyna pozuje tak jakby nie chciała.Mialem ten sam problem na poczatku z modelka ;-) Ale pokazanie kilku zdjec w miare dobrych,pomoglo i przedewszystkim nie fotografowanie na sile. Nauczylem sie pewnej rzeczy, jak widze ,ze zona jest zmeczona albo "boli ja glowa" ;-) to daje sobie spokoj, naprawde pozniej to wychodzi na zdjeciach, lepiej poczekac czasami nawet tydzien, i pstryknac naprawde dobre fotki a przynajmniej takie na ktorych nie widac zmeczenia, niechcenia, zlych min itd.
Faktycznie jakoś ciężko namówić się dała, może po kliku próbach się przełamie. Brak kontrastu wynika z roślinności poza kadrem po lewej, tak strasznie odbijało zieleń że twarz była zielona. A poza kontrastem i obronną miną jakieś sugestie? Dzięki.
A reszta ? reszta to cwiczenia, LITERATURA, ogladanie duzej ilosci zdjec i jeszcze raz cwiczenia ;-)
http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.
[QUOTE=myst;506215
Co prawda nie wiem czy są to portrety w rozumieniu tego wątku (bo nie są to 'matki żony i kochanki' tylko artyści) ale wstawiam[/QUOTE]
Ale czy są pozowane?? Czy po prostu z koncertu bo w drugim wypadku zeliczyłbym to raczej do reportażu.
Co do samych zdjęć nie wiem skąd ta tendencja do ucinania, palców, ucha... Drugi kadr zdecydowanie lepszy, mimo to jakoś te zdjęcia mnie nie przekonują. Moim zdaniem w pierwszym muzyk gitarzysta pokazuje jak się wczuwa w role grajka Ty powinieneś to podkręcić np. jeszcze większym kontrastem. Ah i wracając do naszej poprzedniej wymiany zdań to według mnie tam gdzie są ukazane emocje tło jest podrzędną częścią zdjęcia i to należało eksponować czyli w tym wypadku odciąć tło od fotografowanej osoby
Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 01-08-2008 o 11:08
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się