Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: [ArtMoon] Historia pewnej znajomosci - tryptyk

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

na moim laptopie jest problem z pierwszym zdjeciem. Mianowicie. Gdy ustawiam go tak aby wszystko dookola dziewczynki było w czerni i bieli to wlosy dziewczynki idą w przepalony grafit (taki kolor ktory odpowiada zlemu ustawieniu czerni pod katem na laptoku) z czego to wynika?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    na moim laptopie jest problem z pierwszym zdjeciem. Mianowicie. Gdy ustawiam go tak aby wszystko dookola dziewczynki było w czerni i bieli to wlosy dziewczynki idą w przepalony grafit (taki kolor ktory odpowiada zlemu ustawieniu czerni pod katem na laptoku) z czego to wynika?
    Że żaden laptop nie nadaję się do poprawnego oglądania zdjęć ... zbyt mała ilość informacji o kolorze (6, w porywach do 8 bitów informacji na kanał), kąty widzenia, rodzaj matrycy, brak kalibracji sprzętowej. Nie daj Boże oceniać jeszcze prace innych, skoro nie widzi się tego nawet poprawnie. O własnej obróbce lepiej nie mówić.

Cytat Zamieszczone przez ArtMoon Zobacz posta
    Witam!
    To taka mala seria
    Wystepują:
    Smok - legwan zielony strzelony w poznanskim zoo
    Moja corka
    Wnetrza ruin w m. Świny i Oleśnicka brama zamkowa
    Jest to moj pierwszy projekt tego typu, bede wdzieczny za spostrzezenia i sugestie.
    Pozdrawiam!
    Ciekawe pomysły.
    Pozdrowienia dla Ciebie i mojego miasta rodzinnego
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 25-07-2008 o 11:09 Powód: Automerged Doublepost
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Że żaden laptop nie nadaję się do poprawnego oglądania zdjęć ... zbyt mała ilość informacji o kolorze (6, w porywach do 8 bitów informacji na kanał), kąty widzenia, rodzaj matrycy, brak kalibracji sprzętowej. Nie daj Boże oceniać jeszcze prace innych, skoro nie widzi się tego nawet poprawnie. O własnej obróbce lepiej nie mówić.
    Nie o takie wytłumaczenie mi chodziło, gdyz tego to jestem świadoma. W ogóle to troche wiesz....nie w porzadku napisałeś...to co ja teraz nie mam prawa oglądać i pisac jakie są moje odczucia względem obcych zdjęć lub mych własnych? Super! Dzięki za wykluczenie z towarzystwa.
    Chodziło mi raczej o wyjaśnienie czy ta czern jest taka głeboka ze już mój monitor tego nie obejmuje? Pytam bo do tej pory nie spotkałam się z czymś takim, wszystkie zdjęcia miały widzialne kolory i powiem Ci nawet, że porównywałam z monitorem kolegi, który bardzo głęboko siedzi w fotografii i ja...jako laik nie zauważyłam jakichś wielkich różnic.
    Dziękuję za uwagę i proszę zmniejsz troszkę kąt zadzierania nosa.

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie o takie wytłumaczenie mi chodziło, gdyz tego to jestem świadoma. W ogóle to troche wiesz....nie w porzadku napisałeś...to co ja teraz nie mam prawa oglądać i pisac jakie są moje odczucia względem obcych zdjęć lub mych własnych? Super!
    Odczucia przy ocenie przejść tonalnych, wyświetlaniu barw nie mają tu nic od rzeczy. Nie widzisz tego prawidłowo, bo sprzęt nie daje szansy, więc i Twoje oceny nie są do końca obiektywne. Unoszenie się nic tu nie zmieni. Mamy na forum Toma i czornyja - świetni specjaliści i warto się od nich uczyć. Przeczytanie wątku może Cię wiele nauczyć. Polecam.
    Chodziło mi raczej o wyjaśnienie czy ta czern jest taka głeboka ze już mój monitor tego nie obejmuje? Pytam bo do tej pory nie spotkałam się z czymś takim, wszystkie zdjęcia miały widzialne kolory i powiem Ci nawet, że porównywałam z monitorem kolegi, który bardzo głęboko siedzi w fotografii i ja...jako laik nie zauważyłam jakichś wielkich różnic.
    Twój raczej "wyświetlacz" a nie monitor przekazuje "okrojone" informacje o barwie i przez to nie do końca wiesz, co widzisz. To, że porównujesz z monitorem kolegi niczego nie zmienia a tym bardziej to, że siedzi w fotografii. Znam wielu dobrych fotografów i tez się męczą, bo nie stać ich na "normalny" monitor (czytaj nie przekłamujący barw itd.), którego ceny zaczynają się gdzieś. od 3 tyś. zł i coś na nich widać, jak to określa Tom01
    Dziękuję za uwagę i proszę zmniejsz troszkę kąt zadzierania nosa.
    Radzę mniej emocjonalnie czytać wypowiedzi. Piszesz poza tym w wątku kolegi a nie w swoim ... i cała uwaga powinna skupić na jego pracach.
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 25-07-2008 o 11:58

Domyślnie

Przepraszam najmocniej. Juz sie więcej nie wypowiem. Moja uwaga zaczęła się od jego prac i przylegała do nich. To tyteraz jakieś wyciągasz poboczne wątki i dalej ciagniesz ten temat.
    Mój "wyświetlacz" ma się nieźle...nie narzekam póki co.
    Obejrzałam prace kolegi na innym moniotrze/wyświetlaczu (bom niegodna plasować klasę sprzetu) i pierwsze zdjęcie jest za ciemne wg mej skromnej opinii.
    Poza tym to przepraszam, zdjęcia powinny być tak zrobione aby była możliwość dla każdego obejrzeć je bez jakichś krzaczków. to się ma tak samo jak błędy w przeglądarkach czy na stronach internetowych. Maja działać na szybszych jak i na wolniejszym komputerach i koniec. No chyba, że uderzamy w niszę...wtedy proszę zaznaczać to będzie jasność.
    Jestem emocjonalna na całej linii, bo jestem człowiekiem a nie maszyną...ot co!

Domyślnie

Paenka, naprawde nie wiem czym moze byc spowodowane to przeklamanie kolorow. Fakt ze 1ka jest bardzo ciemna w niektorych miejscach ale u mnie na CRT i LCD wyglada ok.
    hofi66, ktore to twoje rodzinne miasto bo nie wiem o jakie miejsce chodzi
    Pozdrawiam serdecznie!

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Paenka, naprawde nie wiem czym moze byc spowodowane to przeklamanie kolorow.
    Zdjęcia są ok. Nie masz czy się przejmować, ja mam całkiem niezłe Eizo, więc coś tam widzę

hofi66, ktore to twoje rodzinne miasto bo nie wiem o jakie miejsce chodzi
    Pozdrawiam serdecznie!
    Czyżby Jestem z Gniezna i nikt mnie nie zna ...
    Tam się urodziłem, kończyłem szkołę średnia i kolejne lata ...
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 25-07-2008 o 16:33 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

fotki bardzo fajne zwłaszcza 2 dawaj jeszcze chętnie popatrzę
    pozdrawiam
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

- Proponuję jednak najpierw sprawdzać a dopiero potem ewentualnie poddawać
    pod wątpiwość czułość zmysłów kobiecych...
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 25-07-2008 o 19:39
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Domyślnie

nie wiem jak to u was wygląda ale u mnie to wygląda tak, że jesli dookola dziewczynki jest ok to wlosy sa jakby przepalone czernia/grafitem a gdy popatrzę pod takim katem aby wlosy byly ok to znowuz dookola czernie robia sie grafitowo/czarne

BTW. u mojego brata na skalibrowanym monitorze widze to samo.
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 25-07-2008 o 22:56

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów