czasami dobrze jest przeczytać co się cytujeZamieszczone przez pan.kolega
Nieprawda. Użytek nie ma tu nic do rzeczy. Liczy się miejsce rozliczania podatków kupującego (wysyłkowo na terenie USA). Inaczej wszystko w USA kupowano by "dla cioci z Europy" bez podatków.
Po przeczytaniu pierwszego posta powinieneś również zauważyć, że proponowana przeze mnie metoda zakłada kupowanie przez kogoś mieszkającego w USA (pkt. 4). Kupując wysyłkowo przez rezydenta tego samego stanu co stan w którym mieści się sklep zostaniesz obciążony podatkiem sales tax w wysokości charakterystycznej dla danego stanu z automatu przez sklep - i dokładnie o tym mówi mój post, że cena z netu nie będzie ceną ostateczną pomimo zakupów wysyłkowych.
Muszę dodać jedno uaktualnienie:
niektóre sklepy w USA godzą się na wysyłanie do Europy, na przykład w BH można to zrobić. Są jednak niedogodności. Wysyłają tylko określonym przez siebie kurierem, który zawsze jest bardzo drogi w porównaniu do np. Polameru, informują że nadadzą paczkę do oclenia na podstawie załączonej faktury, a sama procedura kupowania nie jest automatyczna, zazwyczaj wymagają dodatkowego potwierdzenia mailem (o płaceniu z Polski już wspominałem, jest to bardzo upierdliwe).
Dla przykładu wysyłka do Polski obiektywu ważącego około 5 kg o wartości 6000 dolarów kosztuje w UPS z ubezpieczeniem około 250 dolarów. Dla przesyłki do dwóch kg o wartości około 1000$ koszt w UPS wynosi coś koło 170$ (a do Niemiec na przykład o połowę mniej).