Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 939

Wątek: [WARSZTATY W STUDIO WARSZAWA - 2008] - portret,akt

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak Ty tak na szybko i bez retuszu to i ja:

Tak, też bym wolał by się spojrzała, no ale nie miałem szczęścia jakoś, wolała innych .
    Aha na zdjęciu ZERO retuszu (to widać ), tylko mocno ciachnięte z oryginała.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Jak Ty tak na szybko i bez retuszu to i ja:

Wiem, że uważasz, iż światłomierz w studio nie jest niezbędny, ale może byś tak kiedyś spróbował go użyć. Nie powiesz nam chyba, że spłaszczenie twarzy modelce było Twoim zamierzonym efektem.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

No to kolejne:
    2.
    5D + L

Aliska
    Guest

Domyślnie

Nie wiem co ćwiczyliście na tych warsztatach... światło nie zachwyca znowu, choć nie jest już tak płasko jak na zdjęciu Viteza, elementy w kadrze przeszkadzają, poza modelki też jakaś dziwna.

Pozdrawiam,
    Alicja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aliska Zobacz posta
    Nie wiem co ćwiczyliście na tych warsztatach... światło nie zachwyca znowu, choć nie jest już tak płasko jak na zdjęciu Viteza, elementy w kadrze przeszkadzają, poza modelki też jakaś dziwna.
    A mnie się światło na zdjęciu borkomara ogólnie podoba, fajnie zaświeciło tło. Trochę nieszczęśliwie ustawione światło konturowe. Modelka nie ma najładniejszego kształtu ramion w tej pozycji, a zostało to przez światło podkreślone. Można by się też zastanawiać czy ten softbox w tle pomaga czy przeszkadza. Poza modelki rzeczywiście dziwna.

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ostatnie zdjęcie też mi nie przypadło do gustu. Nie rozumiem tej kompozycji i co ma przedstawiać. No i wygląda na poruszone (rozmazane)

EDIT: mam dokładnie to samo odczucie co Kolaj, też mi się głowa automatycznie przechyla
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Wiem, że uważasz, iż światłomierz w studio nie jest niezbędny, ale może byś tak kiedyś spróbował go użyć. Nie powiesz nam chyba, że spłaszczenie twarzy modelce było Twoim zamierzonym efektem.
    Do tego by światło nie było spłaszczone nie jest niezbędny światłomierz .
    Ja tam tylko chodziłem i przeszkadzałem, nie ruszałem świateł. Kto był ten wie jakie warunki panują i czemu służy takie wstępne spotkanie w studio , kto nie był ten niech sobie śmiało sobie dopisuje różne teorie 8) .

Miasto
    Płock

Domyślnie

Do tego by światło nie było spłaszczone nie jest niezbędny światłomierz .
    Ja tam tylko chodziłem i przeszkadzałem, nie ruszałem świateł. Kto był ten wie jakie warunki panują i czemu służy takie wstępne spotkanie w studio , kto nie był ten niech sobie śmiało sobie dopisuje różne teorie 8) .
    Niech pokaże foty ten co najwięcej mieszał - chyba że jeszcze obrabia, bo światłami mieszał ile wlazło :rolleyes:
    Poza tym największą robotę i tak zrobiła Dorota.
    Nie chciałbym odbierać Jej chleba ale dobrym wyzwaniem byłaby osoba która nie potrafi się tak zachowywać przed pstrykaczami jak Ona.
    Wtedy my byśmy musieli wszystko ustawić a tak Dorotka zrobiła za nas 90% roboty co nas rozleniwiło chyba :wink:
    Nie zmienia to jednak faktu, że chcę jeszcze
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 18-07-2008 o 16:13
    5D + L

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Niech pokaże foty ten co najwięcej mieszał - chyba że jeszcze obrabia, bo światłami mieszał ile wlazło :rolleyes:
    Poza tym największą robotę i tak zrobiła Dorota.
    Nie chciałbym odbierać Jej chleba ale dobrym wyzwaniem byłaby osoba która nie potrafi się tak zachowywać przed pstrykaczami jak Ona.
    Wtedy my byśmy musieli wszystko ustawić a tak Dorotka zrobiła za nas 90% roboty co nas rozleniwiło chyba :wink:
    Nie zmienia to jednak faktu, że chcę jeszcze
    Pierwsze spotkanie to trochę teorii na temat podejścia do fotografowania i oswojenie się z samym studio. Takie założenia są chyba spełniane choć czasem może się wydawać że jest za tłoczno .

Propozycja np na drugie spotkanie osób które się zachęciły:
    - ćwiczenie samodzielnego ustawiania lamp (większość osób na pierwszym spotkaniu jest zbyt niepewna/onieśmielona by dotknąć lampy) = max 3 osoby, każdy jakiś tam sobie pomysł przygotowuje ew. z pomocą Sergiusza coś ustawi.
    - ćwiczenie ustawiania modelki. Dorota bardzo fajnie pozuje ale właśnie czasem nadaktywnie i robotę za fotografa czasem robi (dla jednych to zaleta, dla innych wada). Spójrzcie na zrobione zdjęcia i spróbujcie podobne pozy, spojrzenia, ułożenia, z inną dziewczyną. Jak Sergiusz się zgodzi to może znajdę jakąś chętną, mniej doświadczoną niż Dorota i ją uprzedzę by dała się fotografom 'układać' - to by było jakieś wyzwanie.
    Bo ja zauważyłem ten problem ale już nie chciałem się wtrącać - w jakiej ciszy pstrykaliśmy, tylko wykorzystując (bez skojarzeń ) a nie współpracując z modelką .

Miasto
    Płock

Domyślnie

Pierwsze spotkanie to trochę teorii na temat podejścia do fotografowania i oswojenie się z samym studio. Takie założenia są chyba spełniane choć czasem może się wydawać że jest za tłoczno .

Propozycja np na drugie spotkanie osób które się zachęciły:
    - ćwiczenie samodzielnego ustawiania lamp (większość osób na pierwszym spotkaniu jest zbyt niepewna/onieśmielona by dotknąć lampy) = max 3 osoby, każdy jakiś tam sobie pomysł przygotowuje ew. z pomocą Sergiusza coś ustawi.
    - ćwiczenie ustawiania modelki. Dorota bardzo fajnie pozuje ale właśnie czasem nadaktywnie i robotę za fotografa czasem robi (dla jednych to zaleta, dla innych wada). Spójrzcie na zrobione zdjęcia i spróbujcie podobne pozy, spojrzenia, ułożenia, z inną dziewczyną. Jak Sergiusz się zgodzi to może znajdę jakąś chętną, mniej doświadczoną niż Dorota i ją uprzedzę by dała się fotografom 'układać' - to by było jakieś wyzwanie.
    Bo ja zauważyłem ten problem ale już nie chciałem się wtrącać - w jakiej ciszy pstrykaliśmy, tylko wykorzystując (bez skojarzeń ) a nie współpracując z modelką .
    Vitez dobrze prawi - fajnie jak Modelka sama się układa fotografowi do fot, mimo to chciałbym się naumieć panowania nad całością w studio co łatwym nie jest i zdaję sobie sprawę, że nie opanuję tego na 1, 2 czy 5 spotkaniach - trzeba czasu.
    Mimo to chętnie podpatrzę lepszy w tym względzie od siebie - zawsze jest wtedy łatwiej.
    Ok nie marudzić tylko foty dawać
    5D + L

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów