Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: [Szamot] Lipiec, działka, Paulina

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szamot Zobacz posta
    Nie do końca zrozumiałem. Uważasz, że lepsze by były ciaśniejsze kadry?
    Według mnie to tak-

1 i 2- za duzo góry
    3 - kolano w kadrze!
    4 - sciete ramiona, takie symetryczne "na baczność" nie podoba mi sie to
    5 - czytalem gdzies ze kobiet nie fotografuje sie z takiej perspektywy (zasady sa po to zeby je łamać ale w tym wypadku Ci nic dobrego nie wyszło)
    przez taki kadr oddolny niekorzystnie wyszło Ci jej ramie, dodatkowo coś tam sie zaplątało u dołu.
    6- plus za pomysł, za wykonanie już nie - tło rozprasza, u mnie (moze to wina kalibracji?) lewy dolny rog to kompletna czerń.
    7- to bym widzał troche ciasniej i moze ciąłbym w pasie nie niżej

Co do tej wisienki zgadzam sie z pozostałymi ze jest najlepsze- jest tu jakas emocja, takie "coś" ale jak wczesniej pisalem- ciąłbym górę i jeszcze przepalenia po prawej stronie w tle i dolny lewy róg ale to już czyste czepialstwo :P

Z ostrością to często mam problem
    Potwierdzam- jak dla mnie ok jest tylko ostatnie zdjęcie (to z podostrzonych z 6 posta) z tym że wieksza GO nie zaszkodzilaby

Pozdrawiam i trzymam kciuki za następne próby!

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

kadr z czereśnią przyznaje jest ciekawy, wrazenie psuje brak widocznej ostrosci (nie wiadomo jaki szczegol chciales zaakcentowac). paenka moze slusznie zauwazyla ze masz problem z obiektywem (lub jego wspolpraca z twoim body).

ale to co naprawde ujmuje tym zdjeciom to balans bieli i ogolna tonalnosc, zauwazam zafarb żółto/zielony (przewaga żółtego), wedlug mnie to psuje odbior zdjecia. np. poniższe zdjecie wedlug mnie lepiej wyglada w takiej kolorystyce (przepraszam za taka ingerencje w twoje zdjecie, jezeli bedzie ci to przeszkadzalo to usune):
    2. 2,0 1/320
    poprawione (GIMP - jedna korekcja krzywymi i filtr wyostrzanie ustawiony na 46):
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

teraz to jest za dużo cyjanu...chyba bo znowu na innym monitorze oglądam
    co jeszcze,,, ciekawe tarczki w GO
    zapanuj nad ostrości ato będzie dużo lepiej podobno w portretach z reguły ostrzymy na oczy...a jeśli coś innego jest ważniejsze to lepiej mniejszą GO zrobić. tak mi się wydaje
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Miasto
    warszawa

Domyślnie

cóż..... balans bieli na RAW'ie a krzywe na JPg to nie to samo, ale teraz zdjecie wyglada o niebo lepiej (naturalny odcien skory, cienie to tzw. wypadek przy pracy )
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Domyślnie

ale włosy ma fioletowe :/ poza tym skąd wiesz czy ta dziewczyna nie ma czasem oliwkowej cery? :> generalnie będę się upierała, że przedobrzyłeś z cyjanem...można było mniej

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może to kwestia mojego monitora (zwykły LCD, nie kalibrowany), ale zgodzę się z Paenką. Dla mnie to zdjęcie obecnie jest za bardzo w czerwień/cyjan przesunięte i nie wygląda naturalnie. Cera jest z byt różowa, a włosy za ciemne. Koszulka natomiast z białej zrobiła się blado różowa.
    Ostrość wygląda o wiele lepiej, z tym że ja wole bardziej miękkie rysy.
    Pomimo naszych niezgodności co do kolorów dziękuję Ci bardzo Werek za czas poświęcony na wykonanie tych poprawek. Na pewno przy kolejnych prezentowanych zdjęciach zwrócę na te szczegóły uwagę.

Jeśli ktoś jeszcze będzie chciał zmienić coś w tych zdjęciach tak aby pokazami mi niedociągnięcia to proszę się nie krępować.
    Ostatnio edytowane przez Szamot ; 09-07-2008 o 13:55

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    cóż..... balans bieli na RAW'ie a krzywe na JPg to nie to samo, ale teraz zdjecie wyglada o niebo lepiej (naturalny odcien skory, cienie to tzw. wypadek przy pracy )
    Dyskusja o kolorach, w momencie gdy ma się przed sobą nieskalibrowany monitor, zwłaszcza LCD, mija się z celem. To co wstawiłeś wcale nie wygląda u mnie 'o niebo lepiej' (CRT Mitsubishi używany non stop do przygotowywania zdjęć do druku), powiedział bym że jest bardziej nie naturalne bo zrobiłeś ją za bardzo na różowo. Widać to głównie na białej koszulce, która biała już nie jest, druga rzecz to to że osoby piegowate na ogół mają jasną karnację, można powiedzieć - wyglądają blado. ...no i można tak długo opowiadać ;-)
    Poniżej połączenie oryginału, przeróbki Werka i mojej interpretacji. Tak dla porównania.

Paenka, jeśli już to nie cyanu jest za dużo tylko magenty, weź pod uwagę to że najczęściej zdjęcia obrabiane są w przestrzeni kolorów RGB (red, green, blue) a nie CMYK (cyan, magenta, yellow, black), w takim przypadku Photoshop czasami okłamuje z opisami. Gdyby było za duąo cyanu to zdjęcie wpadało by w odcień bladoniebieski, a nie róż.
    Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tanto Zobacz posta

Paenka, jeśli już to nie cyanu jest za dużo tylko magenty, weź pod uwagę to że najczęściej zdjęcia obrabiane są w przestrzeni kolorów RGB (red, green, blue) a nie CMYK (cyan, magenta, yellow, black), w takim przypadku Photoshop czasami okłamuje z opisami. Gdyby było za duąo cyanu to zdjęcie wpadało by w odcień bladoniebieski, a nie róż.
    Tak tez się właśnie zastanawioałam czy czasem nie powinnam pisac o magencie

Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tanto Zobacz posta
    Dyskusja o kolorach, w momencie gdy ma się przed sobą nieskalibrowany monitor, zwłaszcza LCD, mija się z celem.

Paenka, jeśli już to nie cyanu jest za dużo tylko magenty
    monitorek skalibrowany (oba), przyznam sie ze korekcja na szybko robiona i jak sie dluzej przyjrzec to przesadzilem z korekcja zielonego kanalu, mea culpa

Cera jest z byt różowa, a włosy za ciemne. Koszulka natomiast z białej zrobiła się blado różowa.
    miales bezporsedni kontakt z paulinka wiec powinienes wiedziec jaki ma odcien skory, a cytujac sygnaturke jednego z kolegow na forum:

"obrabianie cudzych zdjec jest jak papieros po seksie kolegi"

niby wiadomo jak było ale nie do końca. jak bedziesz miał czas to polecam lekture którejś książki na temat obróbki fotografii (co prawda wiekszość jest pod PS ustawiona, ale gimp jest dosyc podobnym programem)

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

A mi się podoba - poza "czereśniowym" - pomysł na 6 - ładny profil, radosna dziewczyna!
    Powtórz to, tylko przyłóż się do kadru i strony technicznej, bo nabardziej skopałeś naświetlenie. Próbuj w pierwszych i ostatnich promieniach słońca, gdy powietrze jest jeszcze/już "zimne" a kontury już/jeszcze złote od słońca. Masz na to zwykle 3-5 minut

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów