Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Digic II vs Digic III

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    To ze w 5D nie ma 14 bitow to chyba nie jest az takie uciazliwe, wadliwe, mocno zauwazalne (jak w ogole?) tak IMHO.
    Różnice widać. 12 bitów z 5D wygląda lepiej niż 14 bitów z 40D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    pytanie do ABJ i innych którzy zmienili z 40D na 5D

jak porównasz pracę i szybkość AF?
    czego Ci w 5D brakuje po zmianie pomijam szybkość zdjęć seryjnych
    Focilem wczoraj piknik lotniczy w Krakowie i co do AF nie mam zadnych zastrzezen.
    Slownie jedno zdjecie bylo nieostre, ale to moj blad bo podczas panoramowania nie trafilem w samolot <lol>
    AF piatki jest minimalnie, ledwo zauwazalnie wolniejszy niz w 40D, ale mniej sie myli.
    Zazwyczaj podczas sesji robie 200-300 zdjec. W 40D mialem okolo 10 nieostrych, w 5D jedno albo zadne.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    no dobra a co daje 14 bitowy przetwornik w 40D? a tego chyba nie ma w 5D?
    Teoretycznie (i tylko w RAW!) 14 bitów daje łagodniejsze przejścia tonalne przy ekstremalnym "rozszerzaniu" tonalnym możliwie wąskich fragmentów/wycinków całkowitej rozpiętości tonalnej pliku - zwłaszcza w cieniach (gdzie ta gradacja jest mniej płynna). Z moich obserwacji wynika, że 14-bitów daje realne (choć nie oczywiste) korzyści jeśli chodzi o urodę/subtelność szumów na wysokich czułościach - a więc również w cieniach - i zdaje się dobrze to wykorzystywać Digic III pokazując to już nawet w JPEGach. Z kolei w światłach również teoretycznie możnaby forsownie wyciągać o jakiś drobny ułamek ułamka więcej informacji z przepałów, ale nie ma to nic wspólnego z jakimś cudownym zwiększeniem rozpiętości tonalnej a tylko z jej jeszcze gęstszym podzieleniem i wcale nie ma pewności, że matryca jest w stanie taką wyższą rozdzielczość tonalną wykorzystać (zwłaszcza w światłach). To wszystko są więc przypadki, których łatwiej unikać niż dostrzec potencjalne korzyści.

Mając tak dobrą matrycę jak w 5D łatwiej uniknąć kłopotliwych szumów niż mając jedynie przetwornik wysokiej rozdzielczości przy matrycy jednak bardziej szumiącej.

No to teraz będzie się działo.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jednak wszystkie wasze odpowiedzi wskazuja no to by oszczedzic i kupic 5d choć 40D jest naprawdę w moim zasiegu tak na 5D trzeba jeszcze trochę odkładać. Najgorsze, że człowiek jest niecierpliwy i nie chcę kupić czegoś co potem bedzie chciał za rok wymienić, choć podkreślam, że 40D jest bardzo fajnym aparatem co nie znaczy, że moim 400D nie zrobie także udanych zdjęć. Z 5D podoba mi się plastyka zdjęć i głebia ostrości, to zupełnie inna bajka niż w Cropie.

Pozdrawiam
    sylwek
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Digic III ma znaczenie dla jakości obrazu w zakresie redukcji szumu wysokich ISO. To wszystko.
    EN57D DIGITAL.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ABJ Zobacz posta
    Focilem wczoraj piknik lotniczy w Krakowie i co do AF nie mam zadnych zastrzezen.
    Slownie jedno zdjecie bylo nieostre, ale to moj blad bo podczas panoramowania nie trafilem w samolot <lol>
    AF piatki jest minimalnie, ledwo zauwazalnie wolniejszy niz w 40D, ale mniej sie myli.
    Zazwyczaj podczas sesji robie 200-300 zdjec. W 40D mialem okolo 10 nieostrych, w 5D jedno albo zadne.
    to chyba jakis niesmaczny zart??
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    gdyby tak naprawde bylo-juz dawno zamienilbym moje 40d na 5d(bez szukania pomocy w forum).Druga sprawa juz wkrotce bedzie nastepca i wtedy swoje 5d sprzedasz taniej niz ja 40d....
    Ostatnio edytowane przez Naps ; 29-06-2008 o 15:04 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

a po co miałby sprzedawać? i do tego tak tanio?

Bywalec

Domyślnie

a po co kupil 5d? do zdjec lotniczo-sportowych?dla winiety?a moze dla "o patrzcie ja mam FF!!"
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jednak wszystkie wasze odpowiedzi wskazuja no to by oszczedzic i kupic 5d choć 40D jest naprawdę w moim zasiegu tak na 5D trzeba jeszcze trochę odkładać. Najgorsze, że człowiek jest niecierpliwy i nie chcę kupić czegoś co potem bedzie chciał za rok wymienić, choć podkreślam, że 40D jest bardzo fajnym aparatem co nie znaczy, że moim 400D nie zrobie także udanych zdjęć. Z 5D podoba mi się plastyka zdjęć i głebia ostrości, to zupełnie inna bajka niż w Cropie.

Pozdrawiam
    sylwek
    Sylwek nie badz pedziwiatrem-masz super sprzet,jesli chcesz GO to dokup 85 1.8 i bedzie cacy.Rob zdjecia,nie czytaj,spij w nocy,rob zdjecia,....
    Ostatnio edytowane przez Naps ; 29-06-2008 o 15:26 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Naps Zobacz posta
    a po co kupil 5d? do zdjec lotniczo-sportowych?dla winiety?a moze dla "o patrzcie ja mam FF!!"
    Kupilem, bo lubie wydawac pieniadze. Pasuje taka odpowiedz?
    A co i za ile sprzedam to moja sprawa, ja Ci do portfela nie zagladam, wiec prosze zachowaj te teksty dla siebie. Wyjdzie nowe 5D, to sobie kupie jak mi sie spodoba.
    Ochlon troche...strasznie sie spinasz.
    Ostatnio edytowane przez ABJ ; 29-06-2008 o 15:41

Domyślnie

Jednak wszystkie wasze odpowiedzi wskazuja no to by oszczedzic i kupic 5d choć 40D jest naprawdę w moim zasiegu tak na 5D trzeba jeszcze trochę odkładać. Najgorsze, że człowiek jest niecierpliwy i nie chcę kupić czegoś co potem bedzie chciał za rok wymienić
    Czytam uważnie wątek i nasuwa mi się taka refleksja.

Kup cokolwiek, dzisiaj niedziela więc jutro, bo kadry uciekają, tego już nic nie zastąpi.
    Wymieniać za rok , a po co, ewentualnie dokupić
    Pozdrawiam.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów