Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Digic II vs Digic III

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Digic II vs Digic III

Witam

Ptanie do tych co może to testowali, porównywali. Wiadomo 5D będzie tańszy bo wejdzie jego następca. Pytanko czy biorąc 5D z digic II zdjęcia nie bedą gorsze od 40D z Digic III? Chciałbym wiedzieć jakie róznice są pomiędzy tymi dwoma procesorami. Przepraszam ale niektórzy moi koledzy mówią, że nie kupili by 5D dlatego bp ma Digic II a nie III jak 40D i wolą kupić 40D na rzecz tych nowinek. Ja nie jestem do końca przekonany o takim rozwiązaniu.
    5d to FF a tem czy warto patrzeć tylko na to, że 40D ma Digic III i 6,5 kl/s.
    Mam wrażenie, że każdy kto z Was posiada 5D raczej na 40D nie wskoczy mimo Digic III.

I jeszcze jedno czy 5D ma wszystkie pola krzyżowe AF jak 40D czy nie?

Sylwek
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Czy ten temat to jakis ponury zart?

http://canon-board.info/showthread.php?t=35157

Poogladaj sobie porownania VanMurdera na jednej z ostatnich stron i wyciagnij wnioski.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 29-06-2008 o 03:00

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    (....)

I jeszcze jedno czy 5D ma wszystkie pola krzyżowe AF jak 40D czy nie?

Sylwek
    Nie tylko środkowy.
    Co do DII, DIII to przede wszystkim kwestia mocy obliczeniowej. Sam procesor nie wpływa na jakość obrazu - jedynie poprzez większe możliwości obliczeniowe stwarza większe pole do popisu dla softu. 5D jest najlepszym przykładem, że jak coś ma dobrą matrycę to żadne softowe kombinacje nic nie pomogą 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

ja mialem 40D i zmienilem na 5D. Jakosc obrazu jest o wiele lepsza wg mnie.
    poczytaj watek z linka wyzej i wszystko bedzie jasne.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Witam

Ptanie do tych co może to testowali, porównywali. Wiadomo 5D będzie tańszy bo wejdzie jego następca.

Sylwek
    Nie bardzo wiadomo.5d obecnie nie jest drogi jak na to co oferuje, i odległy od ceny startowej.Nastepca [o ile będzie] zapewne wystartuje w cenie dużo wyższej i może to nie miec zadnego wpływu na cene obecnego 5d.Nowy 5d może miec istotne zmiany lub tez kosmetyczne jak np.20d a 30d.Nie ma co spekulować trzeba poczekać,a tymczasem kupic 5d i robić zdjęcia.Jeśli nawet zmiany będą istotne to nie sądzę bym sprzedał posiadany.Raczej dokupię drugi.Ale to jak dożyjemy to się bedziemy martwić.Planowanie-czas stracony.
    Pozdrawiam.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam

Dziękuje, widać że jednak 5D to aparat dobry i chwalony i warto w niego inwestować. Najbardziej boje się tego, że 5D bardzo winietuje czy to prawda? Jak sobie z tym radzić?
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Uzależniony

Domyślnie

Szybki procesor z pewnoscia pomaga/przyspiesza obrobke dane wew. body, lecz na jakosc zdjec raczej nie ma zadnego wplywu a napewno jesli robisz do RAW-a to tutaj procesor chocby najszybzy nie poprawi fotek.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Witam

Dziękuje, widać że jednak 5D to aparat dobry i chwalony i warto w niego inwestować. Najbardziej boje się tego, że 5D bardzo winietuje czy to prawda? Jak sobie z tym radzić?
    Niektorzy kupuja 5D dla tejze winiety :-D
    To raczej szkla winietuja a nie 5D.
    Crop po prostu jest "slepy" czesciowo i nie widzi calosci tego co daje obiektyw - rowniez crop moze miec winiete ale bedzie ona mniejsza gdyz crop ja "zmniejszyl" w porownaniu z obrazem FF - przy okazji "wycinajac" troche obrazu. Winiete mozesz usunac softwarowo jesli jej nie lubisz.
    Ostatnio edytowane przez marekk_ok ; 29-06-2008 o 09:33 Powód: Automerged Doublepost
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no dobra a co daje 14 bitowy przetwornik w 40D? a tego chyba nie ma w 5D?

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

pytanie do ABJ i innych którzy zmienili z 40D na 5D

jak porównasz pracę i szybkość AF?
    czego Ci w 5D brakuje po zmianie pomijam szybkość zdjęć seryjnych

Uzależniony

Domyślnie

no dobra a co daje 14 bitowy przetwornik w 40D? a tego chyba nie ma w 5D?
    Tak wprost to chyba sie nie da porownac 12 bit 5D vs 14 bit 40D bo to inne puszki (crop/ff). Jesli chodzi o rozpietosc tonalna to jest watek:
    http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=bitow
    Przynam ze porazajacej roznicy po przesiadce z 12 na 14 bitow (dotyczylo to 400D/40D) ja nie zauwazylem ale moze u mnie to sie nie ujawnilo.
    Bardziej sensowne bedzie ew. porownanie 12 bit w 5D i 14 bit w nastepcy 5D (jesli taka roznica wystapi).
    To ze w 5D nie ma 14 bitow to chyba nie jest az takie uciazliwe, wadliwe, mocno zauwazalne (jak w ogole?) tak IMHO.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów