Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: pytanie o 5D + grip

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Przy fotografowaniu "scenicznym" - koncerty, spektakle, przedstawienia - grip jest dla mnie niezastąpiony. Nie wyobrażam sobie trzymania podniesionego łokcia przy ujęciach pionowych przez 2-3 godziny z monopodem i z "pancerniakiem" 70-200 2.8L w pozycji siedzącej na ziemi, na schodach. Dla mnie kwestia zasilania jest drugorzędna, nawet przy sesji zdjęciowej czy to w studiu, czy w plenerze nie cierpnie mi ręka - czasem przy długich czasach jest to kluczowe, by nie poruszyć ujęcia. Nie lubię też jak nie mam podparcia dla nadgarstka w pozycji poziomej. Jak kupiłem kilka lat temu grip do 20D, to od tego czasu gripy stały się dla mnie niezbędne. A na Marka mnie niestety nie stać
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 28-06-2008 o 16:29
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ABJ Zobacz posta
    Czy czulosc spustu migawki w body i gripie jest taka sama?
    (W 40D mialem identyczne), natomiast w 5D musze mocno i gleboko wcisnac spust, a w gripie wystarczy ze dotkne i robie fote...
    U mnie praktycznie bez różnicy.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    ...Nie wyobrażam sobie trzymania podniesionego łokcia przy ujęciach pionowych przez 2-3 godziny z monopodem i z "pancerniakiem" 70-200 2.8L w pozycji siedzącej na ziemi, na schodach... nawet przy sesji zdjęciowej czy to w studiu, czy w plenerze nie cierpnie mi ręka - czasem przy długich czasach jest to kluczowe, by nie poruszyć ujęcia. Nie lubię też jak nie mam podparcia dla nadgarstka w pozycji poziomej.
    No tak, to są argumenty. Mój "pancerniak" jest stabilizowany i mogę ryzykować 1/10s bez monopodu. Może byłoby wygodniej mieć coś pod lewą ręką, tylko jak mam temat to nie myślę nad tym. Nie miewam go często i być może stąd wynika moja wątpliwość użyteczności.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Praktycznie bez roznicy.W gripie jakby delikatniejszy spust ale trzeba sie wczuwac zeby to zauwazyc.Gripa zaczalem używac z" canonem 50" ładnych kilka lat temu, i od razu mi przypadł do gustu.Nie zalezy mi na dwóch akumulatorach lecz na wielkosci i kształcie.Bez gripa moje wielkie łapy trzymaja body w "dwóch palcach "

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

witam Panowie

ja mam inny problem... wlaśnie sie bawie moim nowym 5D i...
    przy wylaczonym gripie spust dziala ok, jak wlacze gripa to nie da sie zlapac tylko ostrosci bez zrobienia zdjecia jak i w body jak i w gripie...

co jest?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

grip oryginalny czy delto podobny?? bo moze zwyczajnie cos na stykach niegra, canon'a bym o to nie podejrzewal
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzięki uprzejmości hofi66 miałem okazję trzymać piątkę z gripem. Potwierdza to moje zdanie, że grip to kwestia indywidualnych preferencji, napewno nie konieczności tak jak w mniejszych body.
    Ja nie preferuję
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    grip oryginalny czy delto podobny?? bo moze zwyczajnie cos na stykach niegra, canon'a bym o to nie podejrzewal

orginał, wygląda to na zwarcie w spuście w gripie, lub inna ustarka... niestety...

całe szczęście sprzedawca obiecał mi wymiane na inny.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Zablokowany

Domyślnie

Też miałem się obyć bez gripa, ale po 3 dniach użytkowania piątki jestem pewien - grip musi zostać zakupiony

Zablokowany

Domyślnie

Właśnie kupiłem Będzie u mnie max we wtorek, napiszę jak z czułością spustu. W starej jedynce mkI miałem ogromnie czuły spust pionowy. Lekkie dotknięcie wyzwalało migawkę. W mkII było normalnie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów