Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek808 Zobacz posta
    dof calculator pokazuje ,że dla takiej samej ogniskowej, przesłony i odległości przedmiotowej większa głębia jest dla pełnej klatki niż dla crop-a.

Niektórzy wyciągają takie wnioski jakby było na odwrót.
    Nie, no proszę....
    To by oznaczało, że przycinając zdjęcie z FF do wielkości crop'owej zmniejszamy GO - co jest fizycznie niemożliwe, przecież nic w zdjęciu się nie zmienia! Oczywiście to jest prawdziwe przy założeniu, że FF ma identyczną gęstość upakowania pixeli co crop, czyli porównując np takiego 30D z 1DsMkIII
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    No i sie zaczelo ;-)
    Posluchajcie - czy wazne jest tu udowadnianie czy glebia jest wieksza czy mniejsza? Przeciez nie o to chodzi. Roznica zasadnicza (widzialna) to nic innego jak "blizej lub dalej". Reszta, to juz indywidualna interpretacja.
    OK, sorry... Ale ja, ze wzgędu na moje techniczne podejście do sprawy, lubię rozumieć dlaczego pewne zjawiska zachodzą. No i trochę mnie czasem irytuje, gdy czytam o jakiejś magii, a wszystko jest fizycznie wytłumaczalne. Być może to nie ma zupełnie znaczenia i moja irytacja jest zupełnie niepotrzebna - każdy doświadczając FF'a zauważy różnicę w obrazowaniu i bez zrozumienia pewnych zależności będzie robił piękne zdjęcia. Natomiast ja lubię po prostu rozumieć, dlaczego tak się dzieje, to mi pozwala na lepsze wykorzystanie sprzętu...
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 25-06-2008 o 23:05 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Nie, no proszę....
    To by oznaczało, że przycinając zdjęcie z FF do wielkości crop'owej zmniejszamy GO - co jest fizycznie niemożliwe (...)
    Czyli ,że co ,że kalkulator jest źle napisany ?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    To by oznaczało, że przycinając zdjęcie z FF do wielkości crop'owej zmniejszamy GO - co jest fizycznie niemożliwe, przecież nic w zdjęciu się nie zmienia!
    Oczywiście że przy cropowaniu GO się zmniejsza. Musisz tylko przestawić swoją definicję głębi ostrości jako tego obszaru który na odbitce o określonym rozmiarze jest ostry. Jeśli ze zdjęcia wytniesz środek i zrobisz z niego odbitkę potem porównasz z odbitką z całego kadru o tym samym rozmiarze to wiadomo że crop będzie miał mniejszą GO bo powiększając fragment zdjęcia powiększasz również krążek rozproszenia. To co na odbitce całego kadru było jeszcze ostre (ale na granicy ostrości) to na wyciętym i powiększonym fragmencie już może nie być.

Całe nieporozumienie bierze się z tego że ktoś tu zaczął bez sensu porównywać GO na cropie i FF przy tej samej ogniskowej zamiast przy ogniskowych dających w obu przypadkach ten sam kąt widzenia. Po co takie porównanie skoro to będą zupełnie dwa różne kadry? Co kogo obchodzi jaka będzie GO przy użyciu tej samej ogniskowej na cropie i FF skoro w tym pierwszym przypadku model będzie miał obcięte uszy albo poobcinane ręce i nogi?

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Oczywiście że przy cropowaniu GO się zmniejsza. Musisz tylko przestawić swoją definicję głębi ostrości jako tego obszaru który na odbitce o określonym rozmiarze jest ostry. Jeśli ze zdjęcia wytniesz środek i zrobisz z niego odbitkę potem porównasz z odbitką z całego kadru o tym samym rozmiarze to wiadomo że crop będzie miał mniejszą GO bo powiększając fragment zdjęcia powiększasz również krążek rozproszenia. To co na odbitce całego kadru było jeszcze ostre (ale na granicy ostrości) to na wyciętym i powiększonym fragmencie już może nie być.

Całe nieporozumienie bierze się z tego że ktoś tu zaczął bez sensu porównywać GO na cropie i FF przy tej samej ogniskowej zamiast przy ogniskowych dających w obu przypadkach ten sam kąt widzenia. Po co takie porównanie skoro to będą zupełnie dwa różne kadry? Co kogo obchodzi jaka będzie GO przy użyciu tej samej ogniskowej na cropie i FF skoro w tym pierwszym przypadku model będzie miał obcięte uszy albo poobcinane ręce i nogi?
    I dlatego bardzo dobrze właśnie mówisz. Ja nie mam 5D a wydajem i sie, że juz to dawno zrozumiałem... A mianowicie przy zdjęciach w tym holu z choinkami i koszyczkiem na srodku. Gdybyśmy zrobili zdjęcie z tej samej odleglosci i ta sama ogniskową ale w taki sposob, żeby na cropie mieścił sie obiekt, który chcieliśmy sfotografować. (wiadomo bedzie sie wydawalo nam, że jest blizej bo taki np 40D wycina fragment obrazu z 5D) Głębia ostrości jest ta sama. Tylko mamy wrazenie, że jest inna. A gdy zrobimy zdjęcia w taki sposób, żeby pokazywały to samo z tego samego miejsca to na 5D zwiekszamy ogniskowa a tym samym zdjęcia wygladające tak samo nadal robione z tego samego miejsca to 5D bedzie mial juz mniejsza głębie ostrości z racji tego, że ma większą ogniskową. Więć porównywanie głębi ostrosci przy różnych odleglosciach od obiektu i tej samej ogniskowej i przysłonie są nietrafione. Eh mam nadzieje, że sie nie zakręciłem... ja to tak rozumiem i ktoś kto ma 5D i jakeigos cropa powinien juz to w ten sposob dawno wytlumaczyć tym co nie rozumieją.
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    I dlatego bardzo dobrze właśnie mówisz. Ja nie mam 5D a wydajem i sie, że juz to dawno zrozumiałem... A mianowicie przy zdjęciach w tym holu z choinkami i koszyczkiem na srodku. Gdybyśmy zrobili zdjęcie z tej samej odleglosci i ta sama ogniskową ale w taki sposob, żeby na cropie mieścił sie obiekt, który chcieliśmy sfotografować. (wiadomo bedzie sie wydawalo nam, że jest blizej bo taki np 40D wycina fragment obrazu z 5D) Głębia ostrości jest ta sama. Tylko mamy wrazenie, że jest inna. A gdy zrobimy zdjęcia w taki sposób, żeby pokazywały to samo z tego samego miejsca to na 5D zwiekszamy ogniskowa a tym samym zdjęcia wygladające tak samo nadal robione z tego samego miejsca to 5D bedzie mial juz mniejsza głębie ostrości z racji tego, że ma większą ogniskową. Więć porównywanie głębi ostrosci przy różnych odleglosciach od obiektu i tej samej ogniskowej i przysłonie są nietrafione. Eh mam nadzieje, że sie nie zakręciłem... ja to tak rozumiem i ktoś kto ma 5D i jakeigos cropa powinien juz to w ten sposob dawno wytlumaczyć tym co nie rozumieją.
    crop wycina fragment obrazu z FF.
    więc nie można mówić że FF ma inną głębię ostrości.
    jeśli z tego samego miejsca zrobimy 2 fotki - jedną FF a drugą cropem, to
    wiadomo że fotki będą inaczej wyglądać ze względu na obszar objęty kadrem.
    ale głębia ostrości jest ta sama - to znaczy głębia ostrości w tym wycinku z FF jest ta sama co w cropie.
    więc jeśli mowa o WYCINKU z FF to głębia jest ta sama. koniec kropka.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    crop wycina fragment obrazu z FF.
    więc nie można mówić że FF ma inną głębię ostrości.
    jeśli z tego samego miejsca zrobimy 2 fotki - jedną FF a drugą cropem, to
    wiadomo że fotki będą inaczej wyglądać ze względu na obszar objęty kadrem.
    ale głębia ostrości jest ta sama - to znaczy głębia ostrości w tym wycinku z FF jest ta sama co w cropie.
    więc jeśli mowa o WYCINKU z FF to głębia jest ta sama. koniec kropka.
    Niestety, nie koniec i nie kropka. Kadrowanie ma wplyw na GO. I nie jest wazne, czy kadruje matryca, czy wycinasz fragment zdjęcia nożyczkami. Dopiero teraz koniec kropka

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    rzuciłem okiem na ten wątek i w końcu ktoś mnie sensownie przekonał do FF - KOLORYSTYKA. Bodajże Trampek wrzucił dwa sample z ff i crop i rzeczywiście różnica w oddaniu kolorów duża (to jest na początku wątku).
    Wcześniej pisano PLASTYKA - co według mnie znaczy NIC.
    Bo co to jest ta plastyka ? KOLORYSTYKA, GO, bokeh to mozna zrozumieć, ale plastyka ?
    Mam prośbę o nieużywanie tego określenie bo mnie ono wk....... ;-)
    Posiadam zarówno 5D i 40D, nie chce mi się (bo niby po co) robić testów które wychwycą to co ludzie nazywają plastyka lub efektem 3D mówiąc o obrazie z 5D.

Mnie natomiast przekonuje to że niektóre zdjęcia z 5D wyglądają po prostu lepiej, mniej płasko, bardziej trójwymiarowo czy jak to inaczej określić.
    Zaznaczam iż wyraźną różnicę nie widać na wszystkich fotkach, dlaczego tak jest nie wiem, może to zależy od światła lub innych czynników, nie wnikam.

Przekonuje mnie też ten link :
    http://www.bobatkins.com/photography...s_eos_40D.html
    (który był już przez kogoś podawany w którymś z wojennych wątków z cyklu 5D kontra 40D) w którym to linku IMHO bardzo dobrze widać iż:
    1.Ostrość w 5D jest lepsza niż w 40D
    2.Głębia ostrości w 5D jest mniejsza niż w 40D

i według mnie kombinacja tych dwóch aspektów ma sporą zasługę w tym iż niektóre zdjęcia z 5D zapierają dech, żyleta tam gdzie ma być i zaraz za GO ładne rozmycie, w 40D jest bardziej płynne przejście pomiędzy GO a Bokehem.

....dochodzi do tego z pewnością jeszcze sporo innych elementów jak winieta, wielkość pixela itp...ale ja się na tym nie znam

Pzdr
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 31-07-2008 o 14:40
    C - lustra, szkła i błysk

Bywalec
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    dzięki, przydało się,
    mam pytanie czy ktoś trafił na sensowne wyjaśnienie dlaczego kompakty dysponuja duuużo większo GO (wiem że chodzi o wielkośc sensora)?
    ot tak z ciekawości.
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Niestety, nie koniec i nie kropka. Kadrowanie ma wplyw na GO. I nie jest wazne, czy kadruje matryca, czy wycinasz fragment zdjęcia nożyczkami. Dopiero teraz koniec kropka
    racja, racja - kadrowanie ma wpływ na głębię ostrości.
    ALE jaki ma w ogóle sens porównywanie GO z wycinka i z FF ?
    można porównywać ale sam wycinek - to znaczy ten wycinek z FF i ten crop cał y - i wtedy GO jest ta sama. Natomiast porównanie GO z FF (całego kadru) z całym cropem jest nonsensem. To tak jakby Bitwę pod Grunwaldem wziąć Matejki - wyciąć kawałek płótna i porównywać GO z jednego i drugiego.... to nie ma sensu. Generalnie zgadzam się z Tobą.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Panowie, znowu strasznie macicie.

Po pierwsze, kadrowanie nie zmienia glebi ostrosci. Argument, ze zmienia sie przy powiekszeniu, jest falszywy. Jezeli powiekszymy zdjecie do wielkosci bilboardu, to zmieni sie GO? Oczywiscie nie.

GO to pojecie wzgledne - porownanie z ostroscia maksymalna. Przy powiekszeniu zwieksza sie krazek rozproszenia wszystkiego tak samo. Pewnie, ze kiedy sie zredukuje zdjecie do rozmiaru avatara to GO nie bedzie widac, ale w ogole tam niewiele bedzie widac. Tak samo moznaby powiedziec, ze kiedy pokazemy komus zdjecie tylko przez sekunde, to bedzie lepiej rozmyte. :-D

Po drugie, nie da sie zwiekszyc GO i utrzymac to samo rozmycie tla. Rozmycie tla to ten sam efekt co GO. Natomiast rozne obiektywy moga produkowac o wiele bardziej "rozmyte rozmycie," ale to juz jest zupelnie co innego. To nie zalezy od formatu. Sam format tylko zmienia GO. Jezeli ogniskowe odpowiadaja sobie, i GO jest ta sama, to rozne rozmycie moze tylko byc spowodowane roznicami jakosci obiektywow ale nie jest funkcja formatu.

Trzeba tylko uwazac na definicje GO. GO jest taka sama kiedy widac przy porownaniu gapiac sie na dwa zdjecia, ze jast taka sama, a nie kiedy tak wyjdzie z obliczen przy jakich tam zalozeniach.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów