Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: [papuziara] kotek

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    słodki kociak pierwsza, rzecz która mi sie rzuca jednak w oczy to...poruszenie... nie wiem jakich czasów używałaś ale tak to wygląda...tak mi się wydaje....
    Tylko pierwsze wydaje się poruszone. Pozostałe troszkę przegięcie krótką GO mają.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Tylko pierwsze wydaje się poruszone. Pozostałe troszkę przegięcie krótką GO mają.
    możliwe nie znam się aż tak, po prostu jest coś tam jakieś rozmazanie, poruszenie...ni eumiem definiować tego
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    możliwe nie znam się aż tak, po prostu jest coś tam jakieś rozmazanie, poruszenie...ni eumiem definiować tego
    Przykład - zdjęcie nr 5. Ostrość na nosku; oko, łapka, palec - już poza papierową (cieńsza niż milimetr) głębią ostrości.
    Jako że ludzie są przyzwyczajeni i taki jest konwenans portretów, że oko ma być ostre to gdy widzimy, że oko nie jest ostre to odruchowo odrzucamy takie zdjęcie jako 'nieostre/poruszone' , mimo że tuż przed okiem jest ostro.
    A samo wykonanie zdjęcia to albo tak trudne warunki fotografowania że max otwarte szkło musiało być (wątpię), albo to szkło to świeży nabytek i nieprzyzwyczajony do niego właściciel(ka) (uogólniam, choc w tym wypadku oczywiście płeć piękna) zachwyca się "rozmazami tła" których wcześniej w kompakcie/kicie nie miał(a) - czyli przegina z ilością zdjęć robionych na max otwartej (niepotrzebnie) przysłonie - standardowy błąd psychologiczny.

Dopiero zaczyna Awatar papuziara
    Miasto
    Oleśnica/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Przykład - zdjęcie nr 5. Ostrość na nosku; oko, łapka, palec - już poza papierową (cieńsza niż milimetr) głębią ostrości.
    Jako że ludzie są przyzwyczajeni i taki jest konwenans portretów, że oko ma być ostre to gdy widzimy, że oko nie jest ostre to odruchowo odrzucamy takie zdjęcie jako 'nieostre/poruszone' , mimo że tuż przed okiem jest ostro.
    A samo wykonanie zdjęcia to albo tak trudne warunki fotografowania że max otwarte szkło musiało być (wątpię), albo to szkło to świeży nabytek i nieprzyzwyczajony do niego właściciel(ka) (uogólniam, choc w tym wypadku oczywiście płeć piękna) zachwyca się "rozmazami tła" których wcześniej w kompakcie/kicie nie miał(a) - czyli przegina z ilością zdjęć robionych na max otwartej (niepotrzebnie) przysłonie - standardowy błąd psychologiczny.
    Święta racja Zachłyśnięcie się małą GO, to było dla mnie niesamowite odkrycie. A fakt też, że było bardzo ciemno, bo pomieszczenie bez okien, ciemne w środku, a słońce tylko przez drzwi wpadało, a kotek jeszcze zbyt malutki, żeby go na ostre słońce wynosić.

Kotek już większy więc zdjęć nie da się powtórzyć

W tamtym z oknem to zdjęcie zupełnie przypadkowe. Zoomowałam sobie świat kompaktem i nagle kot wskoczył na parapet, więc to wykorzystałam. Potem kot wyskoczył przez okno na kamienie pod domem i złamał nogę.
    Pozdrawiam,
    Kamila

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez papuziara Zobacz posta
    A fakt też, że było bardzo ciemno, bo pomieszczenie bez okien, ciemne w środku, a słońce tylko przez drzwi wpadało, a kotek jeszcze zbyt malutki, żeby go na ostre słońce wynosić.
    W 40D śmiało nie bój się ISO800-1600 (jeśli robisz w jpg to i odszumianie w menu włącz), by mieć przysłonę ok 3.2-4.0 dla minimalnie rozsądnej głębi ostrości. Na 50 1.8 czy 85 1.8 użycie przysłon 2.8 i mniejszych musi być naprawdę świadome a nie dla samej zabawy papierową GO - głównie by potem nie narzekać "a jakie nieostre zdjęcia ten 40D robi" (bo się ustawia przysłonę 1.8, przekadrowuje a potem spudłowana ostrość wychodzi - z nieświadomości a nie z winy 40D/innej puszki).

Dopiero zaczyna Awatar papuziara
    Miasto
    Oleśnica/Wrocław

Domyślnie

A to?

6.
    Pozdrawiam,
    Kamila

Uprawnienia umieszczania postów