Pokaż wyniki od 1 do 10 z 126

Wątek: pytanie o Canon EOS-1N w/ Power Drive Booster i nie tylko

Mieszany widok

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    APX-100 to najbardziej uniwersalna czarno-biała setka (z tych, które używałem bądź skanowałem). Charakteryzuje go świetna rozdzielczość, duża rozpiętość tonalna i bardzo ładne przejścia. Acros jest materiałem zdecydowanie bardziej kontrastowym, a więc skierowanym na uzyskanie konkretnego efektu.
    Na początku wątku wspominałeś że kliszaka chcesz używać głównie do zdjęć pamiątkowo-rodzinnych więc wydaje mi się iż APX da tu większe możliwości. Do efektu Acrosa można się zbliżyć skanując APX-a z większym kontrastem, w drugą stronę to nie wyjdzie.

Ok dzięki to ma sens, na Acros'ie widać dużą utratę szczegółowe(clipping) w highlights na rzecz kontrastu. A duża rozpiętość tonalna to faktor na który tez liczę ...

pozdr

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Ok dzięki to ma sens, na Acros'ie widać dużą utratę szczegółowe(clipping) w highlights na rzecz kontrastu. A duża rozpiętość tonalna to faktor na który tez liczę ...

pozdr
    Rozpiętość powinna Cię zadowolić. Skoro wpadłeś w analoga - polecam temat filtrów barwnych, coby zakochać się do reszty.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Rozpiętość powinna Cię zadowolić. Skoro wpadłeś w analoga - polecam temat filtrów barwnych, coby zakochać się do reszty.
    no nieźle ugrzęznę w temacie chyba na amen szczególnie jak zobaczyłem przykład działania tak na marginesie jak się ma użyczcie filtrów barwnych w czarno-białej fotografii portretowej ?

Uprawnienia umieszczania postów