Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: laptop + dobry monitor ?

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czyli jednak tradycyjne wyjście VGA wystarczy? Poza tym sprzęt wygląda super, choć wolałbym, żeby nie kosztował więcej niż w/w monitor (circa 4k) ale takie już są te dylematy. Poszukam, może inne modele mają te same układy graficzne.

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    To weź Apple - one mają DVI
    Nie mam uczulenia na apple, o ile wiem jest office dla OSX, czyli warunek obowiązkowy spełniony, mam też miłe doświadczenia z makami sprzed 10 lat, tyle że mam wrażenie, że moje potrzeby może zaspokoić tańszy sprzęt - ot, cała filozofia.
    Ostatnio edytowane przez Poohutch ; 10-06-2008 o 13:30
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Poohutch Zobacz posta
    Po wrzuceniu filtra w komputroniku wyskakuje tylko trzech producentów notebooków wyposażonych w DVI-D: asus, acer, fujitsu-siemens. Akurat z tej trójki żadnego producenta dotąd nie brałem pod uwagę
    Inni producenci prawdopodobnie obługują DVI poprzez replikator portów / stację dokującą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez --RUMIANY-- Zobacz posta
    Polecam notka IBM Lenovo t61p ma dobry uklad graficzny nVidia Quatro FX 570M obslugujacy FULL HD WUXGA / 1920 x 1200, lub tanszy t61p WSXGA / 1680 x 1050. Znakomicie nadaja sie do obrobki grafiki - maja duzy obszar roboczy. Pozdrawiam

IBM tak, seria t tak, ale hm t42, reszta juz Lenevo tylko oznaczone IBM, a to calkiem inna bajka, co do quatro, to troche innego typu grafika, patrz. wiki, nie wiem jaki ona ma sens w lakpkach, najpopularniejsze sa 8400, 8600, ale to niedemon szybkosci,

Czy to ma sens, zalezy, czy naprawde jest Ci potrzebny laptop w terenie, nie lepiej kupic wlasnie cos pokroju IBM t40/41/42, co nie jest drogie, a PS zawsze odpalisz, tytanowy, mocne zawiasy itd. a wiec lapek do pracy i jakis PC do domu. Pamietaj ze laptop to laptop, i dogoni PC jak masz 16k na alliena, aby byl super wydajny, i nastepne 16k na panasonica aby byl super wytrzymaly (takie anomalie). Zawsze masz dwa kompy. W cenie tego lapka z grafika (ktora i tak nie bedzie powalac) mozesz miec wydaje C2d z 4GB i jakims 8800 na pokladzie, chodz grafika w PS to nie podstawa, tam CPU, RAM, HDD)

Dalej lapki maja zazwyczaj dyski 5.400, a PC 7.200, jak kupisz juz dysk 7.200 do lapka to tak jak by bylo Cie stac na raptora 10.000 do PC. A w PS dysk ma znaczenie

Co do "asus, acer, fujitsu-siemens" acer ma najblzszy serwis w czechach, pracowalem w sklepie, podziekuje. fujitsu-siemens, moze komorki, albo jakis sprzet medyczny, jakos nie jestem przekonany, zle doswiadczenia, asus, ciezko cos powiedziec, nie pracowalem na takim, sprzet asus ma bardzo dobry, dobry serwis, i wogole.

Zeby poprzec jakos swoje slowa lapek z wydajna grafika i CPU taki idealny do PS.

2.4Ghz, 1024MB 8800 GTX, 4GB DDR,400 G - 6,999PLN

I PC, tak na szybko.

1. Intel Core2 Duo E4600 2,4GHz (S775) BOX
    2. OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1000MHz Platinium CL5-5-5
    3. WD Caviar SE-16 400 GB WD4000AAKS 16MB cache SATA-II 224.00 Średnia ilość.
    4. GeForce 8800 GTX EVGA 768MB TV & 2x DVI (PCI-E) + Crysis
    5. Asus P5K Premium/ WIFI-AP Intel P35
    6. Modecom Active - bialy-czarny

Razem brutto: 2939.00 @komputronik

edit:
    I polecam jeszcze zobaczyc te dwa linki.Test wydajnosci kart graficznych dla laptopow.
    Test wydajnosci procesorow w laptopach.
    Ostatnio edytowane przez bercow ; 10-06-2008 o 13:56
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bercow Zobacz posta
    co do quatro, to troche innego typu grafika, patrz. wiki, nie wiem jaki ona ma sens w lakpkach, najpopularniejsze sa 8400, 8600, ale to niedemon szybkosci,
    Ależ ja nie potrzebuję super wydajnej karty do 3D i tak nie grałem w nic innego niż szachy od 10 lat! No chyba, że te super 2x geforce 95680 1gb ddr3SLI do czegoś mi się przydadzą w power poincie albo PS elements albo DViXie?

Dalej lapki maja zazwyczaj dyski 5.400, a PC 7.200, jak kupisz juz dysk 7.200 do lapka to tak jak by bylo Cie stac na raptora 10.000 do PC. A w PS dysk ma znaczenie
    Wiem, że nie będzie tak szybki jak stacjonarny, na ten kompromis się już zgodziłem. Nie zarabiam zdjęciami na życie, nie siedzę w PSie 8h/dzień. Pytam tylko o jakość obrazu. Myślę, że sata 5400 obr. będzie musiało wystarzyć.

I polecam jeszcze zobaczyc te dwa linki.Test wydajnosci kart graficznych dla laptopow. Test wydajnosci procesorow w laptopach.
    Niewiele mi to mówi, ale nazwa "3dmark" kojarzy mi sie z grafiką 3d.
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ło tam, najważniejszy jest W MIARĘ nowy procek i markowa karta ATI lub GF i sporo RAMU.

Mam 2 laptoki, jeden z procem z pierwszej dziesiątki i jeden z 50-tki, różnicy w szybkości między nimi wyraźnej nie ma (30% na korzyść tego lepszego), procki Core 2 Duo 2.4 vs Dual Core 1.8. Teoretycznie różnica trzech generacji, w praktyce tego nie widać.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 10-06-2008 o 14:26
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Poohutch Zobacz posta
    Ależ ja nie potrzebuję super wydajnej karty do 3D i tak nie grałem w nic innego niż szachy od 10 lat! No chyba, że te super 2x geforce 95680 1gb ddr3SLI do czegoś mi się przydadzą w power poincie albo PS elements albo DViXie?

Wiem, że nie będzie tak szybki jak stacjonarny, na ten kompromis się już zgodziłem. Nie zarabiam zdjęciami na życie, nie siedzę w PSie 8h/dzień. Pytam tylko o jakość obrazu. Myślę, że sata 5400 obr. będzie musiało wystarzyć.

Niewiele mi to mówi, ale nazwa "3dmark" kojarzy mi sie z grafiką 3d.
    quatro to wlasnie grafika specjalistyczna ktorej nie wykozystasz do CAD'ow, ale w lapku :/ przerost formy nad trescia. A do DViX to tak sie przyda

5400 starcza, ale roznica jest odczuwalna

3dmark, to test grafiki procesora i ramu, zalezy jaki test, tam najprawdopodobniej jest grafika

Dla mnie nie ma sensu, lepiej kupic normalnego PC i lapka, jezeli masz taka mozliwosc. Sam tak myslalem i sprzedalem all, i kupilem lapka, ale to za malo, uzbieralem na drugiego PC, i jestem zadowolony Sam to stwiedzisz (chyba) po czasie.

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Mam 2 laptoki, jeden z procem z pierwszej dziesiątki i jeden z 50-tki, różnicy w szybkości między nimi wyraźnej nie ma (30% na korzyść tego lepszego), procki Core 2 Duo 2.4 vs Dual Core 1.8. Teoretycznie różnica trzech generacji, w praktyce tego nie widać.
    Tak ale lepiej NV niz ATI, co do roznicy szybkosci, co byc chcial osiagnac, aby Ci sie szybciej start wyswietlal ?? To jest odczuwalne w grach, PS, np. czas stosowanai filtra do 5sek. a nie 6. nie chodzi o to ze jeden ma 2.4 a drugi 1.8GHZ, ale cache, FSB. GHz to nie jest wyznacznik szybkosci, bo mozesz miec wielka maszyne IBM Enterprise, a gry na niej ni odpalisz mimo iz jest drozsza niz twoje auto (chyba :P)
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ło tam, najważniejszy jest W MIARĘ nowy procek i markowa karta ATI lub GF i sporo RAMU.
    Tutaj sie zgodze z Cichym.
    Mam Dell'a XPX 1530 C2D 2.4GHz, 4GB Ram, NV 8600 256MB, Nie mam DVI ale jakosc obrazu na 20" LCD jest o niebo lepsza niz na Matrycy lapciaka, nie ubolewam nad brakiem DVI. HDMI nie stosuje - nie che kupowac "adaptera HDMI - DVI".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak ale lepiej NV niz ATI, co do roznicy szybkosci, co byc chcial osiagnac, aby Ci sie szybciej start wyswietlal ?? To jest odczuwalne w grach, PS, np. czas stosowanai filtra do 5sek. a nie 6. nie chodzi o to ze jeden ma 2.4 a drugi 1.8GHZ, ale cache, FSB. GHz to nie jest wyznacznik szybkosci, bo mozesz miec wielka maszyne IBM Enterprise, a gry na niej ni odpalisz mimo iz jest drozsza niz twoje auto (chyba :P)
    Z gier mam tylko PES oraz demo Call of Duty 4, na ATI obydwie chodzą dużo płynniej. (Ati 3650 vs GF 7600)

co do roznicy szybkosci, co byc chcial osiagnac, aby Ci sie szybciej start wyswietlal ?? To jest odczuwalne w grach,)
    Porónywałem na przykładzie procesów w Photoshopie, bo o taką szybkość mi chodzi.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja na swoim "przeszedlem" call of Duty 4, gralem w CRYSIS, Q4, UT smigaja - nie szczedze w detalach - a ze nie gram - zassalem dema zeby zobaczyc jak chodzi. Import 1000 zdjec do Lightrooma trwa pare min. Polecam w miare "nowa" maszyne.

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Podsumowując Wasze posty powoli tworzę sobie obraz lapka, którego potrzebuję:

1) Dowolna karta ATI lub GF (rozumiem, że jednak nie zintegrowana?)
    2) DVI-D albo nie DVI-D (tutaj zdania podzielone)
    3) Bardzo dobrą kartą do zastosowań o jakich mowa jest nVidia Quatro FX 570M, ale montują ją tylko w potwornie drogich Lenovo albo nieszczególnie przekonywujących mnie HP, a poza tym to "przerost formy nad treścią"
    4) Procesor dowolny C2D
    5) dysk 5400 starczy, ale 7200 będzie lepszy (a co z poborem prądu, emisją ciepła i hałasu w dysku 7200?)
    6) nie padło to wprost, ale jak sądzę 3-4 Gb ramu jest nieodzowne (więcej niestety do lapka nie włożę)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów