Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: laptop + dobry monitor ?

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie laptop + dobry monitor ?

Witam wszystkich,

Był już taki wątek, ale po pierwsze jest już w archiwum, a po drugie ta wiedza się szybko dezaktualizuje. Uprzejmie proszę o poradę.

Chcę kupić notebooka, który będzie służył przede wszystkim do aplikacji biurowych i netu (praca zarobkowa), ale również do obróbki zdjęć (rozrywka). Oprogramowanie, z jakiego będę korzystał to Photoshop Elements, z czasem może CS3.

Ponieważ wiem jakie znaczenie ma dobry monitor, chcę podpiąć do tego notebooka jakiś monitorek na matrycy PVA, o wysokiej rozdzielczości i dużej przekątnej (powiedzmy 24" HD).

Jeżeli podepnę do mojego 5-letniego staruszka ze zintegrowanym na płycie układem SIS jakiś lepszy monitor, obraz jest nieostry i jakby drgał, a kolory pozostawiają sporo do życzenia (porównując do obrazu na tym samym monitorze podpiętym do stacjonarngo kompa z budżetowym radeonem). Przy zakupie nowego notka chciałbym uniknąć tego problemu i móc pracować na dobrej jakości monitorze bez takich atrakcji.

Zakładam, że w grę wchodzą tylko notki z dedykowanymi kartami graficznymi. Czy moglibyście coś konkretnego polecić (konkretną kartę, notebooka)? Jakieś uwagi? Czy takie rozwiązanie ma sens? (tak, wiem, lepiej mieć 2 komputery).

Pozdrawiam
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Byle karta miała wyjście DVI-D, a będzie dobrze.

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki, nie sądziłem, ze to takie proste. A pociągnie wyższe rozdziałki niż rozdzielczość wbudowanego monitora?
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Poohutch Zobacz posta
    Witam wszystkich,

Był już taki wątek, ale po pierwsze jest już w archiwum, a po drugie ta wiedza się szybko dezaktualizuje. Uprzejmie proszę o poradę.(...)
    Pewne rzeczy się chyba nie dezaktualizują. Wyjście karty graficznej na zewnętrzny monitor musi po prostu mieć parametry, które odpowiadają monitorowi. Jeśli karta nie potrafi podać rozdzielczości odpowiadającej rozdzielczości własnej monitora (i jeszcze odpowiedniej częstotliwości i liczbie kolorów) to monitor to przeskaluje, czego efektem będzie mało ostry obraz.

Wyjście DVI-D ("D" jest ważne) faktycznie poprawia jakość sygnału, który dochodzi do monitora.

Takie rozwiązanie ma sens - jeśli jest się czasem w ruchu to dużo wygodniejsze niż 2 komputery. Sam mam drugi monitor 19" podpięty do również 5-letniego staruszka i uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dzięki, nie sądziłem, ze to takie proste. A pociągnie wyższe rozdziałki niż rozdzielczość wbudowanego monitora?
    Bardzo często pociągnie - ale o tym przeczytaj w parametrach komputera.
    Ostatnio edytowane przez myciek ; 10-06-2008 o 12:09 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A czemu niby DVI niezbędne ? Nagle nie można korzystać z analogowego sygnału ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za wszystkie podpowiedzi, sprzęt komputerowy to nie jest obszar gdzie poruszałbym sie sprawnie. Poza tym, przy nieco nietypowych oczekiwaniach czasem trudno znaleźć odpowiedź. Na przykład informacje o maksymalnych rodzielczościach zintegrowanych układów graficznych często podawane są dopiero w instrukcjach obsługi komputerów, co utrudnia poszukiwania odpowiedniego sprzętu, dlatego prosiłem o wskazanie konkretnych modeli kart/układów zintegrowanych, które obsłużą full HD i zapewnią odpowiednią jakość kolorów i ostrość przy tej rozdzielczości na monitorze (konkretnie eizo S2431W).

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A czemu niby DVI niezbędne ? Nagle nie można korzystać z analogowego sygnału ?
    W moim DELLu D800 sygnał analogowy jest tak przekontrastowiony, że żadna regulacja monitora tego nie zrekompensuje. Nie mam DVI.

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po wrzuceniu filtra w komputroniku wyskakuje tylko trzech producentów notebooków wyposażonych w DVI-D: asus, acer, fujitsu-siemens. Akurat z tej trójki żadnego producenta dotąd nie brałem pod uwagę

Dopiero zaczyna Awatar --RUMIANY--
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Polecam notka IBM Lenovo t61p ma dobry uklad graficzny nVidia Quatro FX 570M obslugujacy FULL HD WUXGA / 1920 x 1200, lub tanszy t61p WSXGA / 1680 x 1050. Znakomicie nadaja sie do obrobki grafiki - maja duzy obszar roboczy. Pozdrawiam

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Po wrzuceniu filtra w komputroniku wyskakuje tylko trzech producentów notebooków wyposażonych w DVI-D: asus, acer, fujitsu-siemens. Akurat z tej trójki żadnego producenta dotąd nie brałem pod uwagę
    To weź Apple - one mają DVI

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów