Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: S5 IS i morze

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

w takim razie będe jej używał tylko w razie konieczności (warunki pogodowe) /
    raczej dbam o sprzęt, wiec w torbie obiektyw będzie leżał z dekielkiem, a przy foceniu (gdy nie będzie dużego słońca) UVkę ulokuję w pudełku.
    Z tego co mówicie UVka chroni nasze szkła tylko przed uszkodzeniami mechanicznymi, stąd jednak na plaży przy lekko wiejącym wietrze tez warto ją nałozyć aby jakies ziarenka nie dostały się bezpośrednio między szczeliny szkieł obiektywu (tym bardziej gdy nie ma IF'a).
    OK, dzięki. Rozjaśniło mi się trochę jak obchodzić się z tego rodzaju narzędziem Pozdrawiam
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adikPL Zobacz posta
    w takim razie będe jej używał tylko w razie konieczności (warunki pogodowe)
    czyt. kurz, piasek, itp.. ja najczesniej uzywam nad morzem (gdy biore aparat na plaze) i na rajdach samochodowych..

przy foceniu (gdy nie będzie dużego słońca) UVkę ulokuję w pudełku.
    a po co Ci uv'ka przy silnym sloncu ;-) ?? wtedy wlasnie mogo pojawiac slie bliki.. uv zakladaj najlepiej w syt. ktore opisalem powyzej :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

w takim razie będe jej używał tylko w razie konieczności (warunki pogodowe) /
    UV-ka służy do tego,do czego ma slużyć. Do zmniejszenia nadmiernej ilosci promieniowania UV.Oczywiście wtedy gdy takowe występuje ,może oczywiście pełnić rolę "protect" .Do samej ochrony produkowane sa filtry "protect".Ponadto nie wadzi czytać instrukcje obiektywów, w niektórych przypadkach [np.17-40 L ]założenie filtra jest niezbędne dla szczelnosci obiektywu.Matryca reaguje na promieniowanie UV.Niestety nie jestem pewny czy jestem w tej dziedzinie wystarczająco kompetentny, aby opisywac to zjawisko dokładniej .Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów