Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Test obiektywu Sigma 18-200 f/3.5-6.3

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ja akurat mam dobre doświadczenie z Sigmą 18-200 i nie sugerowałbym się zdjęciami z tego topicu.
    To może mam jakiś wadliwy egzemplarz ? Może Kolega wrzuci jakiś swój teścik.

p.s zdjęcia bez cropowania są do przyjęcia jak dla laika który zaczyna zabawę z fotografią. Co do głośności af dla mnie osobiście jest do przyjęcia, ale odrazu zaznaczam ze nie słyszałem innych.

crop_y rogów postaram sie umieścić w weekend jak znajdę chwile wolnego i pozbędę się kilku troubles.
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Domyślnie

Nie do końca na temat, ale może komuś się przyda.

Miałem Sigmę 18-200 w wersji OS, więc teoretycznie nowszej i lepszej. Kupiłem razem z 40D w Szangahju za około 1000 złotych (chciałem T17-40, ale mieli same skopane. Pobawiłem się, pofociłem łażąc po mieście przez tydzień. Wróciłem do kraju i zaraz bez żalu sprzedałem za 1400 chyba...

- Szkło mało ostre w całym zakresie (dla 18-70 z 5,6 w miarę znośnie). Ale generalnie 1 na 10 fotek wychodziła naprawdę ostra. Reszta ok, ale odwzorowanie detalu, faktury ścian itd - słabe. Po prostu odrobinę mydalne szkło.
    - Brak kłopotów z BF/FF, generalnie AF zaskakująco szybki w zakresie 18-150, potem już słabo
    - niezła jakość wykonania, bardzo przyjemny w dotyku plastik (jak dla mnie super), ale mordka miała tendencję do wyjeżdzania po opuszczeniu pionowo w dół

Ze mną kupił identyczne szkło drugi gość, i miał podobne odczucia (na 450D).

Jak ktoś chce to mogę poszukać sampli.

Podsumowując, zalety zdecydowanie nie rekompensują wad... Teraz mam Tamrona 17-50 2.8 i jest ok

DigitalAsh
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osmial Zobacz posta
    Teraz mam Tamrona 17-50 2.8 i jest ok
    Hm, porównywanie dwóch tak różnych szkieł to chyba trochę pomyłka?

Domyślnie

Jak jest dużo światła to i ładne makro wyjdzie i jak widać na załączonych fotkach krawędzie są o wiele ostrzejsze niż w poprzednich samplach

www.fotoadam.eu

Domyślnie

test obiektywu

-- test obiektywu --

p.s super stronka dużo testów uwzględniających rozdzielczość, winietowanie i aberracje ...
    i tak naprawde to chyba nie wyszedł tak strasznie jak w moich pierwszych testowych zdjęciach
    Ostatnio edytowane przez zuczek ; 05-06-2008 o 21:01
    www.fotoadam.eu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zuczek Zobacz posta
    To może mam jakiś wadliwy egzemplarz ? Może Kolega wrzuci jakiś swój teścik.
    Nie o to mi chodzi, że jest zły czy dobry, ale kadr jest zupełnie nie testowy, już lepiej by było, jak byś ostrzył na czubki tych gdrzew a nie na pień, gdzie jest wszystko zacienione i nie ma żadnej pewności, że AF trafił.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uprawnienia umieszczania postów