Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Test obiektywu Sigma 18-200 f/3.5-6.3

Mieszany widok

Domyślnie Test obiektywu Sigma 18-200 f/3.5-6.3

Witam.

Zapraszam do mojego małego (amatorskiego) testu obiektywu Sigma.

- zdjęcia były wykonywane ze statywu, wyzwalane za pomocą pilota
    - zdjęcia nie były poprawiane. Kompresja jpg ustawiona na jak najmniejszą utrate jakości ( print-screan wklejony do painta, zapisane do bmp 24bit, następnie kompresja w xnview do jpg )

Z mojej obserwacji wynika że nic tylko przymykać do f8 i modlić się o dobre światło lub stawiać na statyw.
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Domyślnie

to ta bez OSy Sigma tak?

Domyślnie

Tak jest to wersja bez stabilizacji Sigma 18-200 f/3.5-6.3 DC + filtr uv i jeszcze w aparacie ostrosc jest odchylona o jedna drabinke w prawo w stosunku do standardu czyli tak jak w programie krajobraz.
    www.fotoadam.eu

Uzależniony

Domyślnie

Moj kolega ma ten obiektyw, testowalismy go.
    Najgorzej ta sigma zachowuje sie na brzegach kadru, ogladajac fotke widac dokladnie miejsce w ktorym zaczyna sie mydlo.
    Pokaz cropy z rogow.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kiepsko, miejsce, w którym teoretycznie miał aparat ustawiać ostrość praktycznie bez kontrastu i AF mógł się gubić.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jest jakaś alternatywa? W tej grupie cenowej rzecz jasna...
    Może 18-125 jest lepsza?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja akurat mam dobre doświadczenie z Sigmą 18-200 i nie sugerowałbym się zdjęciami z tego topicu. Alternatywa? Tamron 18-200 aktualnie w wyprzedaży
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 27-05-2008 o 17:38
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ja akurat mam dobre doświadczenie z Sigmą 18-200 i nie sugerowałbym się zdjęciami z tego topicu.
    To może mam jakiś wadliwy egzemplarz ? Może Kolega wrzuci jakiś swój teścik.

p.s zdjęcia bez cropowania są do przyjęcia jak dla laika który zaczyna zabawę z fotografią. Co do głośności af dla mnie osobiście jest do przyjęcia, ale odrazu zaznaczam ze nie słyszałem innych.

crop_y rogów postaram sie umieścić w weekend jak znajdę chwile wolnego i pozbędę się kilku troubles.
    www.fotoadam.eu

Domyślnie

Nie do końca na temat, ale może komuś się przyda.

Miałem Sigmę 18-200 w wersji OS, więc teoretycznie nowszej i lepszej. Kupiłem razem z 40D w Szangahju za około 1000 złotych (chciałem T17-40, ale mieli same skopane. Pobawiłem się, pofociłem łażąc po mieście przez tydzień. Wróciłem do kraju i zaraz bez żalu sprzedałem za 1400 chyba...

- Szkło mało ostre w całym zakresie (dla 18-70 z 5,6 w miarę znośnie). Ale generalnie 1 na 10 fotek wychodziła naprawdę ostra. Reszta ok, ale odwzorowanie detalu, faktury ścian itd - słabe. Po prostu odrobinę mydalne szkło.
    - Brak kłopotów z BF/FF, generalnie AF zaskakująco szybki w zakresie 18-150, potem już słabo
    - niezła jakość wykonania, bardzo przyjemny w dotyku plastik (jak dla mnie super), ale mordka miała tendencję do wyjeżdzania po opuszczeniu pionowo w dół

Ze mną kupił identyczne szkło drugi gość, i miał podobne odczucia (na 450D).

Jak ktoś chce to mogę poszukać sampli.

Podsumowując, zalety zdecydowanie nie rekompensują wad... Teraz mam Tamrona 17-50 2.8 i jest ok

DigitalAsh
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osmial Zobacz posta
    Teraz mam Tamrona 17-50 2.8 i jest ok
    Hm, porównywanie dwóch tak różnych szkieł to chyba trochę pomyłka?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów