Witam!
Na początku zaznaczę, że jestem nowy na tym forum, przeczytałem regulaminy, ale jeśli mój post jest występkiem przeciwko panującym tu zwyczajom, proszę, okrzyczcie mnie z góry na dół
Mam EOSa 400D i standardowy kit do niego, który w bliżej nieokreślonej przyszłości chcę zastąpić Tamronem 17-50 2.8 ale w pierwszej kolejności marzy mi się zakup dłuższego obiektywu. Pod względem funkcjonalności (no może poza brakiem wewn. ogniskowania), ogniskowych i cenyodpowiada mi EF-S 55-250 IS, ale oczytałem się o jego plastikowości i zastanawiam się czy nie warto zamiast niego kupić czegoś lepszego. Zależy mi na tym aby sprzęt był na długie lata, bo nie będę potrzebował bardziej profesjonalnego obiektywu tego typu, ale może się okazać, że eksploatacja tego będzie dosyć, podkreślam "dosyć"
intensywna.
Przeczytałem na tym forum o zaletach i wadach wielu obiektywów z podobnymi zakresami ale jestem zbyt początkujacy, żeby wiedzieć co wybrać.
Proszę, powiedzcie, co można nazwać odpowiednikiem 55-250 IS o większej trwałości i lepszej jakości wykonania. Taki który będzie od niego droższy, ale nie dużo droższy. Nie boję się używanego sprzętu. Stabilizację bym chciał.
Przepraszam, jeśli napisałem nie tam gdzie trzeba, jeśli już było albo jeśli to zbyt głupi problem, by tu pytać![]()