Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 83

Wątek: 20D-działanie AF jesli obiektyw ma max f 8?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Chyba, ze to mialo byc w domysle tak "My, Vitez, ustalilismy..." ;-)
    No ... a ja nie tak napisalem?

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Odświeżę burzliwy wątek bo potrzebuje informacji w tej właśnie materii, jak widać sprzedaję Extendera 2x II Canona i klient chciałby wiedzieć czy z jego 70-200/4 będzie otrzymywał potwierdzenie ostrości przy manualnym ostrzeniu?

Dodam że interesuje mnie ten zestaw i żaden inny, jaka puszka? - nie wiem.
    Z góry dziękuję jeśli konkretnie wypowie sie ten kto ma taki zestaw i to przećwiczył bez względu na puszkę.

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Raczej nie to można wywnioskować z tego watka. Daje to światło 8.0 a z tym świtałem pracują tylko body jednocyfrowe. Chyba że zakleisz styki....

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

... no właśnie, RACZEJ - teorie to ja znam ale potrzebuję organoleptycznego sprawdzenia....
    ... naprawdę nikt nie ma takiego zestawu?

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

TO ja odświeżę raz jeszcze i podsumuję:
    1) im ciemniejszy obiektyw tym odległość bazowa systemu pomiarowego musi być mniejsza co skutkuje większą niepewnością pomiaru, ponieważ im mniejsza odległość bazowa tym "przesunięcia fazy" w parze czujników mniejsze dla tego samego błędu w ustawieniu ostrości,
    2) odległość bazowa systemu pomiarowego jest ustawiana dla średniej wartości jasności obiektywów jakie będą użytkowane, akurat dla 20D f5,6 jest graniczną wartością dla której promienie załamywane przez pryzmaty wpadają na linijki pikseli pomiarowych czujnika
    3) 20D posiada w środku dodatkową parę czujników o większej odległości bazowej co skutkuje zwiększeniem precyzji AF dla obiektywów f2,8 i jaśniejszych,
    a tak poza tym wszystko jest tutaj http://www.fotosite.pl/artykuly/sprz...-af-w-slr.html

Domyślnie

To ja jeszcze dorzucę pytanie do tego wątku.
    Od kiedy mam Canony, wiem że w dwucyfrowych body mamy AF do 5,6 a w jednocyfrowych do 8.
    Ostatnio zostałem poproszony przez kogoś o pomoc w wyborze obiektywu i z racji, że osoba ta dużo podróżuje i nie bardzo ma możliwość wozić pełne torby sprzętu wybór padł na 18-200 Sigmy lub Tamrona ewentualnie 18-250. Przejrzałem zdjęcia z tych obiektywów na sieci i jakość jest wystarczająca. Jednak wszystkie one mają światło od 3,5 do 6,3. Obiektyw ma być do 30D, które teoretycznie ostrzy do 5,6 więc wykonałem trochę telefonów do sprzedawców, do dystrybutora Sigmy i nikt nie był w stanie udzielić mi informacji, czy z tymi obiektywami na pewno na długim końcu będzie działać AF w 30D. Wszyscy twierdzili, że skoro jest to produkowane do Canona, to na pewno będzie działać, jednak na pytanie czy ktokolwiek to sprawdzał otrzymywałem odpowiedź, że nie. Wielu sprzedawców twierdziło, że musi działać, bo sprzedali dużo tych obiektywów i reklamacji nie ma.

Jeśli nie działa, to sprzedają niepełnowartościowe obiektywy - bo nie moża wykorzystać pełnego zakresu ogniskowych.

Jeśli działa obiektyw, to reguła że jednocyfowe body: AF <=8, inne AF <=5,6 nie działa.

Nasuwa się jeszcze takie rozwiązanie, że obiektywy tych firmi oszukują body i pomimo, że faktycznie na długim końcu mają światło 6,3 to podają do body informację, że jest 5,6.

Może ktoś z czytających ma możliwość sprawdzić któryś z obiektywów Sigmy czy Tamrona 18-200 lub 18-250 z dwucyfrowym body Canona, najlepiej z 30D czy na ogniskowej 200 - 250 działa AF ?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Z grubsza:
    Cytat Zamieszczone przez marcusp Zobacz posta
    obiektywy tych firmi oszukują body i pomimo, że faktycznie na długim końcu mają światło 6,3 to podają do body informację, że jest 5,6.

Domyślnie

OK, czyli w EXIF-ie będzie informacja, że obiektyw ma 5,6 ?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcusp Zobacz posta
    OK, czyli w EXIF-ie będzie informacja, że obiektyw ma 5,6 ?
    Nie sprawdzałem, ale tak bym obstawiał.

Domyślnie

A jednak nie, http://www.pbase.com/lightrules/image/81450380&exif=Y w EXIF-ie jest F6,3.

Ale najciekawsze jest to: http://www.pbase.com/lightrules/image/82462662
    i podpis pod zdjęciem: "This shot and the next are two quick snaps I took using the Kenko 1.5x DG TC for a FOV of 480mm and f9 (wide open). The AF has no problems and the OS works flawlessly. IQ actually shocked me; it's more than "usable". "

Może obiektyw podczas pomiaru światła podaje do body informację, że ma światło 5,6 a w momencie wciśnięcia spustu migawki "niby" przymyka przysłonę do 6,3? I wtedy w EXIF-ie znajdzie się prawidłowa wartość przysłony.

Jeśli chodzi o telekonwerter Kenko, to czy on nie ma żadnej elektroniki i po prostu "przepuszcza" styki obiektywu 1:1 do body? W takim wypadku body dostawałoby informację od obiektywu o jego świetle i AF powinien przy dużej ilości światła działać nawet przy rzeczywistym F9...

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów