Kiedyś słyszałem, że serwis przy czyszczeniu matrycy rozkręca aparat.
Wciąż tak jest? Rozkręcają aparat do czyszczenia jeżeli przedmuchanie nie pomoże czy już nie?
Kiedyś słyszałem, że serwis przy czyszczeniu matrycy rozkręca aparat.
Wciąż tak jest? Rozkręcają aparat do czyszczenia jeżeli przedmuchanie nie pomoże czy już nie?
Ostatnio edytowane przez axk ; 10-05-2008 o 21:26
EOS + Speedlite
Nie wiem jak wygląda ta usługa na Żytniej. Jedne serwisy proponują rozebranie aparatu, inne nie. Przed oddaniem/odesłaniem aparatu zadzwoń do serwisu i zapytaj jak wygląda "procedura" czyszczenia. W pierwszej kolejności radził bym spróbować wyczyścić matrycę samemu. Jeżeli to nie przyniesie zamierzonego efektu zawsze można oddać aparat do serwisu.
EOS + Speedlite
Próbowałem, ale jest tak brudna, że od podmuchu powietrza nic nie schodzi. Aparat jest nowy, zaniosę do nich to wyczyszczą za darmo. Nie chcę wydawać pieniędzy na te szpatułki i płyn narazie. Kupię kiedyś jak będę musiał.
Jeżeli ktoś wie czy rozkręcają na Żytniej to będę wdzięczny za odpowiedź. A jak nikt nie wie to zadzwonię jutro i napiszę na forum.
Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 11-05-2008 o 10:12
przecież serwis ma zasilacz sieciowy, więc zamknięcie się migawki jest tak samo prawdopodobne jak wyłączenie prądu na Żytniej. Rozkręcanie to niepotrzebna strata czasu.
40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...
studioad.pl - projektowanie stron internetowych
serwery www bez limitów
[QUOTE Mnie też to interesuje (40 D) bo mam straszne "syfy" na matrycy a w dodatku nie wiem jak to się robi. Na akcjach są polecane jakieś narzędzia z płynami ale nie wiem czy lepiej tego użyć czy na sucho, delikatnym pędzelkiem? O zasilanie się nie boję bo naładuję akku i zaraz potem podniosę l;ustro do czyszczenia tylko te wątpliwości...[/QUOTE]
Ostatnio edytowane przez Preskaler ; 22-05-2008 o 09:50
Najlepiej przedmuchaj gruszką a jeśli nie pomoże to delikatnie bawełnianymi pałeczkami do uszu na sucho- tylko 100% bawełna bo syntetyk może porysować filtr na matrycy. Czyszczenie na mokro jedynie, kiedy matryca jest zachlapana czymś, a kurz schodzi w większości od gruszki
40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...
studioad.pl - projektowanie stron internetowych
serwery www bez limitów