Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Wątek: Czyszczenie matrycy w nie autoryzowanym serwisie

Zablokowany

Domyślnie Pytanie co do czyszczenia matrycy w serwisie

Kiedyś słyszałem, że serwis przy czyszczeniu matrycy rozkręca aparat.

Wciąż tak jest? Rozkręcają aparat do czyszczenia jeżeli przedmuchanie nie pomoże czy już nie?

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    Kiedyś słyszałem, że serwis przy czyszczeniu matrycy rozkręca aparat.
    Tak. Niektóre serwisy podejmują takie działania, chociaż jest to dużo bardziej ryzykowne niż czyszczenie "bezinwazyjne". Osobiście nie polecam tego typu zabiegów. Aparat należy rozkręcać tylko i wyłącznie kiedy jest to naprawdę konieczne.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 10-05-2008 o 21:26
    EOS + Speedlite

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Tak.
    Tak w sensie, że na Żytniej rozkręcają czy w ogóle? Chodzi mi o to czy jak zaniosę na Żytnią aparat, który ma dużo brudu z fabryki to mi będą rozkręcali czy nie?
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 11-05-2008 o 00:05

Miasto
    SK

Domyślnie

Tak w sensie, że na Żytniej rozkręcają czy w ogóle? Chodzi mi o to czy jak zaniosę na Żytnią aparat, który ma dużo brudu z fabryki to mi będą rozkręcali czy nie?
    Nie wiem jak wygląda ta usługa na Żytniej. Jedne serwisy proponują rozebranie aparatu, inne nie. Przed oddaniem/odesłaniem aparatu zadzwoń do serwisu i zapytaj jak wygląda "procedura" czyszczenia. W pierwszej kolejności radził bym spróbować wyczyścić matrycę samemu. Jeżeli to nie przyniesie zamierzonego efektu zawsze można oddać aparat do serwisu.
    EOS + Speedlite

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    W pierwszej kolejności radził bym spróbować wyczyścić matrycę samemu.
    Próbowałem, ale jest tak brudna, że od podmuchu powietrza nic nie schodzi. Aparat jest nowy, zaniosę do nich to wyczyszczą za darmo. Nie chcę wydawać pieniędzy na te szpatułki i płyn narazie. Kupię kiedyś jak będę musiał.

Jeżeli ktoś wie czy rozkręcają na Żytniej to będę wdzięczny za odpowiedź. A jak nikt nie wie to zadzwonię jutro i napiszę na forum.
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 11-05-2008 o 10:12

Miasto
    SK

Domyślnie

Próbowałem, ale jest tak brudna, że od podmuchu powietrza nic nie schodzi. Aparat jest nowy ...
    Nowy aparat z tak brudną matrycą? Czy sprawdzałeś go przed zakupem?
    EOS + Speedlite

Coś już napisał Awatar pkalamajski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeżeli ktoś wie czy rozkręcają na Żytniej to będę wdzięczny za odpowiedź.
    Nie rozkręcają, bo po co?
    PK

Domyślnie

przecież serwis ma zasilacz sieciowy, więc zamknięcie się migawki jest tak samo prawdopodobne jak wyłączenie prądu na Żytniej. Rozkręcanie to niepotrzebna strata czasu.
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Domyślnie

[QUOTE Mnie też to interesuje (40 D) bo mam straszne "syfy" na matrycy a w dodatku nie wiem jak to się robi. Na akcjach są polecane jakieś narzędzia z płynami ale nie wiem czy lepiej tego użyć czy na sucho, delikatnym pędzelkiem? O zasilanie się nie boję bo naładuję akku i zaraz potem podniosę l;ustro do czyszczenia tylko te wątpliwości...[/QUOTE]
    Ostatnio edytowane przez Preskaler ; 22-05-2008 o 09:50

Domyślnie

Najlepiej przedmuchaj gruszką a jeśli nie pomoże to delikatnie bawełnianymi pałeczkami do uszu na sucho- tylko 100% bawełna bo syntetyk może porysować filtr na matrycy. Czyszczenie na mokro jedynie, kiedy matryca jest zachlapana czymś, a kurz schodzi w większości od gruszki
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów