Strona 8 z 20 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 192

Wątek: Przewodowe łączenie lamp błyskowych

Dopiero zaczyna Awatar profi666
    Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Witam

Probowalem uruchomic opisywany w tym watku uklad do izolacji wysokiego napiecia. Niestety nie dziala. W ktoryms z postow byl juz podobny problem ale nie bylo na niego odpowiedzi.
    Uklad podlaczony wg podanego schematu...
    Po podaniu zasilania (pastylka 1,5V) na wejscie MOCa lampa nie odpala. Przykladajac omomierz do nozek wyjsciowych ukladu widac ze po podaniu zasilania na wejsciu spada opor na wyjsciu - ale nie ma zwarcia ktore by wyzwolilo lampe. Miernik wskazuje ok 800 omow. Przy zasilaniu z 2 bateryjek pastylek - a wiec napiecie wejsciowe 3V wartosc zmierzona omomierzem na wyjsciu spada z 800 do 400... Jednak i tak to za malo do odpalenia lampy. W wiekszosci opisywanych przypadkow byly opisywane lampy z napieciem na stopce 300V- czy problemem z odpalaniem mojej jest to ze ma ona "tylko" 60V? Czy komus udalo sie to rozwiazac?

Pozdrawiam

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

witam. przymierzylem sie do sprawy podlaczenia lamp. zmierzyłem napiecia na lampach - sa w granicach 85-110V (mimo ze sa takie same. kupiłem co trzeba, czyli bateryjki i MOC, ale niestety byly tylko 3063. polutowałem wszystko i niestety nie działa... sprawdzłem na 2 MOCach bo myslalem ze byl spalony ale nie. jak zepne przewody od minusa z baterii i minusa z MOCa to nieodpala lampa. mam tam napiecie ok. 0.8V ( jak podlaczylem 2 baterie mialem napiecie 2.4V i tez nie odpalalo). jak zepne na agrafke styki wejscia na lampie to odpala. nie wiem co jest grane. prosze pomożcie
    Galeria na CB

motopoland
    Guest

Domyślnie

UWAGA!
    Zbieram chętnych do kupna radiowych wyzwalaczy.
    Na Allegro kosztują od 150-200 zł komplet (nadajnik-odbiornik).

Mam kontakt w Honkongu, można kupić za $20, tj ok 50 zł.
    Z tym, że ja chcę kupić 2 nadajniki i 10 odbiorników.
    Nieraz zdarza się, że robię coś w dwóch oddzielnych pomieszczeniach,
    chodzi o to żeby odpalać odpowiednim kanałem tylko ten komplet lamp,
    w którym aktualnie robię zdjęcia.

W przypadku dużego zamówienia możemy negocjować cenę, która i tak
    nie jest wysoka.
    Do tego dochodzi koszt ubezpieczonej wysyłki, inna nie wchodzi w grę oraz cła (do20%).

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt: webkurier@go2.pl

Chciałbym złożyć zamówienie do końca kwietnia.
    Pisząc podajcie ilość sztuk: nadajników i odbiorników lub kompletów.
    Ja za to wszystko zapłacę, nie będę pobierał z góry pieniędzy, ale
    proszę o poważne deklaracje

motopoland
    Guest

Domyślnie do poprzedniego postu

Otrzymałem już kilka maili. Nie chcę odpisywać
    każdemu z osobna, podam więcej informacji i zdjęcie

Wybrałem ten nadajnik ponieważ ma wyłącznik zasilania.
    Bateryjki co prawda trzymają bardzo długo, ale to jest
    jakieś zabezpieczenie przed niespodziankami.
    Urządzonko ma 2 kanały, to chyba wystarczy.

OPIS:
    Work with Hot Shoe Flash
    -Work with all flash units using universal hot shoe like Nikon, Canon, Sigma, Olympus, Pentax (except Minolta as they use a special hot shoe).
    Item does not support TTL function, you have to make sure your flash features manual mode.
    Max working distance: 30M

Trochę się obawiam o pakiet zamówienia, deklarowałem się
    że je opłacę, ale jeżeli będzie tak dużo chętnych to chyba
    poproszę o jakieś zaliczki
    W razie czego podam wszystkie namiary, adres , telefon i numer konta.
    Nie chcę na tym zarabiać, fatyguję się tylko po to żeby obniżyć
    koszty, pomysł zresztą jest chyba dobry.

Nie mogę podać ostatecznej ceny, myślę że komplet max 40-50 zł.
    Pokażę druk z urzędu celnego, koszty rozłożą się na wszystkich zamawiających.
    Plus oczywiście wysyłka w kraju.

Przy okazji, można również kupić wyzwalacze na fotodiody, cena
    śmiesznie niska, chyba ok dolara...
    Na Allegro z 10 razy drożej

Zainteresowanych proszę o konkretne maile: ilość sztuk i dane adresowe
    Ostatnio edytowane przez motopoland ; 27-03-2008 o 23:01

McBain
    Guest

Domyślnie 540ez + 580 EX II + canon 20D, połącze przez PC bez problemu?

Witam,

Wiem, że jest przyklejony wątek o łączeniu lamp , ale zależy mi na czasie, proszę nie krzyczeć. Połączę te dwie lampy przez kabel i gorącą stopkę (2 x PC) bez problemu, czy wymaga to jakiś większych kombinacji? Zależy mi na czasie, bo mam okazję kupić fajną 540ez, a jestem świeży w tym temacie..

Dzięki,
    Wojtek

Domyślnie

przeczytanie zajęło by ci jakieś 5minut,bo wszystko jest pięknie opisane w drugim poście tematu przez Kuchatka. A dodatkowo nie zaśmiecał byś forum tematem który był doskonale omówiony
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

McBain
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poss Zobacz posta
    przeczytanie zajęło by ci jakieś 5minut,bo wszystko jest pięknie opisane w drugim poście tematu przez Kuchatka. A dodatkowo nie zaśmiecał byś forum tematem który był doskonale omówiony
    Dzięki za konstruktywną odpowiedź. Posta przeczytałem, aż taki leniwy nie jestem.. ale jak pisałem zależy mi na czasie, poza tym nie mam jeszcze tego sprzętu u siebie, więc chciałem Was prosić o szybką poradę. Nie wiedziałem, że to jest surowo zabronione, przepraszam!

Pozdro
    Wojtek

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McBain Zobacz posta
    Wiem, że jest przyklejony wątek o łączeniu lamp , ale zależy mi na czasie, proszę nie krzyczeć.
    Naprawdę kiepska wymówka.
    Każdy kto odwiedza forum widzi gdzie są nowe posty napisane i jak interesuje się tematem to zajrzy - nie należy tylko "bo mi zależy na czasie" zakładać nowego wątku. Bo później ktoś będzie szukał takich informacji jak ty i zamiast jednego wątku znajdzie ich sto... właśnie dzięki takim leniwcom/"pośpiesznym" jak ty .

I właśnie dlatego tego typu zachowanie jest surowo zabronione. Nie "nie bo nie" a "zadbajmy razem o wspólną, merytoryczną zawartość forum" zamiast śmiecić setkami egoistycznie założonych nowych wątków "mnie wolno bo mi się śpieszy" .

Druga rzecz - jak ci się śpieszy to poszukaj informacji sam albo w szybszy sposób niż na forum. Na forum to często bywa normą że czeka się kilka(naście) godzin a nawet dni na odpowiedź bo akurat jest tylko kilka osób co mają w danym temacie doświadczenie i akurat te osoby rzadko zaglądają. Podczas gdy własne poszukiwania zajęłyby ci godzinkę, dwie a nie kilka(naście) godz/dni. O tym również pomyśl zamiast próbować wymuszać szybką odpowiedź "bo mi się śpieszy" . Forum to nie infolinia ani chat... nie mamy tu dyżurnych odpowiadaczy dla tych, którym się śpieszy.

McBain
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Naprawdę kiepska wymówka.
    Każdy kto odwiedza forum widzi gdzie są nowe posty napisane i jak interesuje się tematem to zajrzy - nie należy tylko "bo mi zależy na czasie" zakładać nowego wątku. Bo później ktoś będzie szukał takich informacji jak ty i zamiast jednego wątku znajdzie ich sto... właśnie dzięki takim leniwcom/"pośpiesznym" jak ty .

I właśnie dlatego tego typu zachowanie jest surowo zabronione. Nie "nie bo nie" a "zadbajmy razem o wspólną, merytoryczną zawartość forum" zamiast śmiecić setkami egoistycznie założonych nowych wątków "mnie wolno bo mi się śpieszy" .

Druga rzecz - jak ci się śpieszy to poszukaj informacji sam albo w szybszy sposób niż na forum. Na forum to często bywa normą że czeka się kilka(naście) godzin a nawet dni na odpowiedź bo akurat jest tylko kilka osób co mają w danym temacie doświadczenie i akurat te osoby rzadko zaglądają. Podczas gdy własne poszukiwania zajęłyby ci godzinkę, dwie a nie kilka(naście) godz/dni. O tym również pomyśl zamiast próbować wymuszać szybką odpowiedź "bo mi się śpieszy" . Forum to nie infolinia ani chat... nie mamy tu dyżurnych odpowiadaczy dla tych, którym się śpieszy.
    Chodzi o to, że nie mam jeszcze tej lampy i nie mogę jej fizycznie sprawdzić. Jakbym miał możliwość, to bym nikogo nie fatygował. Starałem się zadać jak najprostsze pytanie wymagające odpowiedzi tylko tak lub nie.. Szukałem informacji o tym kilka godzin i nie znalazłem odpowiedzi (zawsze wcześniej szukam), wręcz przeciwnie, po przeczytaniu pojawiły się kolejne pytania. Wydaje mi się, że o wiele mniej czasu zajęłaby odpowiedź "tak" niż opieprzanie i pouczanie kogoś na 2 strony. Zaraz pewnie zostanę usunięty z grupy za kłótnie z moderatorem

Pozdro
    Wojtek

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McBain Zobacz posta
    Szukałem informacji o tym kilka godzin i nie znalazłem odpowiedzi (zawsze wcześniej szukam), wręcz przeciwnie, po przeczytaniu pojawiły się kolejne pytania.
    W żółtej kartce dostałeś wskazówkę prosto z Regulaminu co należy zrobić jeśli już coś znalazłeś ale nadal masz pytania związane z jakimś wątkiem. Na pewno nie zakładać nowy wątek.

Wydaje mi się, że o wiele mniej czasu zajęłaby odpowiedź "tak" niż opieprzanie i pouczanie kogoś na 2 strony.
    Pewnie tak... ale ja nie znam odpowiedzi na twoje pytanie, stąd mogę sobie ten sam czas poświęcić na pouczenia, w jakimś dziwnym poczuciu obowiązku i głupiej nadziei, że z tych tysięcy leniwców może jakiś procent kiedyś wyrośnie i pomyślą nie tylko o sobie i swoich priorytetach...

Zaraz pewnie zostanę usunięty z grupy za kłótnie z moderatorem
    "Forum" to nie "grupa".
    Kłótnie z moderatorem nie są zakazane - poczytaj sobie Regulamin a dowiesz się za co możesz zostać usunięty .

Strona 8 z 20 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów