Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: 3d czy kulowa ?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Panowie,
    Wy tu gadu, gadu o Markinsach i panoramowaniu, a kolego pisze, ze by chciał do portretu, gdzie w ogóle nie widzę sensu użycia statywu. Chyba, że do autoportretu
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrr Zobacz posta
    Pytanko jak zwykle do praktyków - do zestawu 5d z gripem, lampa i 70-200 2.8.(to chyba moja najcięższa konfiguracja) wziąć lepiej głowicę 3d czy kulową - ewentualnie jaką ?
    (Nogi na razie wybrałem 55XPROB)

To zależy od tego, co głównie fotografujesz.
    Do krajobrazów, czy pracy w studio, gdy masz czas i zależy Ci na precyzji, lepsza będzie 3D, a do reporterki, sportu, czy ptaków, lepiej się sprawdzi kulowa.
    Większa nośność jest - niestety - związana z większym ciężarem i takąż ceną.
    Ja wybrałem 3D kierując się głównymi moimi zastosowaniami (krajobraz, macro, portret), a także możliwie małą wagą (stąd magnez), ale czasem mi brakuje szybkości kuli.
    Przy 3D jest sporo kręcenia trzema śrubkami i trzeba się do tego przyzwyczaić.
    Chyba dodatkowo kupię kulową.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Panowie,
    Wy tu gadu, gadu o Markinsach i panoramowaniu, a kolego pisze, ze by chciał do portretu, gdzie w ogóle nie widzę sensu użycia statywu. Chyba, że do autoportretu
    No bedzie panoramowal modelke w ruchu moze
    A tak.. kupic obie i uzywac zamiennie... problem z glowy

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

albo dopiero się zacznie z wyborem konkretnej
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Panowie,
    Ja czasem zauważam pewien sens... dla szpanu , by wyglądać 'pro' jak się 'modelkę' wyciągnie w 'plener' .
    Ale z takim podejściem daleko się nie zajdzie, więc mam nadzieję że jakiś inny haczyk tu jest ukryty.
    Więc pytanie do autora wątku - dlaczego uważasz że do portretu w plenerze potrzebny jest ci statyw?
    Czy wiesz w ogóle do czego ogólnie służy statyw, czemu zapobiega, w czym pomaga? Czy znasz techniki fotografowania portretów?
    Czy nie gryzie ci się coś między jednym a drugim powyższym zakresem zastosowań/technik?
    Jeśli nie znasz odpowiedzi na te pytania to najpierw zapraszam do lektury książki/kursów internetowych o podstawach fotografii a potem do dobierania sobie sprzętu wg potrzeb.

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

dzięki za wskazówki . Pewnie że czytam, cały czas zresztą. Oprócz portretu robię różne rzeczy np. nocne fotki miejskie. Czasem fotki przedmiotów dla znajomych . Mam sherpę 600r i wydaje mi sie czasem zbyt delikatna. Hehe ja i tak wyglądam niechcący całkiem pro z tym moim sprzętem..oczywiście nim nie będąc..śmiać mi się czasem z tego chce ale nic nie poradzę na to że widzę różnicę w jakości sprzętu( i efektów) . I nie będę pakował tego w stopkę bo mi na razie wstyd
    No i wychodzi na to że wezmę dwie. Mam dobrą cenowo ofertę z cb na 486rc2 - jak myślicie jest ok? Czy może z jakiś istotnych z praktyki względów lepiej zainwestować w wyższy model ? Chciałbym mieć spokój na dłużej i coś niezawodnego. Dzięki z góry za ew. porady.
    P.S.
    cały czas czytam

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

No i wychodzi na to że wezmę dwie. Mam dobrą cenowo ofertę z cb na 486rc2 - jak myślicie jest ok? Czy może z jakiś istotnych z praktyki względów lepiej zainwestować w wyższy model ? Chciałbym mieć spokój na dłużej i coś niezawodnego. Dzięki z góry za ew. porady.
    Nie jest OK - jest porażką już dla odrobinę cięższego sprzętu - mi potrafiła opadać w czasie blokowania 350D + 70-200/f4 (czyli w sumie dość lekkiego zestawu) mocowanego prze korpus i minimalne puknięcie lub odrobinę silniejszy podmuch wiatru a wszystko drgało tak że było widać w wizjerze. Ja od razu przeskoczyłem na Markinsa bo kupiłem jeszcze dłuższe szkło - większe Manfrotto może by dało radę, ale sześciokątne płytki są bardzo niewygodne jak się je używa z gripem (nie da się dobrze złapać aparatu do pionowego kadru) a 200PL niestety jest zbyt słabe...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dzięki Krzychu! dzięki za cenną radę - już byłem prawie zdecydowany. A gdzie nabywałeś swoją? jakiegoś lineczka ?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Dzięki Krzychu! dzięki za cenną radę - już byłem prawie zdecydowany. A gdzie nabywałeś swoją? jakiegoś lineczka ?
    www.markinsamerica.com

Przeczytaj sobie jeszcze to - http://canon-board.info/showthread.php?t=25677&
    (to miałem na myśli pisząc wcześniej o dobrej głowicy kulowej)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dzięki za opis. Film rzeczywiście robi wrażenie. Jak długo szła od nich przesyłka po realizacji zakupu ?
    Pozdrawiam

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów