Strona 19 z 30 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 294

Wątek: 40d

Dopiero zaczyna Awatar pzkrolik
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndrzejJK Zobacz posta
    Może źle wybrałem wątek ale chciałbym zadać krótkie i proste pytanie: czy z tym canonem 40D jest AŻ tak źle???
    Pozdrawiam
    Z tym Canonem to na prawdę masakra i porażka... jakiś taki ciężki... nie wiem z czego oni go zrobili, ale chyba z jakiegoś stopu magnezu, bo duży jakiś taki, że jak się go trzyma, to się w tak jakoś w dłoni mieści, może też to przez ten wielki wyświetlacz taki duży ten korpus jest, a jeszcze jak przykręcisz grip to już w ogóle olbrzym... Menu jakieś takie nieprzyjazne, nie wiem ale chyba z "jedynek" zerżneli układ, pozatym strasznie dużo funkcji, jakieś redukcje szumów, jeszcze inne priorytety jasnych partii obrazu, jakieś dodatkowe trzy opcje na pokrętle wyboru programów gdzie można sobie zapisać własne ustawienia, w wizjerze pełno wyświetlanych dziwnych informacji ot choćby jakie masz iso w danej chwili i czy na przykład zdjęcia w czerni i bieli nie robisz... jakieś sRaw'y, przyciski AF-ON, picture stylesy, sensor cleaningi, jakiś ten centrany czujnik autofokusa (podobno krzyżowy, normalnie jak krucjata to brzmi) zbyt czuły przy obiektywach ze światłem 2.8... do tego bufor ma taki, że za cholere nie da się go zapełnić strzelając te rawy w ilości ok 6kl/s - bez sensu... nie mówiąc już o tym, że w jpgach masz ponad 70 klatek w zapasie, nie wiem też po co te dwa silniczki w mechaniźmie migawki (co jeden lustrem klapie a drugi migawką), niby ma to podnieść żywotność migawki i to podobno dzięki temu ledwo te 6,5kl/s ciągnie, w sumie to jedyne co dobre, to ten przycisk Direct Print...!

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Proste pytanie, jakie aparaty najczęsciej używają profesjonaliści? Jakie widać na filmach z plenerów, ze studiów, jakie mają fotoreporterzy? Tak na prawdę liczą się tylko dwie firmy Ni**n i Canon. To o czymś mówi.

Ja dylematu co wybrać nie miałem. Miałem 400D, mam 40D, do tego eLkęi jestem bardzo zadowolony. Jedynie mój portfel nie jest.

Coś już napisał Awatar wuqa
    Miasto
    Chelm

Domyślnie

Może źle wybrałem wątek ale chciałbym zadać krótkie i proste pytanie: czy z tym canonem 40D jest AŻ tak źle??? Od miesiąca zastanawiam się w jaki system wejść (Nikon, Canon, Sony) ...
    No to może ja ci pomogę. Pytasz (Nikon, Canon, Sony)... Ja jestem tzw. systemowym skoczkiem. Wieki temu zaczełem od hybrydy minolty, potem miałem 300D, potem nikon, minolta, znowu canon (30D) i w koncu 40D, którego, niestety, niedawno sprzedałem... No i chwilowo (czekam na 5D) focę nikonem D300. Robię tylko w rawach i wywołuję tylko w ACR. Z mego doswiadczenia wynika, że 40D daje zdecydowanie najlepszy obraz ze wszystkich, używanych przeze mnie do tej pory. To jest naprawdę kawał dobrego aparatu! A! I jako ciekawostkę dodam (bo piszesz, ze naczytałeś się o usterkach) że żaden z wymienionych tu aparatów nigdy się nie zepsuł! Nie miałem żadnych FF, BF ani innych dolegliwości! Tak że szczerze ci radzę - 40D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pzkrolik Zobacz posta
    Z tym Canonem to na prawdę masakra i porażka... jakiś taki ciężki... nie wiem z czego oni go zrobili, ale chyba z jakiegoś stopu magnezu, bo duży jakiś taki, że jak się go trzyma, to się w tak jakoś w dłoni mieści, może też to przez ten wielki wyświetlacz taki duży ten korpus jest, a jeszcze jak przykręcisz grip to już w ogóle olbrzym... Menu jakieś takie nieprzyjazne, nie wiem ale chyba z "jedynek" zerżneli układ, pozatym strasznie dużo funkcji, jakieś redukcje szumów, jeszcze inne priorytety jasnych partii obrazu, jakieś dodatkowe trzy opcje na pokrętle wyboru programów gdzie można sobie zapisać własne ustawienia, w wizjerze pełno wyświetlanych dziwnych informacji ot choćby jakie masz iso w danej chwili i czy na przykład zdjęcia w czerni i bieli nie robisz... jakieś sRaw'y, przyciski AF-ON, picture stylesy, sensor cleaningi, jakiś ten centrany czujnik autofokusa (podobno krzyżowy, normalnie jak krucjata to brzmi) zbyt czuły przy obiektywach ze światłem 2.8... do tego bufor ma taki, że za cholere nie da się go zapełnić strzelając te rawy w ilości ok 6kl/s - bez sensu... nie mówiąc już o tym, że w jpgach masz ponad 70 klatek w zapasie, nie wiem też po co te dwa silniczki w mechaniźmie migawki (co jeden lustrem klapie a drugi migawką), niby ma to podnieść żywotność migawki i to podobno dzięki temu ledwo te 6,5kl/s ciągnie, w sumie to jedyne co dobre, to ten przycisk Direct Print...!
    Ostatnio byłem w plenerze z kolegą który ma N D80 i wiadomo że doszło do wymiany, potrzymania sobie aparatów.On mój ja jego...Moje wrażenia po chwyceniu N D80 były bardzo niekorzystne, ten N ważył z gripem tyle co niejeden kompakt, wrażenie plastik-fantastik. Z tęsknotą chwyciłem znów swoje 40D, ktorego czuje w rece jak narzędzie pracy. Pstrykaliśmy jeden obiekt na tle zachodzącego nieba, czasy troche spadły, mówie że przełączam się na Hi-serie. Jak nacisnąłem spust to kumplowi z N szczęka opadła, sam dał dużego + dla Canona za stworzenie tak szybkiej serii.

efekt: foto
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

AndrzejJK
    Guest

Domyślnie

Widzę że wiekszość z Was robi sobie ze mnie jaja Może i dobrze a może zwyczjanie trafiłem na prawdziwych, zatwardziałych Canonierów. (Dziękuje za odpowiedzi szczególnie wuqa i lokowatego). Lokowaty porównujesz Nikona D80 z Canonem D40. To chyba jednak nie ta pułka. Faktem jest, że Nikon D80 to plastik a 40D to korpus magznezowy. Wchodząc w system zastanawiam się między D300 a 40D. Djcargo - piszesz, że to forum i ludzie zgłaszaja tu swoje usterki. Racja, trudno z tym faktem polemizować. Jednak mam wrażenie, że ilość wadliwych egzemplarzy jest większa niż w przypadku innych firm.
    Nie musicie mnie przekonywać, że 40D robi świetne zdjęcia-wiem o tym. Chciałem podkreślic, że w moim pytaniu mam na myśli techniczną strone-budowę aparatu a nie to czy robi dobrze zdjęcia. Z drugiej strony nie moge nie skorzystac z okazji i nie spytać Cię Wuqa dlaczego nie zostaniesz przy D300? Ma lepszy pomiar światła, lepszy AF, lepsze uszczelnienie itd. (może gorzej wypada na mrozie). Wiem, że Nikon D200 miał niezłe mydło dzięki mocnemu filtrowi dolnoprzepustowemu ale teraz jest chyba dużo lepiej? Podobnie z szumami. Dlaczego więc wolisz D40 od D300? Chyba, że wchodzisz na stałe w pełna klatkę-5D. Wtedy pytań nie mam
    Pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

Jednak mam wrażenie, że ilość wadliwych egzemplarzy jest większa niż w przypadku innych firm.
    Skad masz takie wrażenie? Bedzie chyba lepiej jak na wrazeniach nie bedziesz opierał swojej decyzji.

Chciałem podkreślic, że w moim pytaniu mam na myśli techniczną strone-budowę aparatu a nie to czy robi dobrze zdjęcia.
    A co dokładniej masz na myśli mówiąc o technicznej stronie/budowie aparatu?
    Jakies konkretne wątpliwości/pytania?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

Jednak mam wrażenie, że ilość wadliwych egzemplarzy jest większa niż w przypadku innych firm.
    Buhahaha ale sie uśmiałem , widać że nigdy nie pracowałeś ze sprzedażą jakich sprzętów.

Jeśli częściej się piszę o usterkach danego produktu jednoznacznie określa, że dany produkt jest sprzedawany w proporcjonalnej wielkości.

Mamy firme
    x sprzedała 3 aparaty zepsuły się 1
    y sprzedała 30 aparatów zepsuły zepsuły się 10

Która firma jest lepsza ? stosunek zepsutych ten sam
    oczywiście firma y bo sprzedała 20 aparatów
    według ciebie firma x )))) bo mniej opinii o wadach

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Niedługo dojdziemy do stanu, w którym przyszły użytkownik aparat będzie wybierał na podstawie kształtu spustu...
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Z drugiej strony nie moge nie skorzystac z okazji i nie spytać Cię Wuqa dlaczego nie zostaniesz przy D300? Ma lepszy pomiar światła, lepszy AF, lepsze uszczelnienie itd. (może gorzej wypada na mrozie).
    lepszy pomiar światła raczej w teorii, lepszy AF poczytaj wątek na żółtym forum, ludzie mają BF/FF ze szkłami, które na innnych puszkach hulały idealnie, poza tym AF ma kłopot jak tylko się zrobi trochę ciemniej pominę już ciągłe niekontakty między body a szkłem, ogólnie wątki o AF są wycinane w pień a pozostawiane zachwyty klakierów (takie to forum jest), lepsze uszczelnienie biorąc pod uwagę, że zamiast JEDNEGO d300 mamy praktycznie prawie DWA 40d pozostawię bez komentarza,
    zafarby czerwone też pozostawię bez komentarza.
    Ten aparat ma kilka rzeczy niezłych pomijając OBRAZ oraz CENĘ. Dla plazmy zaś szkoda wydawać tyle kasy, lepiej kupić faktycznie jakieś 40"

ps. przyznam, że z pewnością d300 jest bardzo dobrym wyborem dla potrzebująych kropa (np. ptaki i inny zwierzyniec) w BARDZO trudnych warunkach polowych.
    Ostatnio edytowane przez thisgay ; 12-05-2008 o 15:12

AndrzejJK
    Guest

Co do sprzedaży Canona np. w porównaniu z Nikonem: http://www.fotografuj.pl/News/Lustrz...dobrze/id/1629
    Co do kształtu spustu. Dla mnie aparat jest narzędziem, które daje mozliwość robienia zdjęc. Lepszy sprzęt=lepsza jakość ale przede wszytskim więcej możliwości zrobienia zdjęcia (np. szybszy AF= więcej zdjęc podczas dynamicznej akcji, szybsze opróżnianie bufora=to samo itd). W tym wątku chcę się dowiedzięc czy zwyczjanie nowy Canon 40D nie jest bardziej zawodny "niż to ustwawa przwiduje" i już.
    I nie ukrywam, że pieniądze -suma jaką przeznczę na aparat - są dla mnie istotne inaczaj pewnie bez zbędnych dyskucji kupiłbym D300.
    Pozdrawiam

Strona 19 z 30 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów