Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 44

Thread: Świat na okrągło

Pełne uzależnienie

Default Świat na okrągło

Zastanawialiście się kiedyś nad tym dlaczego wymyślono żeby klatka filmu miała kształt prostokąta ? Taka klatka w połączeniu z okrągłym przeciesz szkłem obiektywu implikuje tylko problemy. Mamy zjawisko winietowania, mydlenia na rogach i kto wie czego jeszcze. Co gorsza matryce w cyfrówkach znowu są prostokątne. Czy oglądanie papierowych okrągłych zdjęć byłoby gorsze od prostokątnych ? Wątpię. To tylko kwestia przyzwyczajenia. Tworzy się drogie szkła których przestrzeń robocza i tak nie jest wykorzystana do końca. Dziś mamy prostokątne telewizory, monitory itd. I pomyśleć że wszystko przez to że ktoś kiedyś wymyślił oglądanie świata w kwadrat chodź patrzył okrągłym okiem

I kartki i zeszyty nie sa okrągłe, i okna... taka moda panuje na naszej planecie i już Na innych może mają 5d z okrągłą matrycą
    Chyba, że jest na to jakieś "logiczne" wytłumaczenie ale ja nie mogę go znaleść:/

Tak samo można by poruszyć temat klawiatury, tzn. dlaczego jakiś gostek dał taki układ klawiszy: QWERTY, a nie ABCDEF? :/
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Pełne uzależnienie gwozdzt's Avatar

Quote Originally Posted by Shadow View Post
    Zastanawialiście się kiedyś nad tym dlaczego wymyślono żeby klatka filmu miała kształt prostokąta ? Taka klatka w połączeniu z okrągłym przeciesz szkłem obiektywu implikuje tylko problemy. Mamy zjawisko winietowania, mydlenia na rogach i kto wie czego jeszcze. Co gorsza matryce w cyfrówkach znowu są prostokątne. Czy oglądanie papierowych okrągłych zdjęć byłoby gorsze od prostokątnych ? Wątpię. To tylko kwestia przyzwyczajenia.
    Tak, zastanawialiśmy sie :-)
    Nie jestem w stanie podać linka, ale było conajmniej kilka takich dyskusji.

Zaczynało się zwykle od tego, aby matryca była kwadratowa, tak by każdy sobie mogł wyciąć 3:2, 4:3, 16:9 czy jak mu się spodoba, a kończyło właśnie na matrycy okrągłej.

Quote Originally Posted by Shadow View Post
    Tworzy się drogie szkła których przestrzeń robocza i tak nie jest wykorzystana do końca. Dziś mamy prostokątne telewizory, monitory itd.
    mało tego, jest ciśnienie na panoramę, więc marnujemy coraz więcej obrazu dawanego przez obiektywy... :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Peri Noid's Avatar

A ja bym obstawiał, że to dlatego, że mamy dwoje oczu i poziomy kadr lepiej "wypełnia" pole widzenia niż kwadratowy. Po prostu więcej widzimy "po bokach" niż "góra-dół". A reszta jest tego konsekwencją.
    Oczywiście to tylko moje spekulacje :-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Cenzor MacGyver's Avatar

Tutaj była dyskusja na rzeczony temat:
    http://canon-board.info//showthread....25051&page=176
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Są wynalazki, których pomysły są logiczne i całkowicie trafne. Trudno np wyobrazić sobie dziś świat bez koła. Podstawa transportu. No może kiedyś napęd antygrawitacyjny z powieści S-F zawita pod strzechy. Póki co jest koło. Ale dlaczego wymyślono żeby na świat patrzeć przez prostokąt ? Jak to się mówi dostrzegamy coś kątem oka, ale ten kąt wcale nie ma 90 stopni

Uzależniony C80's Avatar

To nie kwestia widzimisię. Łatwo wyjaśnić dlaczego kwadrat/prostokąt. Po prostu łatwiej i dokładniej obliczyć powierzchnię kwadratowego/prostokątnego obiektu niż owalnego czy okrągłego. Tak dawno temu na szybko liczono powierzchnię jedwabiu i tak pozostało.

Wyobrażacie sobie że matryca ma owalny lub okrągły kształt? Ciężko byłoby o standard w takim przypadku, a i papiernie miałby problem. I w przypadku rozliczeń z kontrahentami, w przypadku ilości odpadów itp.

Początki nałogu Misiaque's Avatar

A nikt nie wpadłby na to, że okrągłe filmy, papiery itd. to po prostu wielkie marnowanie materiału? No, widzę, że C80 coś na ten temat pisze. Okrągły kształt jest absolutnie niepraktyczny. Z jakiegośtam też powodu malarstwo też głównie powstawało w ramach prostokątnych. Myślę, że to w jakiś sposób "naturalne". Jest tak od dawien i tak już zostanie. Gdyby koło było dla nas naturalniejszym kształtem dla fotografii/obrazów, etc., to stosowalibyśmy je pewnie (mimo odpadów).

Poza tym, zdaje się, że jednak większość tematów można wpisać w prostokąt o mniejszej powierzchni niż opisujące temat koło. Dzięki temu łatwiej o "ład" w kadrze, kompozycja jest prostsza. Sztuka kompozycji w kadrze będacym kołem byłaby całkiem inna (i chyba mniej by tu było miejsca dla fantazji). Chcąc np. umieścić obiekt w peryferium, musielibyśmy albo drastycznie go uciąć albo znacznie się oddalić...

Oczywiście to takie moje pomysły na szybko
    Last edited by Misiaque; 07-05-2008 at 10:06 AM.

Początki nałogu

A dlaczego klocki lego są prostokątne, albo raczej - wielokrotnością kwadratu? Żeby można było je dopasować do siebie nawzajem. W przypadku owalu takiej możliwości nie masz, i nie mówię tu o klockach, ale o wszystkim: meblach w domu, przedmiotach codziennego użytku. Chodzi o łatwość adaptacji, klarowność, prostotę - koło jej nie ma
    Last edited by rene; 07-05-2008 at 11:03 AM.

Pełne uzależnienie

Nie wiem czy nie ma. Kiedy pojawiła się kostka Rubika pojawiły się wówczas inne łamigłówki. Część z nich była oparta na kole. Cuda z tego można było komponować. Ktoś mówi o odpadach. Są wszędzie. Format nie ma znaczenia. I tak wszystko później się zbiera i ponownie przetwarza. Pierwsze reflektory w samochodach miały kształt okrągły. Dopiero później pojawiły się łezki i inne bajery. Ale to raczej sprawa stylistyki niż właściwości fizycznych światła.
    A może inaczej. Do prostokątnych klatek/matryc róbmy prostokątne szkła ?

Page 1 of 5 123 ... LastLast