Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Świat na okrągło

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie Świat na okrągło

Zastanawialiście się kiedyś nad tym dlaczego wymyślono żeby klatka filmu miała kształt prostokąta ? Taka klatka w połączeniu z okrągłym przeciesz szkłem obiektywu implikuje tylko problemy. Mamy zjawisko winietowania, mydlenia na rogach i kto wie czego jeszcze. Co gorsza matryce w cyfrówkach znowu są prostokątne. Czy oglądanie papierowych okrągłych zdjęć byłoby gorsze od prostokątnych ? Wątpię. To tylko kwestia przyzwyczajenia. Tworzy się drogie szkła których przestrzeń robocza i tak nie jest wykorzystana do końca. Dziś mamy prostokątne telewizory, monitory itd. I pomyśleć że wszystko przez to że ktoś kiedyś wymyślił oglądanie świata w kwadrat chodź patrzył okrągłym okiem

Domyślnie

I kartki i zeszyty nie sa okrągłe, i okna... taka moda panuje na naszej planecie i już Na innych może mają 5d z okrągłą matrycą
    Chyba, że jest na to jakieś "logiczne" wytłumaczenie ale ja nie mogę go znaleść:/

Tak samo można by poruszyć temat klawiatury, tzn. dlaczego jakiś gostek dał taki układ klawiszy: QWERTY, a nie ABCDEF? :/
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wydaje mi się że większość rzeczy ma kształt prostokąta, ponieważ jest bardziej wydajny pod względem wykorzystania przestrzeni. A sięgając początkom fotografii - łatwiej jest wyciąć prostokątną szklaną płytkę niż okrągłą

Cytat Zamieszczone przez Hubert01 Zobacz posta
    Tak samo można by poruszyć temat klawiatury, tzn. dlaczego jakiś gostek dał taki układ klawiszy: QWERTY, a nie ABCDEF? :/
    http://pl.wikipedia.org/wiki/QWERTY
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Zastanawialiście się kiedyś nad tym dlaczego wymyślono żeby klatka filmu miała kształt prostokąta ? Taka klatka w połączeniu z okrągłym przeciesz szkłem obiektywu implikuje tylko problemy. Mamy zjawisko winietowania, mydlenia na rogach i kto wie czego jeszcze. Co gorsza matryce w cyfrówkach znowu są prostokątne. Czy oglądanie papierowych okrągłych zdjęć byłoby gorsze od prostokątnych ? Wątpię. To tylko kwestia przyzwyczajenia.
    Tak, zastanawialiśmy sie :-)
    Nie jestem w stanie podać linka, ale było conajmniej kilka takich dyskusji.

Zaczynało się zwykle od tego, aby matryca była kwadratowa, tak by każdy sobie mogł wyciąć 3:2, 4:3, 16:9 czy jak mu się spodoba, a kończyło właśnie na matrycy okrągłej.

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Tworzy się drogie szkła których przestrzeń robocza i tak nie jest wykorzystana do końca. Dziś mamy prostokątne telewizory, monitory itd.
    mało tego, jest ciśnienie na panoramę, więc marnujemy coraz więcej obrazu dawanego przez obiektywy... :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja bym obstawiał, że to dlatego, że mamy dwoje oczu i poziomy kadr lepiej "wypełnia" pole widzenia niż kwadratowy. Po prostu więcej widzimy "po bokach" niż "góra-dół". A reszta jest tego konsekwencją.
    Oczywiście to tylko moje spekulacje :-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tutaj była dyskusja na rzeczony temat:
    http://canon-board.info//showthread....25051&page=176
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Są wynalazki, których pomysły są logiczne i całkowicie trafne. Trudno np wyobrazić sobie dziś świat bez koła. Podstawa transportu. No może kiedyś napęd antygrawitacyjny z powieści S-F zawita pod strzechy. Póki co jest koło. Ale dlaczego wymyślono żeby na świat patrzeć przez prostokąt ? Jak to się mówi dostrzegamy coś kątem oka, ale ten kąt wcale nie ma 90 stopni

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

To nie kwestia widzimisię. Łatwo wyjaśnić dlaczego kwadrat/prostokąt. Po prostu łatwiej i dokładniej obliczyć powierzchnię kwadratowego/prostokątnego obiektu niż owalnego czy okrągłego. Tak dawno temu na szybko liczono powierzchnię jedwabiu i tak pozostało.

Wyobrażacie sobie że matryca ma owalny lub okrągły kształt? Ciężko byłoby o standard w takim przypadku, a i papiernie miałby problem. I w przypadku rozliczeń z kontrahentami, w przypadku ilości odpadów itp.

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A nikt nie wpadłby na to, że okrągłe filmy, papiery itd. to po prostu wielkie marnowanie materiału? No, widzę, że C80 coś na ten temat pisze. Okrągły kształt jest absolutnie niepraktyczny. Z jakiegośtam też powodu malarstwo też głównie powstawało w ramach prostokątnych. Myślę, że to w jakiś sposób "naturalne". Jest tak od dawien i tak już zostanie. Gdyby koło było dla nas naturalniejszym kształtem dla fotografii/obrazów, etc., to stosowalibyśmy je pewnie (mimo odpadów).

Poza tym, zdaje się, że jednak większość tematów można wpisać w prostokąt o mniejszej powierzchni niż opisujące temat koło. Dzięki temu łatwiej o "ład" w kadrze, kompozycja jest prostsza. Sztuka kompozycji w kadrze będacym kołem byłaby całkiem inna (i chyba mniej by tu było miejsca dla fantazji). Chcąc np. umieścić obiekt w peryferium, musielibyśmy albo drastycznie go uciąć albo znacznie się oddalić...

Oczywiście to takie moje pomysły na szybko
    Ostatnio edytowane przez Misiaque ; 07-05-2008 o 10:06

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    A nikt nie wpadłby na to, że okrągłe filmy, papiery itd. to po prostu wielkie marnowanie materiału?
    Marnowanie materiału w naszej cywilizacji dawno już przestało być problemem. Raczej cierpimy na nadmiar, a nie na braki. No, jedyne czego wciąż brakuje to czas więc jeśli taka matryca mogłaby oszczędzić czas, to pewnie by się przyjęła

Zresztą - okrągła matryca nie oznacza, że mamy robić okrągłe zdjęcia - zysk będzie nawet przy cropowaniu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów